mor ve ötesi & Şebnem Ferah

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Twee acts uit de Turkse rockscene op het podium van Paradiso. mor ve ötesi is een van de populairste bands van Turkije. Stevige, melodieuze en pakkende songs met vaak maatschappelijk geëngageerde teksten zijn hun handelsmerk. De band brak door met het album Dünya Yalan Söylüyor (2004), één van de belangrijkste releases in de geschiedenis van de Turkse rock. Het album Büyük Düşler (2006) werd door de Turkse Rolling Stone tot album van het jaar gekozen. Nadat ze in 2008 Turkije vertegenwoordigden op het Eurovisie Songfestival was hun naam definitief gevestigd. Şebnem Ferah – die niet eerder in Nederland optrad – is de onbetwiste rockdiva van Turkije. In 1996 stormde zij als vrouwelijke rockmuzikant onverwacht de door pop en folk gedomineerde Turkse hitlijsten binnen. Sindsdien staat zij met haar meeslepende songs en opstandige teksten over liefde en emancipatie op de Turkse rockkalender.

BIOGRAFIEËN

De belangrijkste rockgroep van Turkije, mor ve ötesi, werd opgericht in Istanbul in 1995. Stevige, melodieuze en pakkende songs met vaak maatschappelijk geëngageerde teksten vormen hun handelsmerk. De band had al drie albums op zijn naam staan voordat Dünya Yalan Söylüyor uitkwam. Die release, waarvan er een kwart miljoen verkocht zijn, gaf het begrip Turkse rock een nieuwe betekenis. De afgelopen tien jaar besteedde de band aan uiterst creatieve promotieactiviteiten en liveconcerten. mor ve ötesi speelde op vele openluchtfestivals en trad op naast acts van R.E.M, Travis, Morrissey, Interpol, Marilyn Manson, James en Placebo. De band gaf ongeveer vijfhonderd concerten, en ondernam diverse tournees door eigen land en Europa. Ook vertegenwoordigde mor ve ötesi Turkije in het Eurovisie Songfestival van 2008 in Belgrado, waarmee de naam van de groep definitief gevestigd werd. Naar aanleiding van hun laatste studio-album, Güneşi Beklerken, maakten de musici een tournee door de Verenigde Staten waarbij ze ook het hoog aangeschreven SXSW-festival in Austin, Texas aandeden. De eerste single van het album, Oyunbozan, werd een commercieel succes. Met al hun bijzonder goed verkochte opnames en de successen die daaruit voortvloeiden, geldt mor ve ötesi als een van de meest vooraanstaande internationale ambassadeurs van Turkse rockmuziek.

Şebnem Ferah (Yalova, 1972) is een van de beste en meest bekende vrouwelijke rockartiesten uit Turkije. Ferah maakte haar debuut in 1996 met het album Kadın. Het was een onverwacht commercieel succes in een tijd waarin zoetsappige pop- en volksmuziek de Turkse radio domineerden. Met haar zelfgeschreven, opstandige teksten over liefde en emancipatie wist ze een grote schare fans voor zich te winnen. Inmiddels heeft ze zeven studio albums en een live album op haar naam staan, allemaal met een gevarieerd geluid, zoals de stevige rockplaat Can Kırıkları (2005) en met meer akoestische en ingetogen Perdeler (2001). Voor de opname van het liveconcert 10 Mart 2007 İstanbul Konseri trad ze samen met haar band op met een voltallig klassiek ensemble. In 2013 zag haar meest recente plaat Od (‘vuur’) het licht. Ze maakt dit jaar haar debuut op het Holland Festival, in samenwerking met The Pera Foundation.

Sebnem Ferah breed

Credits

uitvoering
mor ve ötesi
Şebnem Ferah

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door