Afrika Express presenteert de eerste Afrikaanse versie van Terry Rileys minimalistische meesterwerk

Holland Festival Proms:
Africa Express presents... Terry Riley's In C Mali

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Africa Express – een collectief van Afrikaanse en westerse muzikanten – brengt muzikanten uit verschillende culturen, genres en generaties bij elkaar voor bijzondere samenwerkingen. Tijdens de Holland Festival Proms spelen ze Africa Express presents…Terry Riley’s In C Mali, een nieuwe versie van Terry Rileys minimalistische meesterwerk In C uit 1964. Het stuk werd oorspronkelijk opgenomen in Bamako, Mali, na de islamitische overname van een groot deel van het land, is uitgebracht op album en ging in première in Tate Modern. In C Mali klinkt volgens Riley zelf ‘alsof de muziek thuiskomt’. Instrumenten als kora, ngoni en balafoon klinken naast zang en een dj. Deze liveuitvoering wordt gedirigeerd door André de Ridder. De muzikanten kiezen op de avond zelf – volgens Rileys instructies – hoe vaak ze elk van de in totaal 53 korte frasen herhalen. Weinig ligt van tevoren vast, behalve dat dit een ongekend caleidoscopisch concert wordt.

Holland Festival Proms

Africa Express presents… Terry Riley´s In C Mali  is één van de zes topartiesten tijdens de Holland Festival Proms. Een middag en avond staan artiesten en ensembles van wereldfaam op het programma. Van de Amerikaanse singersongwriter Ben Folds met yMusic tot het Kronos Quartet, van het Radio Filharmonisch Orkest tot een Marokkaans Gnawa-ensemble. Het programma begint met een familieconcert uit Nederland en maakt een wereldreis langs allerlei genres, om te eindigen met een feestelijke afterparty voor iedereen die er geen genoeg van kan krijgen. 

Achtergrondinformatie

Africa Express presents… Terry Riley’s In C Mali

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Terry Riley's baanbrekende meesterwerk In C bracht Africa Express in januari 2015 de eerste Afrikaanse versie uit van deze minimalistische klassieker, onder de titel Africa Express presents… Terry Riley's In C Mali (Transgressive Records). De nieuwe versie werd in 2013 opgenomen in het jeugdhonk Maison des Jeunes in de Malinese hoofdstad Bamako, onder leiding van dirigent André de Ridder.

De crème de la crème van een nieuwe generatie muzikanten uit Bamako speelt mee op het album, waaronder Adama Koita, Bijou, Cheick Diallo en Modibo Diawara, samen met gevestigde namen van Africa Express zoals Damon Albarn, Brian Eno, Jeff Wootton en Nick Zinner. Het album werd gecoproduceerd en gemixt door Andi Toma (Mouse on Mars) en uitgebracht na een speciale live uitvoering van het nummer, georganiseerd door Africa Express en Tate Modern in Londen, op de brug boven de Turbine Gallery in Tate Modern. Het optreden werd opgenomen voor een interactieve video over minimalistische kunst en muziek, waarin beelden van de live performance zijn versneden met opnamen van de iconische, minimalistische werken uit de collectie van de Tate.

 

In C van Terry Riley wordt vaak genoemd als de eerste minimalistische compositie in de muziekgeschiedenis en wordt nog steeds veelvuldig overal ter wereld opgevoerd door muzikanten van allerlei niveaus and achtergronden – van klassiek tot rock, jazz en niet-Westerse muziek. De verschillende, zeer uiteenlopende opnamen die in de loop der jaren van In C zijn gemaakt, laten zien hoe allesomvattend het werk is. Terry Riley, die in 2015 zijn 80ste verjaardag vierde, is nog steeds actief als componist. Op 4 november 2014, precies 50 jaar na de wereldpremière van In C, zei hij over de versie van Africa Express: 'Ik ben overweldigd door deze CD, ik ben er heel erg blij mee. Zo'n fantastische reis had ik nooit verwacht, om de ziel van Afrika in vreugdevolle vlucht over de 53 patronen van In C te horen gaan. Dit ensemble voedt en verweeft het stuk met een muzikale wijsheid en menselijkheid die eeuwen teruggaan en die laten zien dat het stuk ontvankelijk is voor magiërs en muzikanten om het spontaan met hun eigen gevoelens en kleuren vorm te geven. Een mooier cadeau kon ik me niet wensen voor de 50ste verjaardag van deze dochter van mij.'

meer

Biografie

Africa Express wordt gezien als de meest vernieuwende kracht in de popmuziek van de afgelopen twee decennia. Door het samenspel tussen muzikanten uit verschillende culturen, genres en generaties worden grenzen doorbroken en een nieuw perspectief op Afrika en de Afrikaanse muziek geboden. Africa Express kwam in 2006 tot stand tijdens een reis naar Mali, waarbij mede-oprichter Damon Albarn muzikanten als Fatboy Slim, Martha Wainwright en Jamie T liet samenspelen met legendarische Afrikaanse artiesten als Toumani Diabate, Salif Keita, Amadou & Mariam en Bassekou Kouyate. 

Daarna volgde een proefoptreden in Londen en het inmiddels legendarisch geworden optreden op Glastonbury in 2007. Vervolgens waren er optredens in Nigeria, Congo en Ethiopië, in een variété-theater in Liverpool, bij de BBC Electric Proms, voor 25 duizend man in het centrum van Parijs en voor 50 duizend toeschouwers op een Spaans strand. In 2012 haalde de band internationaal het nieuws met een een-weekse toer per trein door het Verenigd Koninkrijk, waaraan meer dan 100 muzikanten deelnamen.

 

Elk optreden van Africa Express is uniek, want elk optreden ontstaat uit spontane, nieuwe samenwerkingsverbanden en zorgt zo telkens weer voor een paar magische momenten. Zo zong Baaba Maal Take Me Out met Franz Ferdinand; Johny Marr ging een gitaarduel aan met Amadaou en Mariam; Mick Jones en John Paul Jones begeleidden samen met andere sterren Rachid Taha op Rock el Casbah; Peter Hook speelde samen met Spoek Mathambo op diens cover van Control; en Paul McCartney en John Paul Jones speelden tijdens de laatste show van Africa Express in september 2012 samen bas bij Rokia Traoré, waarna de laatste met de ex-Beatle zijn Wings-nummer Good Night Tonight ten beste gaf.

 

Het door de kritiek lovend ontvangen album Africa Express presents… Maison Des Jeunes (2013) werd in oktober 2013 in zeven dagen opgenomen in Bamako, de hoofdstad van Mali. De muzikanten en producers van Africa Express, waaronder Brian Eno, Nick Zinner, Ghostpoet en Damon Albarn, bouwden een tijdelijke studio in een jeugdhonk in de stad en gingen daar aan het werk met een nieuwe generatie hedendaagse Malinese muzikanten – onder meer Songhoy Blues, Kankou Kouyaté en Bijou – om binnen een week een album op te nemen. Tijdens die week fungeerde de club aan de oevers van de Niger die in de volksmond Maison des Jeunes wordt genoemd, als een plek van verkenning, samenwerking, muziek maken en live-optredens. Het resultaat was een album met 11 tracks waarop de spontaniteit en geestdrift van die unieke week voelbaar en hoorbaar zijn – muziek die werd gemaakt in een land dat beroemd is vanwege zijn muzikale traditie, maar waar na de coup van 2012 tijdens de gewapende strijd in het Noorden muziek korte tijd verboden was.

 

In januari 2015 bracht Africa Express ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Terry Riley's baanbrekende meesterwerk In C de eerste Afrikaanse versie uit van deze minimalistische klassieker, onder de titel Africa Express presents… Terry Riley's In C Mali (Transgressive Records). De nieuwe versie werd in 2013 opgenomen in het jeugdhonk Maison des Jeunes in de Malinese hoofdstad Bamako, onder leiding van dirigent André de Ridder. Het nummer werd uitgebracht na een speciaal optreden georganiseerd door Africa Express en Tate Modern in Londen, waarbij het nummer werd gespeeld op de brug boven de Turbine Gallery in Tate Modern, en een uitvoering op de Ruhrtriennale in Bochum.

meer

Credits

muziek
Terry Riley
dirigent
André de Ridder
productie
Africa Express

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door