Drie talenten in één programma

Cool Britannia

Het Nationale Ballet, David Dawson,
Wayne McGregor, Christopher Wheeldon

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

- met wereldpremières -

Het Nationale Ballet brengt in één programma drie toonaangevende jonge Britse choreografen samen die overal ter wereld hebben gewerkt: Wayne McGregor, David Dawson en Christopher Wheeldon. Superster Wayne McGregor werkt voor het eerst samen met Het Nationale Ballet in een uitvoering van zijn verbluffende, eigentijdse meesterwerk Chroma, met muziek van onder meer The White Stripes. Voormalig vaste choreograaf van Het Nationale Ballet David Dawson choreografeert een nieuw werk, waarvoor Graig Haines een originele compositie schrijft. Meer dan voorheen is het geënt op de klassieke ballettechniek. Ook Christopher Wheeldon ten slotte, artistic associate van The Royal Ballet en de eerste Brit die met het Bolshoi in Moskou werkte, creëert voor het Nationale Ballet een compleet nieuw werk.

VARIABELE PRIJZEN

Bij deze voorstelling hanteert He Nationale Ballet een systeem van oplopende toegangsprijzen. Naarmate de premièredatum dichterbij komt, kan de toegangsprijs verhoogd worden.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Ravishing on all fronts: choreography, music and design’ – The Sunday Times over Chroma

It was fast and furious and totally gripping, and everything started to make sense’ – The Guardian over Chroma

In Cool Britannia brengt Het Nationale Ballet dé drie Britse choreografen van nu samen: David Dawson, Wayne McGregor en Christopher Wheeldon. Wayne McGregor maakt in dit programma zijn debuut bij Het Nationale Ballet met het eigentijdse meesterwerk Chroma dat hij in 2006 maakte voor het Royal Ballet. Choreografen Christopher Wheeldon en David Dawson creëren ieder een nieuw werk voor Cool Britannia.

Wayne McGregor is afkomstig uit de moderne dans en heeft vanuit zijn fascinatie voor wetenschap, architectuur en technologie de afgelopen twintig jaar de mogelijkheden van het menselijk lichaam intensief onderzocht en verder opgerekt. Inmiddels heeft ook de klassieke balletwereld hem ontdekt: McGregor maakte werken voor topgezelschappen als het New York City Ballet, San Francisco Ballet en Bolsjoi Ballet. Het Londense Royal Ballet benoemde hem in 2006 tot vaste choreograaf, na het succes van Chroma. Het stuk werd onderscheiden met een Olivier Award (de hoogste Britse onderscheiding voor een nieuwe dansproductie). In een minimalistisch decor plaatst McGregor verbluffende virtuositeit naast emotioneel geladen duetten. Popcomponist Joby Talbot maakte voor Chroma onder meer een orkestrale bewerking van nummers van de rockformatie The White Stripes.

De carrière van David Dawson nam na zijn jaren als danser en vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet internationaal een hoge vlucht. Voor het Holland Festival 2013 maakte hij voor Het Nationale Ballet Overture. Twee jaar later keert hij terug met een wereldpremière. Meer nog dan in zijn vorige creaties keert Dawson terug naar de klassieke ballettechniek om daarmee te imponeren. David Dawson gaat na zijn day4, dat hij in 2012 maakte voor het jubileumprogramma Present/s van Het Nationale Ballet, opnieuw samenwerken met componist Graig Haines. Het Nationale Ballet verleent hem daartoe een compositie-opdracht. Dawson gaat daarbij meer dan in eerdere werken uit van de klassieke ballettechniek.

Ook Christopher Wheeldon – van wie Het Nationale Ballet in het seizoen 2014 - 2015 ook Cinderella danst – maakt voor Cool Britannia een nieuwe choreografie. Hoewel zijn agenda voor de komende tijd overvol is, nam hij de uitnodiging toch aan, vanwege zijn speciale band met Het Nationale Ballet. Christopher Wheeldon geldt als een van ’s werelds meest gevraagde choreografen van dit moment.

BIOGRAFIEËN

Wayne McGregor is één van ’s werelds meest inventieve choreografen. Hij staat bekend om zijn baanbrekende dwarsverbanden tussen dans, film, muziek, visuele kunst, technologie en wetenschap. Zijn werk wordt gekenmerkt door kracht en een rauwe emotionaliteit, gebracht door energieke, klassiek getrainde dansers. Met zijn dansgroep Random Dance is hij in residentie in het Londense Sadler’s Wells, één van de meest prestigieuze danshuizen ter wereld. McGregor is ook actief als gastchoreograaf: hij werkt permanent voor de Scala van Milaan, het Stuttgart Ballet, het Bolshoi Ballet en het Royal Ballet. McGregor wordt ook geregeld gevraagd voor videoclips (onder andere voor de popbands Radiohead en Atoms For Peace) en installaties (The Hayward, Saatchi Gallery & Centre Pompidou). Wayne McGregors Random Dance was de voorbije jaren meerdere malen te zien in Nationale Opera & Ballet, het meest recentelijk met FAR. In 2011 werd McGregor benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE).

David Dawson (1972, Londen) studeerde aan de Rona Hart School of Dance, Arts Educational School en The Royal Ballet School. Daarna ging hij dansen bij het Birmingham Royal Ballet, het English National Ballet, Het Nationale Ballet (1995-2000) en William Forsythes Ballett Frankfurt. Sinds 2002 richt hij zich geheel op het choreograferen. Tussen 2004 en 2012 was Dawson vaste gastchoreograaf bij Het Nationale Ballet, Semperoper Ballet (Dresden, Duitsland) en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (België).

Werk van David Dawson staat op het repertoire van vrijwel alle toonaangevende gezelschappen wereldwijd (o.a. Ballet National de Marseille, Finnish National Ballet, The Royal Ballet, Royal Sweish Ballet) en prijkt ook regelmatig op de programma’s van Het Nationale Ballet: In het voorjaar van 2012 maakte hij day4 voor het jubileumprogramma Present/s, en in juni 2013 Overture in het programma David Dawson/Shen Wei, dat in het Holland Festival 2013 werd gepresenteerd, en waarvoor hij genomineerd werd voor een Zwaan als Beste Productie. Dawson maakte in 2013 deel uit van de jury van de Benois de la Danse (Moskou, Rusland) en het Dance Open International Ballet Festival in Sint Petersburg (Rusland).

Zijn eerste grote choreografie maakte hij tijdens zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet: A Million Kisses to my Skin (1997). Voor The Grey Area (2002), eveneens bij Het Nationale Ballet, werd hij onderscheiden met de Benois de la Danse. In 2005 maakte hij op uitnodiging van het Marijinski (Kirov) Ballet (Sint Petersburg, Rusland) het werk Reverence. Voor The Gentle Chapters (2006), eveneens een werk voor Het Nationale Ballet, werd hij genomineerd voor een Gouden Zwaan.

Christopher Wheeldon (1973, Somerset, Engeland) danste bij The Royal Ballet en het New York City Ballet. Hij volgde de dansopleiding aan The Royal Ballet School (Londen, Verenigd Koninkrijk) en trad in 1991 toe tot dit gezelschap. Twee jaar later werd hij uitgenodigd om bij het New York City Ballet te komen dansen, waar hij in 1998 werd bevorderd tot tweede solist. In 2000 beëindigde hij zijn danscarrière teneinde zich volledig te kunnen richten op zijn carrière als choreograaf.

Christopher Wheeldon maakte in 1997 zijn eerste choreografie, Slavonic Dances, voor het zogeheten Diamond Project van het New York City Ballet. Bij dit gezelschap was hij van 2001 tot 2008 huischoreograaf. Wheeldon werkte voor onder meer The Royal Ballet, het San Francisco Ballet, het Pennsylvania Ballet en The Metropolitan Opera (New York, Verenigde Staten) en –als eerste Brit – het Bolsjoi Ballet (Moskou, Rusland). In 2007 richtte hij Morphoses / The Wheeldon Company op, waar hij tot 2010 aan verbonden zou blijven. Bekende choreografieën van hem zijn onder meer Tryst, Continuum en Fool’s Paradise. In 2011 volgde de avondvullende productie Alice's Adventures in Wonderland bij The Royal Ballet/National Ballet of Canada en, in 2012, een nieuwe avondvullende première van Cinderella, een coproductie van Het Nationale Ballet en het San Francisco Ballet. Voor deze choreografie kreeg hij een Benois de la Danse. Wheeldon werd in 2012 benoemd tot artistiek directeur bij The Royal Ballet. In dat jaar werkte samen met Alastair Marriott aan de sluitceremonie van de Olympische Spelen te Londen.

Het Nationale Ballet heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek en breed repertoire, een traditie in vernieuwing en met zo'n 80 dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn. Het gezelschap neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Nederlandse culturele leven en daarbuiten.

Met bijna tachtig dansers in het tableau en de Junior Company als springplank voor jong talent is Het Nationale Ballet veruit het grootste dansgezelschap van ons land. Met het huidige team aan vaste choreografen – Brandsen, Van Manen en Pastor – heeft Het Nationale Ballet enkele van de belangrijkste representanten van eigentijds ballet in zijn gelederen.

Sinds 1986 verzorgt het gezelschap jaarlijks omtrent zeventig voorstellingen in zijn vaste thuisbasis, Nationale Opera & Ballet. Daarnaast reist het gezelschap jaarlijks langs de grote theaters van Nederland voor een aantal tourneevoorstellingen en zijn er voorstellingen in het buitenland.

Het Balletorkest, voorheen Holland Symfonia, is de vaste begeleidingspartner van Het Nationale Ballet. Het orkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chefdirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is daarmee een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer onze missie te realiseren: mensen raken met muziek.

De uit Londen afkomstige Matthew Rowe is een veelzijdig dirigent met een breed repertoire op het gebied van opera, ballet, eigentijdse muziek en de begeleiding van stomme films, zoals Charlie Chaplins City Lights en Sergej Eisensteins Pantserkruiser Potemkin. Matthew Rowe dirigeerde orkesten en ensembles in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië, Italië, Mexico, Spanje, de Verenigde Staten en Nederland. Sinds 2013 is Rowe chef-dirigent van Holland Symfonia en muzikaal leider van Het Nationale Ballet. Daarnaast is hij een graag geziene gastdirigent bij andere, internationaal toonaangevende dansgezelschappen, waaronder The Royal Ballet, Birmingham Royal Ballet, English National Ballet, Koninklijk Zweeds Ballet en het Nederlands Dans Theater. Na zijn succesvolle optreden in de BBC-serie Maestro heeft Rowe een format voor een nieuw digitaal televisieprogramma over dirigeren ontwikkeld.

Credits

choreografie
David Dawson, Wayne McGregor, Christopher Wheeldon
muziek
Greg Haines, Jody Talbot
muzikale begeleiding
Het Balletorkest o.l.v. Matthew Rowe
uitvoering
Het Nationale Ballet
productie
Het Nationale Ballet

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR