Sterrencast speelt Ayn Rands tijdloze bestseller

The Fountainhead

Wereldpremière

Ivo van Hove, Toneelgroep Amsterdam

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

The Fountainhead (1943) van Ayn Rand vertelt het meeslepende verhaal over de bloedstollende strijd tussen de jonge, briljante architect Howard Roark, die compromisloos zijn idealen nastreeft, en zijn rivaal Peter Keating, die kiest voor commercieel succes en maatschappelijk aanzien. Te midden van deze ideeënoorlog tussen individualisme en collectivisme, in het spanningsveld tussen vernieuwing en traditie, bezieling en compromis, speelt een liefdesgeschiedenis die morrelt aan de grenzen van het fatsoen. Tussen Roark en de beeldschone Dominique Francon ontspint zich een mateloze liefde die laat zien hoe moeilijk het is om je aan een ander te geven en toch jezelf te blijven. In de woorden van regisseur Ivo van Hove ‘een verslavende roman die schreeuwde om op toneel te worden gezet.’

‘I could die for you, but I couldn’t and wouldn’t live for you.’

Howard Roark

Achtergrondinformatie

The Fountainhead is het verslag van de strijd tussen Howard Roark, die zijn roeping als architect volgt en weigert toegevingen aan opdrachtgevers te doen, en Peter Keating, die kiest voor

commercieel succes en maatschappelijk aanzien. ‘Het thema van mijn roman’, zei Ayn Rand, ‘is de strijd tussen individualisme en collectivisme, niet in de politieke arena maar in de ziel van de mens. Mijn uitgangspunt bij het schrijven van The Fountainhead is altijd geweest om een ideale man als romanfiguur te creëren.’Die man is Howard Roark, een architect die moderne wolkenkrabbers wil bouwen en omgeven wordt door collega’s die aanhangers zijn van een meer klassieke bouwcultuur. Het is deze strijd tussen vernieuwing en traditie, tussen bezieling en compromis die Ayn Rand op een onnavolgbare manier heeft neergeschreven. Maar The Fountainhead is ook het verslag van een strijd op leven en dood tussen twee geliefden, Howard Roark en de beeldschone Dominique Francon; twee gelijkgestemde zielen gesteld op hun vrijheid en autonomie.

Ivo van Hove: ‘Toen ik de roman voor het eerst las, werd ik gegrepen door de personages, stuk voor stuk mensen van vlees en bloed en tegelijkertijd larger than life. Het zijn figuren die staan voor grootse ideeën: de briljante architect Howard Roark die zijn eigen idealen nastreeft en droomt van een nieuwe wereld, een stad van de toekomst, maar ook Peter Keating, zijn collega die schippert en zijn ontwerpen voortdurend aanpast aan de eisen van de markt. De strijd tussen Roark en zijn tegenstanders is bloedstollend beschreven. The Fountainhead is voor mij een ideeënoorlog. De grote vraag die het boek stelt: Wat is schepping? Wat betekent het om iets te creëren? En wat betekent integriteit in een scheppingsproces? De roman speelt zich af in het milieu van architecten in de jaren ’20 in New York waar de strijd tussen modernisme en classicisme zich voltrok, maar uiteraard is de vraag naar integriteit een vraag die ons nog steeds bezighoudt: de balans tussen het commerciële en het vernieuwende, de markt en de zuivere expressie. Rand gebruikt de wereld van de architectuur als metafoor om te spreken over kunst, engagement, individualisme, autonomie. Maar The Fountainhead is ook een liefdesgeschiedenis die morrelt aan de grenzen van het fatsoen. Tussen Howard Roark en Dominique Francon ontspint zich een mateloze liefde die laat zien hoe moeilijk het is om je aan een ander te geven én toch jezelf te blijven. Op een bepaald ogenblik zegt Roark: ‘I could die for you, but I couldn’t and wouldn’t live for you.’ Het is een meeslepende, verslavende roman die schreeuwde om op toneel te worden gezet.’.

meer

Biografieën

Ayn Rand (1905-1982) was schrijfster en filosofe. Gevlucht naar de Verenigde Staten vanuit de Sovjet-Unie keert Rand zich resoluut tegen het socialisme en alle vormen van altruïsme. Zij gelooft in de

 ultieme vrijheid van het individu. Haar boeken en opvattingen inspireren, provoceren en worden cultsuccessen met een miljoenenoplage. The Fountainhead is het bekendste werk van Rand. Haar andere grote roman Atlas Shrugged, een ode aan het kapitalisme, is in de Verenigde Staten het populairste boek na de bijbel en was bij de laatste verkiezingen dé inspiratiebron van de Republikeinse Partij.

Ivo van Hove (België, 1958) is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam. Hij begon zijn carrière als toneelregisseur in 1981 met producties van eigen hand (Ziektekiemen, Geruchten). Hij was achtereenvolgens artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd. Van 1990 tot 2000 was hij directeur van Het Zuidelijk Toneel. Van 1998 tot en met 2004 leidde Van Hove het Holland Festival. Sinds 1984 maakt hij deel uit van de artistieke leiding van het departement Dramatische Kunst van de Hogeschool Antwerpen. De producties van Van Hove zijn zowel nationaal als internationaal gespeeld. Hij regisseerde onder andere bij Deutsches Schauspielhaus Hamburg, Staatstheater Stuttgart, New York Theatre Workshop, Joop van den Ende, de Vlaamse Opera en De Nederlandse Opera. In 2014 regisseerde hij de wereldpremière van de opera Brokeback Mountain bij Teatro Real. Voor de Nederlandse televisie maakte hij Thuisfront en in 2009 werd zijn eerste bioscoopfilm Amsterdam uitgebracht. Toneelgroep Amsterdam won onder de regie van Van Hove prijzen met onder andere de marathonvoorstelling Romeinse tragedies en Het temmen van de feeks naar Shakespeare, Tony Kushner's Angels in America, Ingmar Bergman's Scènes uit een huwelijk en John Cassavetes' Husbands en Opening Night. Van Hoves werk wordt geregeld gelauwerd: onder meer tweemaal een Obie Award voor de beste regie van een off-Broadway productie in New York (voor More Stately Mansions en Hedda Gabler), de Oeuvre Prijs van Oost-Vlaanderen (1995), de Theaterfestivalprijs (1996), de Archangel Award op het Festival van Edinburgh (1999) en Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres (2004) in Frankrijk. In 2007 ontving hij in Nederland de Prijs van de Kritiek. In 2008 ontving hij samen met Jan Versweyveld de Prosceniumprijs, een Nederlandse oeuvreprijs en in 2012 de Amsterdam Business Oeuvre Award. In 2014 ontvangt Van Hove het Eredoctoraat voor algemene verdiensten van de Universiteit Antwerpen.

Toneelgroep Amsterdam (TA) hoort tot de boegbeelden van de Nederlandse kunst in binnen- en buitenland. Met als kern een breed acteursensemble van wereldfaam en een team van toonaangevende regisseurs is TA het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam en bespeelt het podia over de hele wereld. TA wordt geleid door Ivo van Hove, die spraakmakende internationale regisseurs als Thomas Ostermeier, Johan Simons, Krzysztof Warlikowski, Grzegorz Jarzyna, Luk Perceval en Guy Cassiers, maar ook een nieuwe generatie als Eric de Vroedt en Susanne Kennedy aan het gezelschap heeft verbonden. TA onderscheidt zich door vernieuwende en eigentijdse ensceneringen van klassiek en modern repertoire voor een breed, (inter)nationaal publiek van ruim 110.000 toeschouwers per jaar en zet repertoiretheater als een onmisbaar onderdeel van de samenleving neer. TA heeft een uitgebreid programma voor talentontwikkeling op het vlak van spel, regie en vormgeving, maar ook techniek en backoffice. Tevens is er een uitgebreid educatieprogramma met o.a. elk jaar een juniorproductie en wordt onder de noemer TA-extra een bijna dagelijkse randprogrammering verzorgd. Verder werkt TA samen met alliantiepartner Adelheid Roosen ǀ Female Economy.

meer

Credits

van
Ayn Rand
regie
Ivo van Hove
cast
Tamar van den Dop (Catherine Halsey)
Aus Greidanus jr. (Peter Keating)
Robert de Hoog (Steve Mallory, Alvah Scarret)
Hans Kesting (Gail Wynand)
Hugo Koolschijn (Henry Cameron)
Ramsey Nasr (Howard Roark)
Frieda Pittoors (Mrs. Keating)
Halina Reijn (Dominique Francon)
Bart Slegers (Ellsworth M. Toohey)
vertaling
Jan van Rheenen, Erica van Rijsewijk
bewerking
Koen Tachelet
dramaturgie
Peter van Kraaij
scenografie
Jan Versweyveld
compositie
Eric Sleichim
kostuums
An d'Huys
video
Tal Yarden
uitvoering muziek
Bl!ndman (drums):
Hannes Niewlaet
Yves Goemaere
assistentie regie
Matthias Mooij
assistentie video
Rodrik Biersteker
particulier producent
Emmerique Granpré Moliere
hoofd techniek & productie
Wolf-Götz Schwörer
productieleider
Edith den Hamer
publiciteit
Marleen Koens
productie
Toneelgroep Amsterdam

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR