De drie zusters uit Brazilië

What if they went to Moscow?

Christiane Jatahy

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Al zijn ze er al jaren weg, hun leven in Moskou is waar de drie zussen Olga, Masha en Irina nog steeds met weemoed naar terugverlangen. Alle drie houden ze op hun eigen manier vast aan dit verleden, onmachtig om hun toekomst vorm te geven. Net als bij haar bewerking van Strindbergs Freule Julie, verplaatst regisseuse Christiane Jatahy hier het origineel van Tsjechov (Drie zusters) naar een setting in haar eigen hedendaagse Brazilië. De live performance van het stuk wordt gefilmd en rechtstreeks uitgezonden in een andere zaal. Het publiek kan kiezen ofwel eerst het live deel te zien en dan de film, of andersom. Door het publiek een toneelversie en een film te tonen – de eerste gericht op de gemeenschappelijke levensvragen van de zusjes, de tweede inzoomend op het individuele leed – en door het publiek direct bij de voorstelling te betrekken, slecht Jatahy de grenzen tussen fictie en werkelijkheid, tussen heden en verleden. Zo geeft ze de zussen een kans om de impasse te doorbreken en een eerste stap te zetten op weg naar verandering.

programma

Zie ook: http://christianejatahy.com.br/en/

lichte snack & diner

Tijdens de pauze van de voorstelling is in Frascaticafe een lichte snack verkrijgbaar. Op zondag 14 juni biedt Brasserie Harkema (gelegen naast Frascati) een theatermenu aan. Vouchers voor de snack en het menu zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop. Bestelt u online kaarten, dan krijgt u aan het eind van het bestelproces de mogelijkheid geboden deze vouchers aan te schaffen. 

Lichte snack: Mediterrane wrap.
Theatermenu (inclusief water en wijn):
• Tonijn tartaar met oosterse parels en wasabimayonaise
• Ribeye met frites en salade
• Koffie/thee

ACHTERGRONDINFORMATIE

De Braziliaanse film- en theaterregisseur Christiane Jatahy maakte een originele versie van Tsjechovs Drie zusters door het verhaal te adapteren naar het hedendaagse Brazilië en door dat verhaal met verfrissende middelen te vertellen, namelijk door een inventieve brug te slaan tussen theater en cinema. Terwijl een deel van het publiek op het hoofdpodium in Frascati 1 de acteurs en actrices live de voorstelling ziet spelen, neemt een ander deel van de toeschouwers in Frascati 2 de filmversie van de voorstelling waar, die tegelijkertijd live op het podium wordt geschoten en live wordt geschakeld. Het theater stuurt en wordt gestuurd door de film, en vice versa. Het publiek kiest zelf welke versie van What if they went to Moscow? het als eerste wil zien.

In de zaal, tussen de acteurs, lopen cameramensen, decorstukken worden van plaats verwisseld, de theaterruimte wordt tot in alle hoeken benut. Het decor toont elementen van een groot appartement en een grote eettafel, er staan muziekinstrumenten en flessen drank. Achter de woonkamer is nog een badkamer. De acteurs en actrices gedragen zich als eigentijdse Brazilianen van verschillende generaties, begaan met politieke, sociale en persoonlijke issues. Ze praten, dansen, huilen, lachen, zingen en omhelzen.

De vraag die Jatahy en haar team fascineerde in Drie zusters was: waarom willen mensen van elke generatie nu en dan weg van alles? Waarom dromen mensen ervan te emigreren? Moskou staat in deze voorstelling voor Utopia: voor elke plek die we ons soms wensen, de plek waarover we fantaseren, maar waar we nooit naartoe zullen gaan. Ieder heeft zijn eigen Utopia. Samen met haar acteurs en medewerkers onderzocht Jatahy waarvan mensen dromen in Parijs, Frankfurt en Sao Paulo. Ze ondervroegen inwoners met verschillende achtergronden, culturen en verledens. De documentaire die hieruit ontstond leverde informatie die ze vervolgens gebruikten voor de voorstelling.

Op het hoofdtoneel intussen vragen Olga, Macha en Irina (Isabel Teixeira, Stella Rabello en Julia Bernat) zich af hoe we vandaag de dag kunnen migreren of hoe we iets kunnen veranderen aan de plek waar we leven, of dat nu persoonlijk of in maatschappelijk opzicht is.

BIOGRAFIE

Christiane Jatahy (Rio de Janeiro, 1968) is auteur en film- en theaterregisseur. Sinds 2000 onderzoekt ze in haar werk nieuwe theatrale vormen, waarbij ze de mogelijkheden van film en die van theater bij elkaar brengt. In de trilogie Uma cadeira para a solidão, duas para o dialogo e três para a sociedade (Eén stoel voor de eenzaamheid, twee voor de dialoog en drie voor de samenleving), testte ze de grenzen uit van realiteit en fictie, acteur en personage, theater en film. Het eerste deel Conjugado (2004) was een mix van documentaire en performance; het tweede deel, A Falta Que Nos Move ou Todas as histórias são ficção (2005) filmde Jatahy in dertien ononderbroken takes van een uur; en deel drie, Corte Seco (2009), was een spel met live bewerkte beelden van veiligheidscamera’s die plekken rond het theater filmden.

In 2011 integreerde Jatahy alle mogelijkheden van film, camera, geluidsopnames en theater in JULIA (2011), een theatrale en filmische versie van het toneelstuk Freule Julie van August Strindberg. Hiermee toerde ze behalve door Brazilië langs vele Europese festivals, zoals het KunstenfestivaldesArts in Brussel, het Vienna Festival en het Festival Temps d’Images in Parijs. In Nederland stond het stuk op festival De Keuze in de Rotterdamse Schouwburg en op Noorderzon Performing Arts Festival in Groningen. Ze won met JULIA de Premio Shell for Best Director. In 2012 leidde Jatahy het project Rio Occupation Londen, een residentie van dertig kunstenaars uit verschillende disciplines die nieuw werk creëerden tijdens de Cultural Olympics in Londen. In deze tijd werkte ze ook aan het project In the Comfort of your Home, een project waar Britten hun huizen konden laten overnemen door deelnemende kunstenaars. De performances werden gefilmd en vervolgens in een filmische installatie getoond in Londen. In 2014 ging het vervolg What if they went to Moscow? in première, ditmaal naar Drie zusters van Tsjechov, waarmee ze haar onderzoek naar de combinatie en theater en film naar een nog hoger plan bracht. Ook hiermee toert ze veelvuldig buiten Brazilië.

Credits

regie
Christiane Jatahy
met personages uit
De drie zusters van Anton Tsjechov
met
Isabel Teixeira, Julia Bernat, Stella Rabello
bewerking, script en live editing
Christiane Jatahy
medewerking script
Isabel Teixeira, Julia Bernat, Stella Rabello, Paulo Camacho
fotografie en live camera
Paulo Camacho
stage design
Christiane Jatahy, Marcelo Lipiani
art director en toneelbeeld
Marcelo Lipiani
kostuums
Antonio Medeiros, Tatiana Rodrigues
muziek
Domenico Lancelotti
geluidontwerp
Denilson Campos
muzikant en videotechniek
Felipe Norkus
bediening geluidspaneel
Pedro Montano
geluid mixer film
Francisco Slade
bediening licht
Judicael Montrobert
stage manager
Thiago Katona
tour manager
Henrique Mariano
productie
Cia. Vértice de Teatro
Cia. Vértice de Teatro wordt gesponsord door Petrobras
coproductie
Le Centquatre Paris
SESC – Serviço Social do Comércio
Zürcher Theater Spektakel