HF Young Academy #1

in samenwerking met Felix in de Steigers en PUPMAG.

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wil jij goed beslagen ten ijs komen voor de voorstellingen van
HF Young? Duik dan in een poel van kunstkennis, boeiende achtergrondverhalen en onderzoek. In samenwerking met Felix in
de Steigers vinden twee levendige kunstcolleges plaats, waarin kunstenaars en kenners handvatten bieden voor het kijken naar de festivalvoorstellingen, zodat je straks nog meer geniet.

En HF Young houdt van korting. Daarom is je entreeticket voor de HF Young Academy's op deze avonden een tegoedbon van € 5, een eenmalige extra korting bovenop op het HF Young-tarief van de zeven voorstellingen.

PROGRAMMA

Academy #1: THE MAN AND THE MACHINE

Het wordt een fysieke aangelegenheid tijdens deze eerste HF Young Academy. Anne Breure van Het Veem Theater belicht de rol van het menselijk lichaam in verschillende kunstdisciplines als dans, performance en theater. Met dramaturge Jesse Vanhoeck dansers van ICKamsterdam analyseren we de fysieke component van dans en in de Dance Engine kun je zelf met dans en beweging experimenteren.

Verder zijn er naast de nodige beats en drinks ook een proeverij van eetbaar keramiek door Masha Ru naar aanleiding van Boris Charmatz’ dansvoorstelling manger en een foto-expositie van PUPMAG. Lucas De Man van Stichting Nieuwe Helden praat de avond aan elkaar.

BIOGRAFIEËN

Anne Breure (1988) is sinds november 2014 de artistiek directeur van Het Veem Theater, productieplatform en -huis voor performance art in Amsterdam. Ze ontving haar Master of Arts (MA Arts and Politics) aan het Goldsmiths College, University of London in 2013, werkte voor Sophie in ‘t Veld in het Europese Parlement in 2012 en studeerde af aan de Theaterschool in 2011met het project Het Gele Huis. In Londen realiseerde ze verschillende artistieke projecten zoals de multidisciplinaire gallery Flat 34. Sinds ze naar Nederland terugkeerde in 2014 is ze betrokken bij diverse initiatieven zoals BAU Space voor Performing Arts en Het Transitiebureau  en leidde de Shadow Group (ITS festival).

Jesse Vanhoeck haalde een Master Theaterwetenschappen in Antwerpen en een Master Dramaturgie in Amsterdam. Als freelance dramaturg en redactrice werkte ze voor onder andere het Kaaitheater, de Beursschouwburg, De Utrechtse Spelen, en het collectief Hertogs|Haest. Ze maakte tevens deel uit van het coördinatieteam van Het Theaterfestival Vlaanderen (2013). In november van datzelfde jaar startte ze als dramaturg en artistiek medewerker bij ICKamsterdam.

In 2009 besloten Emio Greco en Pieter C. Scholten al hun creatieve activiteiten te bundelen in het door hen geïnitieerde International Choreographic Arts Centre(ICKamsterdam). Een kunstenplatform voor de dans, gebouwd op drie pijlers: Gezelschap (het produceren van dansvoorstellingen voor binnen- en buitenland met een basisgezelschap van 6 dansers), Gastkunstenaars (het artistiek en zakelijk bijstaan van jong talent en co-produceren van bewezen talent en artist associates) en Academie (de overdracht van kennis op het gebied van de danspraktijk, door middel van onderzoek, debatten en educatieve projecten). Het werk van ICKamsterdam vindt plaats binnen een lokale, nationale en internationale context. In 2013 werd ICKamsterdam benoemd tot Stadsgezelschap Dans van Amsterdam en werd daarmee een belangrijke speler in de internationale dansontwikkeling van de stad. Naast het opbouwen van een hedendaags repertoire en het produceren van voorstellingen brengen Greco en Scholten via ICKamsterdam dans ook geregeld in relatie met andere kunstvormen en disciplines. Zo werkten ze samen met, onder andere, de Parijse modeontwerper Jean Paul Gaultier (met dansers op de catwalk in de prêt-à-porter zomershow van 2009). Met de Italiaanse parfumeur Alessandro Gualtieri creëerden ze het parfum you PARA | DISO: een uniek project waarbij de dans zich verbindt met geur. Daarnaast werkten ze samen met het Italiaanse bedrijf Moleskine en namen deel aan de Moleskine Detour tentoonstelling in de MoMA Design Store, Tokio. De partners van ICKamsterdam voor de komende jaren zijn, naast Ballet National de Marseille, onder andere Theater De Meervaart (NL), Opera Zuid Maastricht (NL), Frascati Amsterdam (NL), Stadsschouwburg Amsterdam (NL) en Het Nationale Ballet (NL). ICKamsterdam wordt gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Amsterdam en stichting AMMODO. 

Masha Ru (1984, Moskou) is kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Zij heeft een achtergrond in de natuurwetenschap. In haar projecten combineert zij wiskunde en wetenschappelijk onderzoek met antropologische, culturele, esoterische en spirituele elementen en een persoonlijke benadering. In 2007 studeerde ze af aan Lomonosov Moscow State University en verhuisde naar Nederland om te werken aan een promotieonderzoek bij de Technische Universiteit Eindhoven. In 2011 verkregen Masha een PhD in Wiskunde met een specialisatie in beeldanalyse. Zij studeerde cum laude af aan een deeltijdprogramma bij de Fotoacademie Amsterdam. In 2013-2014 volgde zij een tweejarig art-in-residency programma aan de Rijksakademie van Beeldende Kunst, Amsterdam.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door