Stadsleven

De digitale stad

Tracy Metz

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wat doet het digitale met het leven in de analoge stad? We kunnen ons door de straten bewegen op ons scherm, we appen in plaats van te praten en hebben ‘friends’ die we nog nooit hebben ontmoet. Journalist Tracy Metz presenteert een speciale editie van haar talkshow Stadsleven over de digitale stad.

PROGRAMMA

Wat is de invloed van digitale technologie op het leven, en het samenleven, in de stad? Martijn de Waal (auteur ‘De stad als interface’) presenteert zijn bevindingen.


Mediakunstenaars Esther Polak en Ivar van Bekkum gebruiken GPS technologie als een middel om verhalen te vertellen over mensen – stedelingen in de grote stad, maar ook nomaden in Afrika – en hun omzwervingen.


Hoe willen we in de toekomst samenleven in de stad? Sven Hartberger, artistiek leider van Klangforum Wien geeft een voorproefje van de ‘stedenbouwkundige opera’ urbo kune die tijdens het Holland Festival wordt opgevoerd. Muziekgebouw aan ‘t IJ veranderd in een microcosmos van de stad waar je 25 uur lang burger kunt zijn van de nieuwe hoofdstad van Europa.

Ook interviewen we per skype Jürgen Müller, artistiek leider van het Catalaanse theatergezelschap La Fura dels Baus die tijdens het Holland Festival je de smart city aan den lijve laten ervaren in hun ‘smart show ‘M.U.R.S’.


Onze vaste partner EYE toont weer een bijzonder fragment uit hun archieven
Hermen Maat en Karin Lancel presenteren hun installatie Saving Face waarin door aanraking je gezicht versmelt met dat van anderen. Waar ligt dan de grens tussen jou en de digitale ander?


Reinier de Graaf van het bekende architectenbureau O.M.A. spreekt over de relatie tussen de stad van pixels en de stad van stenen.


Mediakunstenaar Sander Veenhof houdt een pleidooi voor stadse cyborgs, virtuele stoplichten en augmented bewegwijzering, kortom: hoe de digitale laag de stedelijke ervaring kan verrijken.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door