Hotel Privacy

Stine Jensen, Beate Boessler, Dries Depoorter

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wat is intimiteit in tijden van Wikileaks en Facebook? In het Volkshotel buigen kunstenaars en denkers zich over de gevolgen van onze veranderende ideeën over privacy – voor onze intimiteit, onze vriendschappen en ons sociale leven. Iedere spreker heeft zich verschanst op een eigen hotelkamer. Sluip door de gangen op zoek naar ieders verhaal. Stine Jensen, een van de sprekers, schreef het essay 'Echte vrienden' en presenteert daarin de term intiem kapitaal: ieders persoonlijke informatie. Deze avond gaat over de waarde van dat intieme kapitaal. Ook komen Beate Roessler en Dries Depoorter spreken. Beate Roessler is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en mede-oprichter van het Amsterdam Platform for Privacy Research, en Dries Depoorter is een mediakunstenaar uit België die thema’s aankaart als privacy, surveillance, online identiteit en big data. Werk dat je aan het denken zet over onze toekomst. 

 

Biografieën

Stine Jensen (1972) schrijft over liefde, literatuur, Scandinavië, soaps, feminisme en apen – maar een thema dat vaak terugkeert is het verschil tussen echt en schijn, of waarheid en leugen. 

Sociale media bijvoorbeeld, en dan vooral Facebook, laat eerder een ideaaltype van onszelf zien, dan hoe we daadwerkelijk zijn. We delen weliswaar onze privacy – zoals foto’s van geliefden, vrienden en kinderen – maar laten eerder een ideaalbeeld zien, een glad product (‘intiem kapitaal’), dan het echte leven, schrijft ze in Echte vrienden, het essay voor de Maand van de filosofie in 2011. In Leugenaars beschrijft ze haar passie voor bedriegers – bijvoorbeeld in de liefde (‘Liefde is een vorm van zelfbedrog’). Jensen is naast auteur ook programmamaker voor de VPRO en HUMAN. Ze maakt onder meer het televisieprogramma Dus ik ben, dat gebaseerd is op het gelijknamige boek. Er is ook een variant op het programma dat zich speciaal richt op kinderen: Dus ik ben jr.

 

Beate Roessler (1958) is hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en mede-oprichter van het Amsterdam Platform for Privacy Research, een organisatie die bestaat uit zestig privacyonderzoekers. Ze schreef in 2001 het gezaghebbende boek Der Wert des Privaten over het belang van en het recht op een privésfeer, dat iedereen volgens Roessler heeft.

 

Dries Depoorter (1991) is een mediakunstenaar uit België die thema’s aankaart als privacy, surveillance, online identiteit en big data. Depoorter experimenteert binnen zijn kunstpraktijk op verschillende manieren met het vrijgeven van zijn persoonlijke gegevens. Van een website waar je hem 24/24h kan volgen door de ogen van Google Streetview tot een programma die op willekeurige tijdstippen een screenshot van zijn scherm neemt en automatisch upload naar zijn sociale media. Tegenwoordig maakt Depoorter graag gebruikt van onbeveiligde surveillance camera’s. Werk dat je aan het denken zet over onze toekomst. 

meer

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door