Woody Allens film als modern relatiedrama van Simon Stone

Husbands and wives

Woody Allen, Simon Stone, Toneelgroep Amsterdam

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Simon Stone, meester in het actualiseren van de grootste en gruwelijkste tragedies, neemt nu Woody Allens bekende echtscheidingsdrama én -komedie onder handen. De Australische regisseur ziet de filmklassieker als een moderne variant op Who’s Afraid of Virginia Woolf. Met een dergelijke intensiteit en agressiviteit wil hij de acteurs van Toneelgroep Amsterdam de echtelijke ruzies in Husbands and Wives laten spelen. Volgens Stone toont Allen ‘de relatie als nachtmerrie, waar uiteindelijk alleen nog maar om te lachen valt.’ Eerder in het Holland Festival zorgde Stone voor opschudding met zijn regies van Ibsens The Wild Duck (2013) en Seneca’s Thyestes (2014). Ook dit keer zal het moeilijk zijn om onberoerd te blijven.

openbare repetitie / try-outs

wo 15 juni 14.00 uur: openbare repetitie
do 16 juni - za 18 juni 20.00 uur: try-outs
meer informatie

Achtergrondinformatie

One day you look up and it’s bad. Jack en Sally gaan scheiden. We don’t want to make a big thing about it, beweren ze. Het is een gedeelde beslissing, we’re both fine. Maar voor hun vrienden Gabe en Judy is het een ontzettende schok. Is ons eigen huwelijk wel zo goed als we denken dat het is, vragen ze zich af. De beslissing van Jack en Sally zet een keten van gebeurtenissen in gang die het leven van het viertal grondig overhoop haalt. 

Na zijn succesvolle regie van Medea - waarvoor Marieke Heebink een Theo d’Or won - regisseert Simon Stone Woody Allens Husbands and wives voor Toneelgroep Amsterdam. De wereldpremière vindt plaats tijdens het Holland Festival. 

Woody Allen schreef en regisseerde Husbands and wives in de periode net voordat zijn eigen relatie met Mia Farrow op de klippen liep. Scènes waarin het verhaal zich ontwikkelt, worden afgewisseld met pseudodocumentaire scènes, waarin de personages afzonderlijk worden geïnterviewd en terugblikken op wat er is gebeurd. Een gevecht tussen de drang naar vrijheid enerzijds en de behoefte aan geborgenheid anderzijds breekt los. Husbands and wives confronteert ons met vragen die we ons allemaal wel een keer stellen. Wanneer is een relatie voorbij? En hoe dan verder? Moet je vasthouden aan wat je hebt of openstaan voor iets heel nieuws? Hoe goed ken je jezelf, je partner, je vrienden? Kun je in een relatie eenzamer zijn dan wanneer je alleen bent? Op een bepaald moment zegt Gabe: Life is not a Hollywood film. It’s a foreign film. Niet toevallig vertoont Husbands and wives nogal wat overeenkomsten met Scènes uit een huwelijk, het grote echtscheidingsverhaal van Woody Allens leermeester en bewonderd voorbeeld Ingmar Bergman. 

Simon Stone over Husbands and wives: ‘Woody Allen tilt de banaliteit van moderne relaties op tot een Shakespeareaans niveau. Niemand is beter dan hij in het portretteren van de realiteit van de romantiek, met al haar gebreken. In Husbands and wives voegt hij daar nog een air van noodlottige afbraak aan toe. Het wordt Woody Allen, maar dan in de vorm van Who’s Afraid of Virginia Woolf. De relatie als nachtmerrie, waar alleen nog maar om te lachen valt – zolang het kan. Want op het einde sta je daar in de regen zonder paraplu. Al de anderen zijn gelukkig, of ze hebben tenminste een manier gevonden om op een gelukkige manier ongelukkig te zijn. Maar jij staat daar nog altijd op iets te wachten, doorweekt, verbaasd, alleen.’ 

meer

Biografieën

Simon Stone (1984) is een Australisch acteur en theaterregisseur en een van de grootste talenten van het Australische toneel. In 2007 richtte hij het onafhankelijk theatergezelschap The Hayloft Project op. Met dit gezelschap bracht hij onder meer Thyestes van Seneca. Hij won hiermee drie Green Room Awards, voor Beste Adaptatie, Beste Productie en Beste Gezelschap. 

In 2011 werd Stone huisregisseur bij Belvoir. In zijn eerste jaar daar schreef en regisseerde hij een nieuwe versie van Henrik Ibsens De Wilde Eend (The Wild Duck). Hiervoor won hij de Helpmann Award voor Beste Toneelstuk en Best Director en Best Mainstage Production bij de Sydney Theatre Awards. In 2013 maakte Stone opnieuw indruk met zijn versie van De Kersentuin van Tsjechov, dit keer bij The Melbourne Theatre Company. Na het succes van The Wild Duck in Amsterdam en Wenen, in juni 2013, ontving Stone meerdere uitnodigingen om in Europa werk te maken. Zo ging in januari 2014 in Oberhausen zijn enscenering van Aeschylos' Oresteia in première en in december  van dat jaar maakte hij bij Toneelgroep Amsterdam een bekroonde Medea. In 2014 stond hij ook op het Holland Festival met zijn Thyestes. Sinds vorig jaar is hij een van de vier huisregisseurs bij het Theater Basel. Daar maakte hij afgelopen najaar Angels in America

Toneelgroep Amsterdam hoort tot de boegbeelden van de Nederlandse kunst in binnen- en buitenland. Met als kern een breed acteursensemble van wereldfaam en een team van toonaangevende regisseurs is Toneelgroep Amsterdam het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam. Het bespeelt podia over de hele wereld. De groep wordt geleid door Ivo van Hove, die spraakmakende internationale regisseurs als Thomas Ostermeier, Johan Simons, Krzysztof Warlikowski, Grzegorz Jarzyna, Luk Perceval en Guy Cassiers, maar ook een nieuwe generatie als Simon Stone en Susanne Kennedy aan het gezelschap heeft verbonden. Toneelgroep Amsterdam onderscheidt zich door vernieuwende en eigentijdse ensceneringen van klassiek en modern repertoire voor een breed, (inter)nationaal publiek van ruim 110.000 toeschouwers per jaar en zet repertoiretheater als een onmisbaar onderdeel van de samenleving neer.

meer

Credits

tekst
Woody Allen
regie
Simon Stone
vertaling
Rik van den Bos
dramaturgie
Peter van Kraaij
scenografie
Bob Cousins
licht
Bernie van Velzen
muziek
Stefan Gregory
kostuums
An D'Huys
met
Hélène Devos,
Aus Greidanus jr.,
Marieke Heebink,
Robert de Hoog,
Ramsey Nasr,
Halina Reijn
assistentie regie
Olivier Diepenhorst
assistentie dramaturgie
Doke Pauwels
assistentie scenografie
Manon Veldhuis, Ramón Huijbrechts (begeleiding)
castingadviezen
Hans Kemna
hoofd techniek & productie
Wolf-Götz Schwörer
productieleiding
Edith den Hamer, Savan Huisman (stage)
techniek
Joost Verlinden (1e inspiciënt), Zinzi Kemper, David Logger, Peter Pieksma, Martijn Smolders, Erwin Sterk
hoofd kostuumatelier
Wim van Vliet
kostuumatelier
Farida Bouhbouh
publiciteit
Marleen Koens
castingadviezen
Hans Kemna
productie
Toneelgroep Amsterdam
ondersteund door
Ammodo
particulier producent
Gert-Jan en Corinne van den Bergh-Raat, Joachim Fleury, Familie Staal Fonds

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door