Koninklijk Theater Carré, Stichting Theateralliantie en Holland Festival presenteren

War Horse

Mede mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation
een productie van National Theatre of Great Britain

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het fenomenale internationale theatersucces War Horse komt naar Carré met een Nederlandse cast. War Horse vertelt het aangrijpende verhaal van de tiener Albert en zijn geliefde paard Joey, tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. Als Joey wordt verkocht om ingezet te worden in de oorlog, volgt Albert hem en zet zijn eigen leven op het spel in de hoop zich ooit weer met hem te verenigen.

Te midden van de spannende actie aan het front eisen de paarden, ontwikkeld door de fameuze Handspring Puppet Company, een hoofdrol op. Ze zijn gemaakt van staal, stof, leer en kabels, maar zoals ze bewogen worden door de weergaloze poppenspelers, zoals ze ademen, briesen, galopperen en steigeren, zou je zweren dat ze van vlees en bloed zijn. Nobele dieren die je hart stelen en je de waanzin van oorlog doen inzien.

Genius isn't too strong a word to describe this astonishing production

The Daily Telegraph

Theatrical Magic

The New York Times

An extraordinary piece ot theatre, absolutely guaranteed to move the heart

Sunday Express

Achtergrondinformatie

Het opmerkelijke verhaal van War Horse is gebaseerd op de Britse roman van Michael Morpurgo, bewerkt door Nick Stafford en gemaakt in samenwerking met Handspring Puppet Company. War

Horse is sinds de première in Londen in 2007 wereldwijd al gezien door meer dan 5 miljoen theaterbezoekers. De show staat momenteel voor het zevende jaar op West End in Londen voor uitverkochte zalen, toert tevens door Groot Brittannië en Ierland, is op uitgebreide tournee door Noord Amerika en onlangs opende een nieuwe productie in Berlijn. De Broadway productie heeft vijf Tony Awards gewonnen.

 

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt Joey, het geliefde paard van de jonge Albert, verkocht aan de cavalerie van het Britse Leger en naar Frankrijk verscheept. Daar raakt hij al snel verstrikt in vijandelijk gebied. Het lot neemt hem mee op een uitzonderlijke reis waarbij hij beide kampen bijstaat en zichzelf uiteindelijk alleen terugvindt in Niemandsland. De jongen Albert kan Joey niet vergeten en, nog te jong om in het leger te gaan, begint aan een gevaarlijke missie om Joey te vinden en hem thuis te brengen. Een opmerkelijk verhaal over moed, loyaliteit en vriendschap. War Horse beschikt over baanbrekend poppenspel werk van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, die de paarden tot leven brengt op het podium.

 

War Horse is oorspronkelijk geregisseerd door Marianne Elliot en Tom Morris, decorontwerp van Rae Smith, licht door Paule Constable en paard choreografie door Toby Sedgwick. De puppeteer regisseurs zijn Basil Jones en Adrian Kohler, video design van 59 Productions Ltd, liedteksten door John Tams, muziek van Adrian Sutton en geluidsontwerp door Christopher Shutt. De Nederlandse versie is vertaald door Tom Kleijn.

 

War Horse is tot eind september te zien in Carré en zal daarna tot en met april 2015 reizen langs vijf grote theaters van Nederland.

meer

Biografieën

Kay Greidanus is in 2013 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Hij liep stage bij het Nationale Toneel onder regie van Theu Boermans en Johan Doesburg in De Drie Zusters van Tsjechov

 en Strange Interlude van Eugene O’Neill. Greidanus speelde bij Toneelgroep Maastricht onder regie van Carina Molier en tourde in 2013 met de productie Het Proces van Toneelgroep Oostpool onder regie van Marcus Azzini. Op televisie speelde Greidanus in de veel bekroonde NTR KORT! Sevilla van Bram Schouw.

 

Jochum ten Haaf studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Hij was onder andere te zien op Broadway en West End als Vincent van Gogh in de Britse Theaterproductie Vincent in Brixton. Hij heeft bij Toneelgroep Amsterdam en het Nationale Toneel gespeeld en was meer recent te zien in Ten Liefde, Wiener Wald, Onze Paus, Les Enfants du Paradis en Marcelle’s Onschuld. Op televisie speelde hij rollen in onder andere Sportman van de Eeuw, Zomerhitte, Nightwatching, de serie Vuurzee II, Lucia de B, de Europese serie Suitcase Trilogy, de Britse mini-serie Charles II, Power & Passion, en de Amerikaanse tv-serie Crossing Lines. Ten Haaf is winnaar van Theatre World Award New York voor zijn rol in Vincent in Brixton, Olivier Award Best Play 2002, Critics Circle Award London 2005 Best Play (Harvest) en was genomineerd voor Critics Circle Award New York en Evening Standard Award London.

 

Bas Keijzer studeerde in 1999 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht aan de acteursopleiding. Hij speelde in diverse toneelproducties zoals De mensenhater, Spoken en August August August. Ook was hij te zien bij het Nationale Toneel in onder meer Parasieten en De Kersentuin. Keijzer had rollen in verschillende series en films waaronder Aaf, de jeugdserie Spangas, Lijn 32, Van God Los, FlikkenMaastricht, Nova Zembla, De Storm en De Eetclub.

 

Annick Boer studeerde in 1994 af aan de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam. Ze speelde onder andere in Rembrandt, Ja Zuster Nee Zuster en Titanic en onder meer ook in toneelproducties van het Noord Nederlands Toneel, De Utrechtse Spelen, het Volksoperahuis en meest recent in De Donkere Kamer van Damokles. Boer is de laatste jaren op televisie te zien in onder andere Klokhuis, Kopspijkers, en in de series De Hoofdprijs en Grijpstra en de Gier. Afgelopen jaar is ze te zien geweest in het VARA-programma Kanniewaarzijn. Boer won een Gouden Beeld voor haar aandeel in de komedie Bifi’s, de Pisuisseprijs voor haar rol in De Sunshineboys en een John Kraaijkamp Musicalaward voor haar rol in Doe Maar.

  

Hylke van Sprundel studeerde in 1992 af aan de Toneelacademie te Maastricht met een nominatie voor de Henriëtte Hustinxprijs. Hij speelde een aantal jaren bij het Nationale Toneel in onder andere een aantal stukken van Shakespeare; Mystiek Lichaam en Bash. Daarnaast was hij te zien in onder andere Het Zeelands Nazomer Festival en bij Het Toneel Speelt en De Paardenkathedraal, bij de laatst genoemde was hij ‘Puck’ in de Midsummernightsdream, winnaar van de NRC Publieksprijs 2002. Op televisie was Sprundel te zien in de serie Grijpstra en de Gier en Baantjer.

 

Filip Bolluyt is in 1977 afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool. Hij speelde bij gezelschappen als Het Publiektheater en de Haagse Comedie onder andere in stukken als The Mousetrap, en Een Hilarische Hommage aan Hitchcock. Hij was tevens te zien in de musicals: Les Miserables, Into the Woods en Mamma Mia. Bolluyt speelde vaste rollen in de televisieseries De Dageraad, Sylvia Millecamshow, Goudkust en Lotte en had gastrollen in de series Baantjer en Vrijland. Hij speelde onder andere in de speelfilms De Vierde Man en New Kids Turbo en Nitro.

 

Remco Sietsema studeerde in 2009 af aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie. Daarna speelde Sietsema als acteur bij onder andere Orkater in de muziektheatervoorstellingen Kamp Holland en Alice in Wonderland en het Nationale Toneel in de muziektheatervoorstellingen Retour Hollandse Spoor en Koninginnenacht. Naast muziektheater speelde Remco kindervoorstellingen bij onder andere Bos Theaterproducties (101 Dalmatiërs). Remco is naast acteur tevens professioneel muzikant. Hij is gespecialiseerd in trekharmonica en volgde in zijn jeugd workshops bij onder andere Tim van Eyken en John Spiers. Hij speelt in verschillende formaties, waaronder Merals Harem met onder andere Beppe Costa en Meral Polat. Sinds kort speelt Sietsema zelfgeschreven composities met zijn eigen Trio Remco Sietsema. Momenteel is hij te zien in Alleen op de Wereld van Maas theater en dans, in regie van Moniek Merkx, met muziek van Vincent van Warmerdam.

meer

Credits

gebaseerd op een roman van
Michael Morpurgo
bewerking
Nick Stafford
in samenwerking met
Handspring Puppet Company
vertaald door
Tom Kleijn
productie
National Theatre of Great Britain
cast
Kay Greidanus
(Albert)
Jochum ten Haaf
(Friedrich)
Bas Keijzer
(Ted)
Annick Boer
(Rose)
Hylke van Sprundel
(Nicholls)
Filip Bolluyt
(Arthur)
Remco Sietsema
(Songman)

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door