Een reis door de tijd op muziek van Philip Glass

Programma V: Spiritwalking

León & Lightfoot, Nederlands Dans Theater 1, Kronos Quartet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Nederlands Dans Theater sluit het seizoen af met de première van zijn vijfde programma. Programma V is een innovatieve formule waarmee NDT vormgeeft aan de toekomst van moderne dans. Vijf artistieke stemmen van wereldklasse komen samen in een avondvullende choreografische en muzikale tijdreis. De internationale topdansers van het eerste gezelschap worden live begeleid door het superieure Kronos Quartet uit San Francisco, een van de meest gevierde en invloedrijke gezelschappen van deze tijd. Het strijkkwartet brengt bestaand en nieuw werk van Philip Glass, icoon van de moderne muziek. Huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot ontwerpen de aangrijpende, grillige fysieke taal die de dansers op deze reis begeleidt. Programma V staat in de tot rijksmonument uitgeroepen Markthal (1934).

‘NDT heeft honger om aan de wereldtop te blijven en beschikt bovendien over alle ingrediënten daartoe.’

Trouw

Biografieën

Nederlands Dans Theater (NDT) is een van ’s werelds meest toonaangevende hedendaagse dansgezelschappen, onder artistieke leiding van Paul Lightfoot. De dansers zijn wereldberoemd

om hun virtuositeit, verbluffende techniek en ongeëvenaarde expressie. NDT werd opgericht in 1959 toen 22 dansers zich afsplitsten van het Nederlands Ballet. Deze rebellen werden gedreven door hun passie voor dans en hun behoefte om die een eigen stijl mee te geven. Door de jaren heen heeft het gezelschap altijd gepionierd op het gebied van moderne dans, wat een uitbundig repertoire heeft opgeleverd van meer dan 600 balletten. Vanuit de thuisbasis in Den Haag draagt NDT bij aan verschillende kunstdisciplines en ontwikkelt daarbij continu nieuw talent. 

 

De Spaanse Sol León kwam in 1987 bij NDT 2, na het voltooien van de Nationale Ballet Academie in Madrid. Van 1989 tot 2003 danste ze bij NDT 1, waarna ze besloot zich volledig aan het choreograferen te wijden. Sinds 2012 is zij artistiek adviseur van NDT. De Britse Paul Lightfoot volgde zijn opleiding aan The Royal Ballet School in Londen. Ook hij groeide via NDT 2 door naar NDT 1, waar hij tot 2008 danste. In 2002 werden León en Lightfoot tot huischoreografen van het gezelschap benoemd. Het duo heeft verschillende prijzen gewonnen, zoals de Zwaan voor Shutters Shut, Subject to Change en Shoot the Moon, de Benois de la Danse voor Signing Off en de Herald Archangel op het Edinburgh International Festival. Het gelauwerde koppel maakte ruim 45 creaties voor NDT die wereldwijd worden uitgevoerd. León en Lightfoot werken voor deze voorstelling voor het eerst samen met het Kronos Quartet, maar hebben eerder al werk gecreëerd op composities van Philip Glass, zoals Shoot the Moon

 

Het modern-klassieke strijkkwartet Kronos Quartet werd in 1973 opgericht door de Amerikaanse David Harrington. Inmiddels zijn er zo’n 600 werken voor hen geschreven door vermaarde componisten zoals John Adams en Philip Glass. Ook niet-westerse muziek, volksmuziek en bewerkingen van Jimi Hendrix behoren tot het repertoire van het avontuurlijke kwartet. 

 

Philip Glass (1937) is een Amerikaanse componist en pianist. Hij wordt beschouwd als grondlegger van de minimal music. Glass werd geboren in Baltimore, Maryland, en studeerde af aan de University of Chicago en de Juilliard School of Music in New York. In de vroege jaren zestig bracht hij twee jaar door in Parijs om daar te studeren bij Nadia Boulanger. Hij verdiende er wat geld door Ravi Shankars Indiase muziek over te zetten in westerse muzieknotatie. Weer terug in New York paste hij de oosterse technieken toe in zijn eigen muziek. In 1974 bracht Glass een aan­tal opvallende en vernieuwende projecten tot stand, waarbij hij een grote verzameling nieuwe muziek schreef voor zijn eigen Philip Glass Ensemble en voor de Mabou Mines Theater Company, waarvan hij medeoprichter was. Deze periode culmineerde in Music in 12 Parts (Holland Festival 2007) gevolgd door Einstein on the beach, de opera die hij in 1976 samen met Robert Wilson schreef en die een mijlpaal zou blijken. Sinds Einstein on the beach, onlangs nog in een herneming te zien bij de Nederlandse Opera, heeft Glass zijn repertoire uitgebreid met kamermuziek, orkest­werken en muziek voor opera, dans, theater en film. Zo maakte hij in de jaren negentig een trilogie van muziektheaterstukken, gebaseerd op de films van Jean Cocteau: Orphée, La Belle et La Bête en Les Enfants Terribles. Voor veel van zijn muziek ontving hij prijzen. Philip Glass is nog altijd productief: tot zijn recente werken behoren de Symphony No. 10 en de opera The perfect American. Glass verzorgt over de hele wereld lezingen, workshops en solo-optredens vanachter de toetsen, en hij treedt nog geregeld op met het Philip Glass Ensemble.

Meer

CREDITS

choreografie
Sol Leon & Paul Lightfoot
muziek
Philip Glass
décor
Sol Leon, Paul Lightfoot
licht
Tom Bevoort
kostuums
Joke Visser, Hermien Hollander
dans
NDT 1
uitvoering muziek
Kronos Quartet: David Harrington (viool), John Sherba (viool), Hank Dutt (altviool), Sunny Yang (cello)
productie
Nederlands Dans Theater
mogelijk gemaakt door
Ammodo, The Brook Foundation, Vrienden Stichting Nederlands Dans Theater
met dank aan
Food Center Amsterdam en BOEi, exploitant van de Markthal

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR