Groots opgezet dansspektakel, vrijelijk geïnspireerd op Shakespeares The Tempest

The Tempest

Het Nationale Ballet, Krzysztof Pastor

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Magie hangt in de lucht in deze wereldpremière van Het Nationale Ballet. Vaste choreograaf Krzysztof Pastor liet zich voor dit grootschalige, avondvullende werk inspireren door Shakespeares The Tempest, het verhaal van hertog Prospero die met zijn magische kunsten een storm ontketent en wraak neemt op degenen die hem verbannen hebben. Na Sheherazade in 2009 gaat Pastor hiervoor opnieuw de samenwerking aan met de vermaarde Iraans-Amerikaanse fotografe, filmmaakster en videokunstenares Shirin Neshat. De dans wordt gemaakt op een mix van Iraanse traditionele muziek en composities van Shakespeares tijdgenoot Thomas Tallis en barokcomponist Henry Purcell.

Pastor [weet] muziek, dans, videoprojectie, licht, decor en kostuums samen te smeden tot een spannende en organische eenheid.

Het Parool (****)

Achtergrondinformatie

Voor The Tempest zullen Pastor en Neshat composities van onder meer Henry Purcell, Thomas Tallis, Michel van der Aa en anderen gebruiken, evenals traditionele Iraanse muziek. De muzikale

begeleiding is in handen van Holland Symfonia onder leiding van Matthew Rowe. Met: Dave ten Kate (counter-tenor) en Abbas Bakhtiari (daf-speler).   

Het Nationale Ballet presenteert tijdens het Holland Festival een nieuwe productie (wereldpremière) van Krzysztof Pastor, vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet, die in deze voorstelling samenwerkt met de Iraans/Amerikaanse video artist Shirin Neshat. Zij geniet wereldwijd bekendheid met haar verstilde, poëtische beelden waarmee ze aandacht vraagt voor de positie van vrouwen in haar geboorteland Iran. Neshat is uitgeroepen tot ‘artist of the decade’ door The Huffington Post en won in 1999 de Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië. Eerder dit jaar ontving zij een Crystal Award, uitgereikt aan kunstenaars die bijdragen aan een betere wereld.

 

Shakespeares magie

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Shakespeare werd geboren. Een van de vele toneelstukken die hij schreef is The Tempest (1611). Choreograaf Krzysztof Pastor maakt van Shakespeares toneelstuk een meeslepend ballet over macht, kolonialisme en liefde - maar ook over vaderschap en een botsing van culturen. Pastors wereldpremière wordt geen letterlijke verbeelding van Shakespeares toneelstuk. Het gaat hem vooral om de magie die in de tekst schuilt.

 

Verwantschap Krzysztof Pastor en Shirin Neshat werkten in 2009 al samen in Pastors ballet Sheherazade. Neshat geniet wereldwijd bekendheid met haar verstilde, poëtische beelden waarmee ze aandacht vraagt voor de positie van vrouwen in haar geboorteland Iran. Krzysztof Pastor ziet een verwantschap tussen haar manier van werken en dans: ‘Je kunt met beide veel zeggen zonder het van de daken te schreeuwen.’

 

Het verhaal The Tempest werd voor het eerst opgevoerd in 1611. De titel verwijst naar de storm die Prospero, de hertog van Milaan, veroorzaakt om wraak te nemen op zijn broer Antonio en op Alonso, de koning van Napels. De twee hebben hem verbannen naar een eiland, in de verwachting dat hij op zee zou omkomen. Twaalf jaar lang legt Prospero zich op het eiland toe op het perfectioneren van zijn magische kunsten. Dan neemt hij als een machtige regisseur de touwtjes in handen en zijn de andere personages slechts marionetten in zijn spel.

 

Muziek Met composities van onder meer Henry Purcell, Thomas Tallis, Robert Johnson, Matthew Locke en Michel van der Aa, gezongen door Dave ten Kate (counter-tenor), evenals traditionele Iraanse muziek door percussionist/daf-speler en acteur Abbas Bakhtiari.

 

Inleidingen

Het Nationale Ballet verzorgt inleidingen voorafgaand aan iedere voorstelling. Deze beginnen 45 minuten vóór aanvang en vinden plaats in de foyer op het tweede balkon van Nationale Opera & Ballet. Bij producties buiten Nationale Opera & Ballet zijn de inleidingen op de betreffende locatie. Deskundigen geven achtergrondinformatie en interessante details over deze productie. De inleidingen zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig ticket.

meer

Biografieën

Krzysztof Pastor (1956, Gdansk, Polen) werd opgeleid aan de Nationale Balletschool in Gdansk. In Polen danste hij bij het Danstheater in Poznan en het Grand Theatre van Lodz. In 1983 werd

Pastor solist bij het Ballet de l’Opéra de Lyon (Frankrijk). Van 1985 tot 1995 was hij als danser verbonden aan Het Nationale Ballet.

Pastor maakte zijn debuut als choreograaf in 1986. In 1992 debuteerde hij in het reguliere avondprogramma van Het Nationale Ballet met Shostakovich Chamber Symphony. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig balletten op zijn naam. In 2001 werd Kurt Weill in drie categorieën genomineerd voor de Benois de la Danse. In 2003 werd hij aangesteld als huischoreograaf van Het Nationale Ballet. Pastor maakte ook werken voor talloze buitenlandse gezelschappen. In maart 2009 werd Krzysztof Pastor benoemd tot directeur van het Poolse Nationale Ballet. Hij combineert de functie met zijn positie als vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet.

Prijzen: 1995, Gouden Choreografieprijs van het Internationale Balletconcours van Helsinki (Finland) voor Detail IV, 2000, Medaille van Verdienste van het Poolse Ministerie van Cultuur, 2000, Choreografieprijs, Dansersfonds ’79, 2011, Gloria Artist Gold Medal (Polen).

Het Nationale Ballet heeft zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek en breed repertoire, een traditie in vernieuwing en met zo'n 80 dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn. Het gezelschap neemt een vooraanstaande plaats in binnen het Nederlandse culturele leven en daarbuiten. Met bijna tachtig dansers in het tableau en de Junior Company als springplank voor jong talent is Het Nationale Ballet veruit het grootste dansgezelschap van ons land. Met het huidige team aan vaste choreografen – Brandsen, Van Manen en Pastor – heeft Het Nationale Ballet enkele van de belangrijkste representanten van eigentijds ballet in zijn gelederen. Sinds 1986 verzorgt het gezelschap jaarlijks omtrent zeventig voorstellingen in zijn vaste thuisbasis, Nationale Opera & Ballet. Daarnaast reist het gezelschap jaarlijks langs de grote theaters van Nederland voor een aantal tourneevoorstellingen en zijn er voorstellingen in het buitenland.

meer

Credits

choreografie
Krzysztof Pastor
muziek
Henry Purcell, Thomas Tallis, Iraanse traditionele muziek
toneelbeeld, video
Shirin Neshat, Shoja Azari
decor- en lichtontwerp
Jean Kalman
dramaturgie
Willem Bruls
Jean Kalman
decor- en lichtontwerp
kostuumontwerp
Tatyana van Walsum
muzikaal advies
Jan Pieter Koch
muzikale begeleiding
Holland Symfonia
muzikale leiding
Matthew Rowe
uitvoering
Dansers het Nationale Ballet
productie
Het Nationale Ballet
coproductie
Polish National Ballet, Teatr Wielki - Opera Narodowa

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door