Een bijzondere mix van klassiek soefi-repertoire en hypnotiserende popmuziek

A Night Under Eastern Skies

Al-Kindi, Mercan Dede, Niyaz

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De mystiek van het soefisme daalt neer over Paradiso in A Night Under Eastern Skies, een avond die je meevoert van de klassieke Arabische soefi-muziek naar de spannende 21e-eeuwse variant hiervan. De avond opent met ensemble Al-Kindi uit Istanbul, dat op traditioneel instrumentarium teruggaat naar de bron van het klassieke repertoire. Hierna vermengt de traditionele muziek zich met de hypnotiserende popmuziek van Niyaz, die ook uit de rijke traditie van het soefisme put. De formatie scoorde al meerdere hits en gaat voor dit Nederlandse debuut de samenwerking aan met de Turkse soefi-dj Mercan Dede. Met het onmiskenbare stemgeluid van zangeres Azam Ali zal Niyaz een unieke mix brengen van poëzie, soefi-muziek, popmuziek en trance-achtige elektronica. Het optreden krijgt nog een extra dimensie door de wervelende moves van een moderne derwisj. Mercan Dede zal daarna tot in de kleine uurtjes een dj-set verzorgen.

programma

BIOGRAFIEËN

Al-Kindî is een prominent ensemble dat zich wijdt aan de uitvoering van klassieke Arabische muziek. Het ensemble werd in 1983 opgericht door de Franse muzikant Julien Jâlal Eddine Weiss, bespeler van de qânun (ook wel kanun), een op een hakkebord gelijkend snaarinstrument uit het Midden-Oosten. Het ensemble is opgebouwd volgens de traditionele bezetting van het 'takht sharqi' oftwel het traditionele oosterse ensemble, met het instrumentarium van de qânun, de ud (een oosterse luit), de nay (rietfluit) en de riqq (percussie-instrument dat lijkt op een kleine tamboerijn). Het ensemble interpreteert het traditionele repertoire op zo’n manier dat alle losse instrumenten een sterke eigen rol hebben. Dit in tegenstelling tot oudere speelwijzes waarin vaak de zang een dominerende rol had.

Mercan Dede werd in 1966 geboren als Arkın Ilıcalı in Turkije. Afwisselend gebruik makend van diverse artiestennamen zoals Mercan Dede, DJ Arkin Allen, Blueman, Poundmaker én vijf aliassen die hij geheim houdt, heeft hij sinds 1998 carrière gemaakt als componist, multi-instrumentalist, dj en producer. Daarnaast is hij actief als beeldend kunstenaar. In zijn muziek combineert hij traditionele Turkse klanken met hedendaagse elektronische muziek. Improvisatie is een belangrijk element in alle projecten die hij doet. Dede werkt samen met een voortdurend wisselende groep van gastmuzikanten, veelal lokale muzikanten afkomstig uit de landen waar hij optreedt. Hij maakte muziek voor diverse dansvoorstellingen, waaronder de voorstelling Nefés van Pina Bausch in 2003. Hij speelde een belangrijke rol in een Duitse documentaire over soefimuziek en was de hoofdpersoon in de documentaire Mercan Dede ile bir yolculuk uit 2004 over zijn leven en muziek. Dede speelde op festivals als het Montreux Jazz Festival, Global Fest in New York en het Nederlandse World Roots Festival. Zijn discografie telt inmiddels meer dan honderd titels, waaronder diverse waarvan hij bewust geheim houdt dat hij de maker ervan is, zelfs tegenover zijn eigen familie, vanuit een overtuiging dat niets tussen muziek en de luisteraar moet komen, zelfs niet de maker.

A Night Under Eastern Skies Niyaz 3 Half Breed A Night Under Eastern Skies Ensemble Al Kiindi 7 Half Breed

Het Iraanse trio Niyaz haalt de middeleeuwse soefipoëzie naar het heden, in een bijzonder geluid dat diverse invloeden en culturen met elkaar verbindt. Het ensemble werd opgericht in 2004 door zangeres Azam Ali en multi-instrumentalist Loga Ramin Torkian, beiden van Iraanse afkomst en woonachtig in Montreal, en de Amerikaanse producer/remixer Carmen Rizzo. In hun muziek verbinden ze soefisme met de traditionele volksmuziek van Iran en omringende landen en de elektronische muziek van de 20e en 21e eeuw. Hun gelijknamige debuutalbum verscheen in 2005 en kwam direct binnen op nummer 1 in de iTunes verkooplijsten, een succes dat hun twee opvolgende albums evenaarden. Het trio heeft opgetreden over de gehele wereld en hun muziek werd gedraaid op radiostations van BBC, NPR en PRI en gebruikt in diverse prominente Amerikaanse films en televisieseries, waaronder True Blood, Nip/Tuck en Crossing Over. Niyaz hoopt met zijn muziek meer bewustzijn te scheppen van de politieke en sociale situatie in Iran en de benarde situatie van zowel immigranten uit hun thuisland als van de diverse ethnische minderheden die er proberen een leefbare situatie te creëren. De Huffington Post noemde het trio ‘an evolutionary force in contemporary Middle Eastern music’.

A Night Under Eastern Skies Ensemble Al Kiindi 1 Breed

Credits

uitvoering
Al Kindi:
Dogan Dikmen, lead zang
Bekir Buyukbas, muezzin, lead zang
Ahmet Kaya, ney
Refik Kaya, rebab
Ozer Ozel, tembur ottoman
Gurkan Ozkan, tabla
Zya Tabassyan, bendir
uitvoering
Mercan Dede
Niyaz

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door