wereldberoemd Kronos Quarrtet speelt hits en nieuw werk

Holland Festival Proms:
Kronos Quartet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Avontuurlijker dan het wereldberoemde Kronos Quartet uit San Francisco kan een strijkkwartet niet worden. Als onderdeel van hun artist-in-residenceprogramma tijdens het Holland Festival geven ze een speciaal concert tijdens de Holland Festival Proms. Ze spelen enkele van hun grootste hits, afgewisseld met nieuw werk, gecomponeerd voor het wereldomvattende project Kronos' Fifty for the Future. Het bekende werk bestaat onder andere uit composities van Bryce Dessner (The National), de Syrische zanger Omar Souleyman, Terry Riley, Clint Mansell en Vladimir Martynov. De werken van de laatste twee zijn gebruikt in de films Requiem for a Dream en La Grande Bellezza. Daarnaast is er een gastoptreden van de intense Inuitkeelzangeres Tanya Tagaq. Zij schreef een nieuwe compositie voor Kronos, die zijn Europese première beleeft.

programma

Omar Souleyman (1966) (arr. Jacob Garchik)
La Sidounak Sayyada (2014)**

Bryce Dessner (1976)
Aheym (Homeward) (2013)*

Pete Townshend (1945) (arr. Jacob Garchik)
Baba O’Riley (1993)**

Terry Riley (1935)
One Earth, One People, One Love (2002)*
uit Sun Rings

Clint Mansell (1963) (arr. David Lang)
Lux Aeterna **
uit Requiem for a Dream

Tanya Tagaq (1977)
NEW WORK (2016)* (Europese première)

Vladimir Martynov (1946)
The Beatitudes (1998)**

* geschreven voor Kronos Quartet
** gearrangeerd voor Kronos Quartet

Holland Festival Proms

Kronos Quartet is één van de zes topartiesten tijdens de Holland Festival Proms. Een middag en avond staan artiesten en ensembles van wereldfaam op het programma. Van het Radio Filharmonisch Orkest tot de Amerikaanse singersongwriter Ben Folds met yMusic en een Marokkaans Gnawa-ensemble. Het programma begint met een familieconcert uit Nederland en maakt een wereldreis langs allerlei genres, om te eindigen met een Malinese versie van Terry Rileys minimalistische meesterwerk In C.

Achtergrondinformatie

Kronos Quartet
Het wereldberoemde Kronos Quartet is dit jaar artist in residence in het Holland Festival. Het strijkkwartet levert een prominente bijdrage aan de Holland Festival Proms met een concert dat illustratief is voor zijn avontuurlijke repertoire en open geest. 

Allereerst passeren meerdere crossovers met popmuziek de revue. Zo klinkt met Baba O‘Riley (1971) een van de grootste hits van de rockband The Who en hoogstwaarschijnlijk het eerste door minimalisme geïnspireerde popnummer. Ook hebben veel van de uitgevoerde componisten een verleden als popmuzikant, van Bryce Dessner (The National) tot Clint Mansell (voorheen leadzanger en gitarist van Pop Will Eat Itself). Daarnaast speelt het Kronos Quartet een arrangement van een opzwepend bruiloftslied van Omar Souleyman, de koning van de ‘Syrische techno.’ 

Een ander geliefd domein van het Kronos Quartet is de filmmuziek, waarin klassieke muziek en populaire cultuur met elkaar versmelten. Tijdens het concert zullen twee filmmuziekhits gespeeld worden: Vladimir Martynovs The Beatitudes (gebruikt in La Grande Belezza, 2014) en Clint Mansells Lux Aeterna (van de soundtrack voor Requiem for a Dream, 2000). De spirituele titels van deze stukken sluiten mooi aan bij Terry Riley’s serene One Earth, One People, One Love (2002). Riley schreef deze compositie als onderdeel van de Sun Rings, een samenwerkingsverband met de NASA en het Kronos Quartet. In One Earth versmelten geluidsopnamen uit de ruimte met Riley’s etherische strijkersharmonieën. 

Tot slot staan twee componisten op het programma die in hun muziek stilstaan bij hun nationale identiteit en erfgoed. Het minimalistische en expressieve Aheym (‘huiswaarts’) van de New Yorkse componist Bryce Dessner gaat over de identiteit van zijn Joodse migrantenfamilie. De keelklankzangeres Tanya Tagaq komt met haar muziek op voor de bedreigde Inuit-cultuur. Ze is een van de verkozen componisten van het Kronos’ Fifty for the Future-project, een door het Kronos Quartet gelanceerd initiatief om het hedendaags strijkkwartetrepertoire een impuls te geven. Tagaq (die in het festival ook eigen concert zal geven) zal tijdens het Holland Festival Proms-concert van het Kronos Quartet een gastoptreden geven bij de Europese première van haar nieuwe compositie voor dit wereldvermaarde kwartet.           

meer

Biografieën

Het Kronos Quartet heeft zich sinds het ontstaan in 1973 ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande hedendaagse strijkkwartetten. De 11-koppige non-profit organisatie Kronos Performing Arts Association (KPA) beheert vanuit San Francisco alle aspecten van Kronos’ werk. Met hun vooruitstrevende visie op muziek voor strijkkwartet, hun onvermoeibare performancedrang en grenzeloze samenwerkingsdrift heeft Kronos Quartet zich gestaag op de voorgrond gespeeld. 

Het kwartet – op dit moment bestaande uit David Harrington (viool), John Sherba (viool), Hank Dutt (altviool) en Sunny Yang (cello) – heeft inmiddels meer dan 50 albums uitgebracht, vele prijzen gewonnen en heeft meer dan 850 composities voor zich laten schrijven, onder anderen door grote namen als Terry Riley, Arvo Pärt, Steve Reich, Philip Glass en John Adams. 

Maar ook buiten de grenzen van de klassieke muziek werken ze samen met de meest vooruitstrevende namen, of het nu gaat om jazz, pop of rock. Het kwartet speelde muziek van Thelonious Monk, Jimi Hendrix, Björk en Sigur Rós. Daarnaast legde het zich toe op de soundtrack van de film Requiem for a Dream, gecomponeerd door Clint Mansell. Een ander specialisme van het Kronos Quartet is werk uit niet-westerse tradities. Een groot deel van de componisten uit hun nieuwe ambitieuze project Fifty for the Future komt uit niet-westerse landen en culturen: van de Azerbeidjaanse Franghiz Ali-Zadeh tot de Inuit keelzangeres Tanya Tagaq. Het kwartet is een graag geziene gast op het Holland Festival. In 2014 begeleidde het nog de dansers van het Nederlands Dans Theater in Programma V: SpiritwalkingFifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire is hun nieuwste project. 

De Canadese keelklankzangeres Tanya Tagaq (1975) heeft Britse, Poolse en Inuit-wortels. Vooral dat laatste speelt een belangrijke rol in haar werk. Tagaq houdt de eeuwenoude keelklankzangtechniek van de Inuit levend, door haar te combineren met andere genres, zoals jazz, heavy metal, punk, hardcore, elektronische en klassieke muziek. Tagaq studeerde beeldende kunsten in Halifax. Tijdens haar studietijd ontwikkelde ze haar keelklankzangtechniek, en begon ze met optreden. 

De IJslandse popzangeres Björk ontdekte Tagaq en werkte met haar samen op het album Medúlla in 2004. In 2005 verscheen Tagaqs solodebuutalbum Sinaa, waarmee ze de Canadian Aboriginal Music Awards won. In 2006 werkte Tagaq voor het eerst samen met het Kronos Quartet in het programma Nunavat. Over deze samenwerking verscheen in 2007 de documentaire A String Quartet in her Throat. Sindsdien onderneemt Tagaq geregeld projecten met het kwartet, waaronder de cd Tundra Songs (2014) met composities van Derek Charke. Tagaq maakt eveneens deel uit van het Kronos’ Fifty for the Future-project. 

Tagaq heeft vele prijzen gewonnen voor haar soloalbums en soundtracks voor films over Inuit-cultuur. Met de korte film voor haar nummer Tungijuq won ze de Western Canadian Music Award in 2010. In 2014 riep Globe and Mail Tagaq uit tot Artist of the Year, terwijl Now Magazine haar de prijs voor Concert of the Year toekende. Met het album Animism versloeg ze Drake en Arcade Fire bij de prestigieuze Canadese Polaris Muziekprijs 2014 en won ze de Juno Award 2015 voor Best Aboriginal Recording of the Year.  

meer

Credits

muziek
Bruce Dessner,
Clint Mansell,
Vladimir Martynov,
Terry Riley,
Omar Souleyman,
Tanya Tagaq,
Pete Townshend
uitvoering
Kronos Quartet:
David Harrington (viool),
John Sherba (viool),
Hank Dutt (altviool),
Sunny Yang (cello),
Tanya Tagaq (zang)
lichtontwerp
Brian H. Scott
geluidsontwerp
Scott Fraser
met steun van
Mid Atlantic Arts Foundation through USArtists International in partnership with the National Endowment for the Arts and the Andrew W. Mellon Foundation

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door