Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival
30 MEI - 23 JUNI
Op het Museumplein staat een reeks gigantische panelen. In elk paneel zit een gat. Steek je hoofd erdoor en je wordt onderdeel van een figuur gemaakt door Oskar Schlemmer of Kazimir Malevitsj – je kunt je zo laten vereeuwigen als een Bauhaus-danser of een personage uit Overwinning op de Zon. Kunstenaar Liam Gillick (NY) creëert kunst in de publieke ruimte die door het gebruik en de sociale interactie die daarmee gepaard gaat voortdurend nieuwe betekenis krijgt. In zijn werk reflecteert hij structureel op de tentoonstelling als vorm. Op uitnodiging van Holland Festival en Stedelijk Museum plaatst Gillick op het Museumplein een installatie onder de titel All-Imitate-Act. Het toont grafische abstracties die verwijzen naar kostuums en ontwerpen van kunstenaars uit de periode 1910-1940, en verbindt zo de podiumkunsten van het festival met de collectie van het museum.
Bezoek ook de site van All-Imitate-Act: http://all-imitate-act.tumblr.com/
BIOGRAFIE
Liam Gillick (1964) is een Britse kunstenaar die zijn opleiding volgde aan Goldsmiths College in Londen. Hij behoort tot de generatie kunstenaars die de Britse kunst-scene nieuwe energie gaf in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Gillick woont en werkt in New York. Liam Gillick gebruikt verschillende vormen om de nieuwe systemen van ideologische controle aan het licht te brengen die in de beginjaren ’90 opkwamen. Hij heeft een aantal centrale narratieven ontwikkeld die vaak de motor vormt voor een reeks werken. McNamara (vanaf 1992) Erasmus is Late & Ibuka! (vanaf 1995) Discussion Island/Big Conference Center (vanaf 1997) en Construction of One (vanaf 2005).
Gillick legt de disfunctionele aspecten van een modernistische erfenis bloot in termen van abstractie en architectuur binnen het raamwerk van een geglobaliseerde, neo-liberale consensus. In zijn werk reflecteert hij structureel op de tentoonstelling als vorm. Daarnaast heeft hij sinds het einde van de jaren 2000 een aantal korte films gemaakt waarin de constructie van de creatieve persoon in het licht van de constante verandering van de eigentijdse kunstenaar als cultureel figuur wordt belicht. Margin Time (2012), The Heavenly Lagoon (2013) en Hamilton: A Film by Liam Gillick (2014). Gillick legt momenteel de laatste hand aan een boek voor Columbia University Press over de genealogie van de hedendaagse kunstenaar, getiteld Industry and Intelligence: Contemporary Art Since 1820.