KronosSessies

Kronos Quartet, Janet Cowperthwaite, Brendan Walsh

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het wereldberoemde Kronos Quartet neemt de Tolhuistuin over voor een kijkje in de Kronoskeuken. Het eerste deel van de dag bent u welkom bij vier parallelle sessies, waarin het kwartet drie kwartetten van de Nederlandse StrijkKwartet Academie (het Quatuor Yako, het Nostos Kwartet en het Ebonit Saxofoon Kwartet) en het Ragazze Kwartet coacht bij het spelen van stukken uit het Kronosrepertoire. Daarna vindt een talkshow plaats met het voltallige Kronos Quartet over: Kronos, het merk. Manager vanaf het eerste uur Janet Cowperthwaite schuift daarbij ook aan. De talkshow – met veel ruimte voor vragen uit het publiek – wordt geleid door muzikant en cultureel ondernemer Brendan Walsh.

Biografieën

Het Ragazze Quartet (Rosa Arnold en Jeanita Vriens op viool, Annemijn Bergkotte op altviool en Rebecca Wise op cello) is een jong, Nederlands strijkkwartet dat opvalt door haar muzikale bevlogenheid, talent, presentatie en met name haar veelzijdigheid. Het Ragazze Quartet schroomt niet om vanuit een klassieke basis samenwerkingen aan te gaan met componisten, musici, makers en kunstenaars uit andere muziekstijlen en andere kunstdisciplines, waarbij beide benaderingen of disciplines elkaar vanuit gelijkwaardig oogpunt aanvullen en optillen. 

Het Ragazze Quartet volgde de tweejarige fulltime opleiding aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA) en sloot deze af in 2011. In 2010 was het Ragazze Quartet een van de slechts drie kwartetten wereldwijd die in Carnegie Hall, New York deelnamen aan de masterclass van het Kronos Quartet. In 2012 tekenden het kwartet een contract bij het label Channel Classics voor drie cd’s. Vivere (2013) en Česko (2015) werden door de (inter)nationale pers lovend ontvangen. In mei dit jaar kwam de derde uit: Four Four Three, geheel gewijd aan de muziek van Terry Riley. In 2013 won het kwartet de Kersjes van de Groenekan Prijs voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

 

Het Quatuor Yako (Ludovic Thilly en Pierre Maestra op viool, Vincent Verhoeven op altviool en Alban Lebrun op cello) is opgericht in 2015. Het studeerde kamermuziek aan het conservatorium in Lyon en is een graag geziene gast op veel masterclasses en academies. In 2015 stond het kwartet op het podium met the Bill T. Jones/Arnie Zane Company. In maart dit jaar won het de FNAPEC competitie.

 

Het Cassadó Quartet bestaat uit Sergio Aparicio Rodríguez (viool), Sigurjon Freyrsson Lorenzo (viool), Marleen A-Tjak (altviool) en Andrea Gómez Oncina (cello). De muzikanten ontmoetten elkaar op Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Op dit moment studeren ze aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie in Amsterdam. Ze werkten samen met de Franse theatergroep Vivarium Studio in de Rotterdamse Schouwburg. Het kwartet beheerst een groot aantal stijlen, van Haydn tot Schönberg. Ook hebben ze de Vierde Symfonie van Gustav Mahler gespeeld in het arrangement voor kwartet. Ze vernoemden het kwartet naar Gaspar Cassadó, een Spaanse cellist en componist uit het begin van de 20e eeuw.

 

Het Ebonit Saxofoon Kwartet (Simone Müller, Dineke Nauta, Johannes Pfeuffer en Paulina Marta Kulesza) is een ensemble met muzikanten uit Polen, Nederland en Duitsland en speelde al in vele grote concertzalen. Ook stond het op internationale festivals in Schotland, Nederland en Duitsland en won diverse prijzen. Komend seizoen toert het kwartet door Nederland met de Dutch Classical Talent Tour. Ook speelt het in een muziektheatervoorstelling van Oorkaan. Het kwartet heeft sinds de oprichting in 2011 een breed repertoire opgebouwd variërend van originele Franse saxofoonkwartetten en bewerkingen van strijkkwartetten tot hedendaagse composities.

Meer

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR