Heroïsche popmuziek met overdonderende visuals

Woodkid

Nederlandse première

Metropole Orkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Woodkid (pseudoniem van Yoann Lemoine) was al een succesvolle regisseur van videoclips voor o.a. Katy Perry, Lana del Rey en Rihanna, maar kwam een paar jaar geleden ook zelf als zanger in de spotlight te staan. Nu verovert hij wereldsteden als Londen, Parijs en New York met zijn koel-melancholische stemgeluid, zijn mix van opzwepende orkestrale pop en bezwerende neofolk en niet in de laatste plaats zijn spectaculaire visuals. ‘Ik wil dat mensen zich een held voelen als ze mijn muziek horen,’ verklaarde Lemoine. In zijn vaste begeleidingsband zorgen de koperblazers voor heroïsche momenten, terwijl het slagwerk extatische tribale ritmes speelt. Voor dit concert wordt de band aangevuld met de strijkers en koperblazers van het Metropole Orkest om de ervaring grootser dan ooit te maken.

‘Woodkid schuwt de grote emoties niet.’

De Morgen over album The Golden Age

Biografie

Woodkid is de artiestennaam van Yoann Lemoine (16 maart 1983), een Franse zanger, videoclipregisseur en grafisch ontwerper. Hij regisseerde videoclips voor onder anderen Katy Perry, Taylor Swift

en Lana Del Rey. In maart 2011 verscheen Iron, de eerste EP van Woodkid. Zijn debuutalbum The Golden Age kwam in maart 2013 uit. Sindsdien toert hij met zijn indrukwekkende show langs de grote zalen in wereldsteden als Londen, Parijs, New York en nu ook Amsterdam.

Woodkid maakt muziek die de grote gebaren niet schuwt. Hij wil zijn muziek 'zo groot als een wolkenkrabber' laten klinken, zoals hij het zelf eens heeft verwoord. Hij brengt zijn mix van opzwepende orkestrale pop en bezwerende neofolk dan ook groots, met theatrale drums, een vaste blazerssectie en indrukwekkende door hemzelf gecreëerde visuals die het publiek meenemen in een overweldigende, soms futuristische wereld die we ook kennen van de zeer gestileerde videoclips die hij maakte voor onder meer Iron en Run Boy Run.

Yoann Lemoine begon zijn carrière als animator en later reclame- en videoclipregisseur. Na een studie illustratie en animatie werkte Lemoine onder meer bij filmregisseur Luc Besson en voor Sofia Coppola. In 2010 ontving hij vijf Lions voor zijn Aids-bewustwordingscampagne Graffiti op het Cannes Lions Advertising festival. Als videoregisseur tekende hij voor videoclips van onder meer Moby, Katy Perry, Taylor Swift,  Lana Del Rey, Drake en Rihanna. Lemoine kreeg in 2012 de prijs voor Best Director of the Year bij de MVPA Awards in Los Angeles en sleepte zes nominaties in de wacht bij de MTV Video Music Awards.

In maart 2011 verscheen het muzikale debuut van Woodkid: de Iron EP, gevolgd door de single Run Boy Run in mei 2012. De videoclip hiervoor, die Lemoine zelf regisseerde, leverde hem in 2013 een nominatie bij de Grammy Awards op. Het album The Golden Age kwam uit in maart 2013 en bereikte in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland top tien-noteringen.

meer

Credits

muziek en uitvoering
Woodkid
orkest
Metropole Orkest