Boğazı Geçen Şarkılar

Songs across the Bosporus

Kardeş Türküler, Candan Erçetin & Karsu

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In Istanbul zegt men dat het vroeger, voor de komst van het gemotoriseerde verkeer, mogelijk was om aan de oevers van de Bosporus de muziek van de overkant te horen. Door de draagkracht van het water staken straatmuziek, feestmuziek en de oproep tot gebed vanaf talloze minaretten gemakkelijk geografische én culturele grenzen over. Aan de letterlijke mengelmoes van culturen die zo ontstond, wordt een eerbetoon gebracht door Kardeş Türküler, hét Turkse folkensemble dat zingt en musiceert in alle talen en stijlen die het land rijk is. Hun hoofdgast is niemand minder dan Candan Erçetin, de klassiek geschoolde diva van de Turkse popmuziek die in haar muziek vol opzwepende balkanritmes ook haar Albanese roots niet verloochent, en nu voor het eerst met Kardeş Türküler samenwerkt. Ook de Turks-Nederlandse zangeres Karsu – die sinds ze in 2011 optrad tijdens een late night van het Holland Festival een storm­achtige ontwikkeling heeft doorgemaakt – maakt haar opwachting. Met een mix van eigen werk en liederen van de Zwarte Zee, maakt zij het palet van deze kleurrijke en feestelijke avond compleet.

programma

recensies

Wachtlijst

Op dit moment zijn er geen kaarten beschikbaar voor deze voorstelling. Wel kunt u zich intekenen op de wachtlijst. Zodra er weer kaarten beschikbaar komen, wordt u per e-mail op de hoogte gesteld.

Stuur een e-mail (met als onderwerp 'wachtijst Opening') naar [email protected] met uw naam en adres, dan wordt u op de wachtijst geplaatst. 

HF YOUNG

Voor HF Youngleden zijn nog kaarten beschikbaar voor verschillende rangen. Deze kaarten zijn te bestellen m.b.v. de HF Young-actiecode. meer informatie

BIOGRAFIEËN

Kardeş Türküler is een invloedrijke Turkse folkband met wisselende bezetting die volksliederen speelt in alle oorspronkelijke talen van Turkije. De band werd opgericht in 1993 door een groep conservatoriumstudenten aan de Bosporus Universiteit in Istanbul met het doel de verschillende volkeren en culturen in Turkije te verbroederen. Hun repertoire bestaat uit liederen in onder meer het Turks, Armeens, Koerdisch en Azerbeidzjaans. De band speelde op talloze wereldmuziekfestivals in Europa, waaronder Amsterdam Roots, Stimmen in de Duitse stad Lörrach en omstreken, het Oslo World Music Festival en Istanbul Ekspres in Gent. Met grote regelmaat werkt de band samen met gastmuzikanten, waaronder de Armeense avant-gardefolkmuzikant Arto Tunçboyacıyan, de Amerikaans-Armeense ud-speler Ara Dinkjian, de Brits-Palestijnse jazz-zangeres Reem Kelani en de Turkse popzangeres Sezen Aksu. Ook begeleidde de band de vooraanstaande Koerdische dichter/muzikant Şivan Perwer, omstreden door zijn politieke strijd voor de rechten van het Koerdische volk, op diens album Roj û Heyv uit 2000. De band maakte muziek voor diverse films, waaronder Vizontele van regisseur Yılmaz Erdoğan, één van de succesvolste Turkse films aller tijden, en de film Kingdom of Heaven van regisseur Ridley Scott. Kardeş Türküler werd onderscheiden met onder meer de prijs voor beste filmmuziek tijdens het Antalya Altın Portakal Film Festivali, het belangrijkse filmfestival van Turkije. De band werd gerecenseerd en geïnterviewd in diverse internationale wereldmuziektijdschriften, waaronder het Britse magazine Folk Roots en het Duitse magazine Folker!

Candan Erçetin (1963) is één van de meest gerespecteerde en gelauwerde hedendaagse Turkse popzangeressen. Ze studeerde klassieke opera aan het conservatorium van Istanbul. Al tijdens haar studie startte haar carrière in de popmuziek, toen ze in 1986 meedeed met het Eurovisiesongfestival met popgroep Klips ve Onlar als vervanger van bandlid Seden Kutlubay. Ze bereikten de 9e plaats, op dat moment de beste prestatie die het land ooit had geleverd in de competitie. Haar solocarrière startte in 1995 met haar debuutalbum Hazırım, waarop ze invloeden verwerkte van de traditionele muziek van de Thraciërs, een volk dat leefde op wat nu het grensgebied is van Turkije, Griekenland en Bulgarije. Het werd één van de best verkochte Turkse popalbums van dat jaar. Sindsdien volgden negen albums, waaronder een album met Franse chansons (Chante Hier Pour Ajourd’hui, 2003), een album met Griekse en Turkse volksliederen (Aman Doktor, 2005) en een album met covers van Turkse versies van Franse popliedjes uit de jaren 1960 en 1970 (Aranjman 2011). In 2014 kreeg ze de titel toegekend van ridder in de Orde van Kunst en Letteren in Frankrijk door president François Hollande. Naast muzikant werkte Erçetin ook als televisiepresentatrice in diverse talkshows en muziekprogramma’s. Daarnaast is ze vice-president van de voetbalclub Galatasaray en gastdocent aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Galatasaray.

De Nederlandse zangeres, pianiste en componiste, met Turkse roots, Karsu Dönmez heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Al op jonge leeftijd trad ze op in het Concertgebouw, het North Sea Jazz Festival, het Istanbul Jazz Festival en zelfs driemaal in Carnegie Hall in New York. Op haar zevende begon ze met pianospelen en al snel combineerde ze in haar studie de klassieken van Chopin, Mozart, Bach en Beethoven met traditionele Turkse liederen en moderne jazz. Op veertienjarige leeftijd begon ze met optreden in het Turkse restaurant van haar vader in Amsterdam. Na een uitnodiging van de Netherlands American Community Trust om in Carnegie Hall op te treden werd ze een veelgevraagd artiest op de Nederlandse radio en televisie en op de internationale podia. Haar bijzondere, krachtige zang grijpt terug op de jazztraditie van New Orleans. Inmiddels trad ze met haar band op in meer dan twaalf landen, waaronder Indonesië, Brazilië, Suriname en Groot-Brittannië. Ook in Turkije treedt ze met grote regelmaat op en ze was te gast in de populaire televisieshow Şeffaf Oda. In haar debuutalbum Confessions (2012) introduceerde Karsu een subtiele stijlwijziging richting lichte jazz met invloeden van pop, blues en Turkse muziek. In datzelfde jaar ging op het IDFA de documentaire Karsu, I hide a secret in première. Een film die haar volgt in haar ontwikkeling van tiener tot jazz-zangeres.

kt3 breed

PODCAST

Credits

orkest
Kardeş Türküler
met
Candan Erçetin,
Karsu Dönmez

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door