Europa vanuit Chinees perspectief

Tu Weiming

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Terwijl Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie vervult, staat Europa onder grote druk. Opkomende wereldmachten als China maken steeds meer de dienst uit. Hoe kijkt men in China eigenlijk naar Europa? En wat kan Europa van China leren?

Tu Weiming, een van de grootste Chinese filosofen van deze tijd, vertelt over deze veranderingen vanuit het perspectief van het neo-confucianisme. Hij stelt dat we een nieuw en vooruitstrevend idee nodig hebben van het humanisme. Volgens hem kan de Chinese filosofie daarin helpen. Na de lezing wordt Tu Weiming geïnterviewd en is er ruimte voor vragen vanuit het publiek. 

Focus: Edges of Europe
De eerste helft van dit jaar is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Maar wat is er eigenlijk nog over van de Europese droom van eenheid? Een aantal kunstenaars in het Holland Festival onderzoekt actuele Europese kwesties in een reeks voorstellingen over het veranderende continent. De openingsvoorstelling van het festival, Die Stunde da wir nichts voneinander wußten van het Estse regie-duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo, toont onder meer de diversiteit van en spanningen in het Europa van nu. In hun film As en Geld richten zij zich op politiek populisme. Regisseurs Milo Rau (The Dark Ages), Joël Pommerat (Ça ira (1) Fin de Louis), Wael Shawky (Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala) en de Oekraïense band DakhaBrakha duiken in het verleden en traceren de lijnen van de soms duistere geschiedenis van het continent. Uit het hart van Europa komt het collectief God’s Entertainment met een chauvinismecheck. Het Nederlandse Wunderbaum reageert in hun project The New Forest ook op actuele Europese problemen. Gedenkwaardig wordt de reünie van een groot Syrisch orkest voor Arabische muziek in Africa Express Presents… The Orchestra of Syrian Musicians with Damon Albarn and Guests. Kunstenaars kunnen de wereld misschien niet veranderen, maar wel de manier waarop we naar die wereld kijken en erover denken.

Wachtlijst

Op dit moment zijn er geen kaarten beschikbaar voor deze voorstelling. Wel kunt u zich intekenen op de wachtlijst. Zodra er weer kaarten beschikbaar komen, wordt u per e-mail op de hoogte gesteld.

Stuur een e-mail (met als onderwerp 'wachtijst Weiming') naar [email protected] met uw naam en adres, dan wordt u op de wachtijst geplaatst. 

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR