Lunchconcert: Vice Verses

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Hoe kijkt de nieuwste generatie componisten en muzikanten naar het werk van de pioniers van de naoorlogse Europese muziek? In vier gratis lunchconcerten in de passage van het Rijksmuseum spelen studenten van het Koninklijk Conservatorium werk dat geïnspireerd is op composities van twee grote componisten in het festival dit jaar: Poul Ruders en Olga Neuwirth.

De zeven hoofdzonden zijn het uitgangspunt voor een nieuwe compositie van zeven studenten (onder leiding van Yannis Kyriakides) van het Koninklijk Conservatorium. Ze laten zich inspireren door het werk van de Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth, van wie dit jaar meerdere composities op het festival te horen zijn, waaronder haar nieuwe en tot dusver grootste werk Le Encantadas. De studenten onderzochten Neuwirths ideeën over een ‘romantische wetenschap’ en de studie naar de menselijke verdorvenheid in het werk van Neuwirths geestverwant en samenwerkingspartner Elfriede Jelinek. Alle zeven hoofdzonden krijgen een metaforische interpretatie in de muziek, die zowel akoestisch, elektronisch als theatraal is.

Het werk wordt uitgevoerd door een nieuw ensemble van het conservatorium: Catchpenny, opgericht in 2015 door een groep studenten van de afdeling compositie, waarvan de meesten ook meewerken aan Vice Verses. Daarnaast zijn ook twee studenten van de T.I.M.E. muziektheateropleiding van het conservatorium bij dit project betrokken.

Deze voorstelling stond eerder aangekondigd onder de titel The Pessimists.

Credits

componisten
Ivan Babinchak, Anne Roos Rosa de Carvalho, Jan Foote, Molly Joyce, Nikos Kokolakis, Yael Levy, Sascha Thiele
acteur
Marijn Prakke
fluit
Irene Ruiperez Canales, Rui de Matos
klarinet
Vincent Martig
percussie
Natalia Alvarez Arenas
elektrisch gitaar
Sascha Thiele
viool
Akvile Ruockute
cello
Begonia Chan
dirigent
Andrea Gasperin
geluid
Marko Uzunovski
supervisie
Yannis Kyriakides, Paul Slangen

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door