‘You have to see this. Or rather, not see it.’
- The Guardian

This Variation

Tino Sehgal

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

30 MEI - 21 JUNI

Het Stedelijk Museum presenteert in 2015 een overzichtstentoonstelling van Tino Sehgal, met iedere maand een ander werk van deze radicale kunstenaar. Sehgal maakt kunst die de materiële vorm ontstijgt: het zijn geconstrueerde situaties, live uitgevoerd door vertolkers, die bij de bezoeker een bijzondere ervaring teweeg brengen en soms de scheiding tussen kunstwerk en publiek opheffen. In juni presenteert het Stedelijk Museum samen met Holland Festival een van Sehgals grootste projecten: This Variation. Dit werk, dat eerder onder meer tijdens Documenta 13 te ervaren was, speelt zich af in het pikkedonker. De bezoeker wordt ondergedompeld in een ruimte waar meerdere vertolkers het werk uitvoeren, resulterend in een steeds veranderend en verrassend zintuiglijk landschap. Door constant te variëren in vorm en door de focus van de bezoekers te sturen middels geluiden zoals gezang, zet de ervaring je zintuigen op scherp en ga je bij jezelf afvragen of je nu kijker of acteur bent in dit geheel.

BIOGRAFIE

Tino Sehgal (1976) werd geboren in Londen en groeide op in Duitsland en Frankrijk. Hij studeerde dans en politieke economie in Berlijn en Essen. Hij danste vervolgens onder meer met Jérôme Bel en Xavier Le Roy en maakte ondertussen zijn eerste stuk (untitled). In 2000 maakte Sehgal de overstap naar het terrein van de beeldende kunst – maar dan wel een vorm van installatiekunst met dans, beweging en interactie. Hij verwierf sindsdien internationale roem met zijn innovatieve, experimentele werk dat hij onder andere toonde op de Biënnale van Venetië (Gouden Leeuw in 2013), de Documenta in Kassel, in het Guggenheim Museum, New York en Tate Modern, Londen. Het Stedelijk werkt al vanaf het begin met hem samen, presenteerde zijn werk in 2004 en 2006 en kocht in 2005 zijn eerste kunstwerk aan: Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things (2000).
Bij Sehgal is het kunstwerk een live ontmoeting tussen uitvoerders en publiek. Sehgal maakt geen objecten, maar creëert ‘situaties’ in het museum, waarbij mensen specifieke handelingen uitvoeren en soms de bezoeker aanspreken. Deze ontmoetingen bieden de bezoeker een volstrekt unieke ervaring van het levende kunstwerk – waarvan zij zelf onlosmakelijk onderdeel zijn.

Credits

concept
Tino Sehgal
coproductie
Holland Festival, Stedelijk Museum

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door