Zeldzaam optreden van singer-songwriter met diepgevoelige songs

Keaton Henson

Amsterdam Sinfonietta

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Zelden wordt melancholie zo mooi muzikaal vertolkt als door de Britse singer-songwriter Keaton Henson. Met zijn breekbare stem en gevoelige melodieën voert hij je mee naar het diepst van zijn ziel, een hypnotiserend landschap van bijna ondraaglijk verdriet. Een uniek concert, omdat Henson hoogst zelden optreedt, vanwege de eenmalige samenwerking met Amsterdam Sinfonietta en dankzij de bijzondere setting van het Concertgebouw.

BIOGRAFIEËN

Keaton Henson (1988) is een Britse kunstenaar en singer-songwriter en woont en werkt in Londen. In het begin maakte Henson in zijn appartement songs die puur voor hemzelf waren bedoeld. Na wat aanmoedigingen van vrienden bracht hij in 2010 zijn eerste eigen album uit: Dear. Hensons doorbraak kwam in september 2011, toen dj Zane Lowe op BBC Radio 1 (de Britse 3FM) zijn single You Dont Know How Lucky You Are draaide. Het luisterpubliek was laaiend enthousiast. Om 2013 nam Henson in Californië zijn tweede album Birthdays op, met producer Joe Chiccarelli. Hoewel hij een zeer teruggetrokken zanger is en ook nog eens lijdt aan ernstige podiumvrees, gaf Henson gedurende 2012 en 2013 een aantal optredens, waaronder in de Utrechtse Geertekerk in 2013.

Als illustrator ontwierp Henson verschillende albumhoezen en bracht hij ook zijn eigen beeldroman Gloaming uit, een 'gids voor een geestenwereld die onze eigen realiteit overstijgt'. In juni 2014 bracht Henson zijn derde album uit, Romantic Works, samen met cellist Ren (Reinoud) Ford. Henson verzorgde ook de muziek voor Young Men, de nieuwe productie van de veelgeprezen Britse dansgroep Balletboyz, die in januari 2015 in premiere ging. Hensons optreden tijdens het Holland Festival belooft een heel speciale belevenis te worden, niet alleen omdat Henson door zijn podiumvrees zo weinig optreedt, maar ook vanwege de eenmalige samenwerking met Amsterdam Sinfonietta en de unieke omgeving van het Concertgebouw.

Amsterdam Sinfonietta is al 25 jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble werd in 1988 opgericht met Lev Markiz als eerste artistiek leider. In de afgelopen jaren maakte Amsterdam Sinfonietta tournees door Europa, China, Amerika en Australië. Het trad op in concertzalen als Barbican Hall in Londen, Cité de la Musique in Parijs, National Centre of Performing Arts in Beijing en Konzerthaus in Berlijn. Het ensemble dat uit 22 strijkers bestaat, wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Daarmee onderscheidt Amsterdam Sinfonietta zich van gangbare orkesten. Zonder dirigent spelen vergt een grote inzet en betrokkenheid van alle musici. In het orkest zitten dan ook musici die spelen op solistenniveau. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Naast de uitvoeringen van bekend repertoire breekt het orkest ook een lans voor onbekend gebleven of nieuw repertoire. Zo speelde Amsterdam Sinfonietta recentelijk premières van David Matthews, Michel van der Aa, Kate Moore, Tigran Mansurian en Peteris Vasks. Momenteel schrijven onder meer Thomas Larcher, Rozalie Hirs en Sofia Goebaidoelina werken in opdracht van Amsterdam Sinfonietta.

Kenmerkend voor Amsterdam Sinfonietta is de innovatieve programmering. Hiervoor won het ensemble in 2013 de klassieke muziekprijs De Ovatie. Met de educatieve voorstelling KleuterSinfonietta bereikt Amsterdam Sinfonietta jaarlijks duizenden kinderen in Nederland. Daarnaast organiseert het orkest de Sinfonietta Strijkersdagen waarin jonge strijkers deelnemen aan workshops en in speciaal geformeerde strijkorkesten optreden voor publiek. Met Candida Thompson heeft Amsterdam Sinfonietta sinds 2004 een reeks cd’s uitgebracht in samenwerking met het kwaliteitslabel Channel Classics, waaronder Britten (2013), Sjostakovitsj & Weinberg (2013) en The Argentinian Album (2014). Het orkest nam recentelijk ook op voor labels als ECM, Sony Classical en Deutsche Grammophon. In de afgelopen seizoenen maakte het orkest tournees met Sol Gabetta, Patricia Kopatchinskaja en Martin Fröst. Begin 2014 reisde het ensemble met de Amerikaanse bariton Thomas Hampson langs twaalf Europese concertzalen met een bijzonder liedprogramma. Voor de toekomst staat een tournee naar Japan gepland en concerten in de Benelux, Duitsland en Oostenrijk met cellist Jean-Guihen Queyras.

Credits

muziek en uitvoering
Keaton Henson
orkest
Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson
leiding & viool
Candida Thompson