George Benjamin leidt het Koninklijk Concertgebouworkest in contrastrijk programma.

George Benjamins horizon

Nederlandse première

Koninklijk Concertgebouworkest, George Benjamin, Helen Grime, György Ligeti, Maurice Ravel

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Dubbeltalent George Benjamin is terug in het Holland Festival en terug op de bok van het Koninklijk Concertgebouworkest. De Engelsman, die zeker na het succes van zijn opera’s Into the Little Hill en Written on Skin wordt gezien als een van de belangrijkste componisten van zijn generatie, dirigeert een programma met eigen werk en composities van Ravel, Ligeti en de jonge Schotse Helen Grime.
Van haar klinkt Everyone Sang uit 2010, gevolgd door Benjamins beroemde eerste orkestwerk Ringed by the Flat Horizon. In het Double Concerto van György Ligeti soleren twee KCO-musici: Kersten McCall en Lucas Macías Navarro. Het programma wordt afgesloten met de Rapsodie espagnole van Maurice Ravel, waarin hij met een waaier aan klankkleuren zijn Baskische roots laat horen.

‘Benjamin’s conducting is … spruce, fastidious, bristling with compact energy.’

The Guardian

Biografieën

George Benjamin is een van de belangrijkste componisten van zijn generatie. In 1976 werd hij toegalaten tot het Conservatoire de Paris, waar hij compositie studeerde bij Olivier Messiaen en piano bij

Yvonne Loriod. Aan King's College Cambridge voltooide hij zijn studie bij Alexander Goehr. Opdrachten voor zijn werk worden gegeven door gerenommeerde instituten, musici en festivals: zo componeerde hij Antara voor de tiende verjaardag van het Parijse Centre Pompidou en Three Inventions for Chamber Orchestra voor de opening van de 75ste Salzburger Festspiele. Palimpsest werd door het London Symphony Orchestra onder Pierre Boulez gespeeld als de opmaat tot een seizoenlang retrospectief. Ook op het gebied van opera is George Benjamin een gewaardeerd componist; zijn eersteling in het genre, Into the Little Hill reisde sinds de première in 2006 de hele wereld over. Het succesvolle Written on Skin schreef Benjamin voor een coproductie van De Nederlandse Opera, het Royal Opera House, Covent Garden, de Florentijnse Maggio Musicale en het Theâtre du Capitole de Toulouse. Als dirigent is George Benjamin een graag geziene gast. Hij treedt op met orkesten als het Ensemble Modern, de Berliner Philharmoniker en het Cleveland Orchestra. Bij het Koninklijk Concertgebouw is Benjamin sinds zijn debuut in 2003 regelmatig te gast, voor het laatst in 2010, met werk van onder anderen Murail en Skrjabin. Tijdens seizoen 2013/14 keert Benjamin terug met onder meer zijn eerste orkestwerk Ringed by the Flat Horizon en Ravel. George Benjamin is Ridder in de Ordre des Arts et Lettres en sinds 2012 is hij Commander of the Order of the British Empire.

 

Dat Lucas Macías Navarro hobo is gaan spelen, kwam mede door zijn vader, die fan was van Heinz Holliger. Zelf voelde hij meer voor fluit, maar zijn vader gaf hem op zijn tiende een hobo. Macías Navarro studeerde aan de Conservatorio Superior de Musica de Córdoba. Op zijn zestiende ging hij naar de Staatliche Hochschule für Musik in Freiburg im Breisgau en kwam in de klas van zijn vaders idool. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Von Karajan-academie in Berlijn en het Conservatorium van Genève bij Maurice Bourgue. Macías Navarro won eerste prijzen in verschillende internationale concoursen, zoals dat van de Sony Music Foundation in Tokyo, waar hij ook de speciale Mozart-prijs won. Sinds december 2007 is Lucas Macías Navarro solohoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast doceert hij aan het conservatorium van Zaragoza en geeft hij masterclasses. Ook is hij eerste hoboïst bij het Luzern Festival Orchestra en solohoboïst bij het Orchestra Mozart. Als kamermusicus treedt hij op tijdens belangrijke festivals over de hele wereld.

 

Kersten McCall, sinds 2005 eerste fluitist van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, werd geboren in Freiburg, Duitsland en kreeg zijn eerste fluitles op negenjarige leeftijd. Hij studeerde bij docenten, zoals Felix Renggli, Renate Greiss en Aurele Nicolet. Tussen 1997 en 2005 was hij eerste fluitist van het Radio Symfonie Orkest Saarbrücken, Duitsland. Kersten McCall won prijzen op verschillende concoursen, zoals ARD München, Praagse lente en Kobe (1e prijs). Hij heeft als gast hoofdfluitist gespeeld bij orkesten als de Berliner en de New York Philharmonic, het Orkest van de Bayerische Rundfunk en de Chicago Symphony Orchestra. Als solist speelde hij met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Camerata Academica Salzburg, het Radio Orkest Saarbrücken, de Sharoun-Ensemble en vele anderen, alsmede met dirigenten als Kurt Masur, Sandor Vegh, Martyn Brabbins, Michael Stern, Petr Altrichter en Ruben Gazarian. Kersten tourde veel door landen in het Azië, Zuid Amerika, Rusland en de meeste Europese landen. 1996 richtte hij het ensemble est! Est! Est! voor hedendaagse muziek en performance op die verschillende prijzen heeft gewonnen in Duitsland. Kersten McCall is deel van het Linos-Ensemble en geeft les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt door de internationale kritiek tot 's werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om de unieke klank en stilistische flexibiliteit en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Zo stonden Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky meer dan eens voor het orkest. Sinds de oprichting in 1888 zijn er zes chef-dirigenten geweest: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Bernard Haitink, Riccardo Chailly en, sinds 2004, Mariss Jansons. Hare Majesteit Koningin Máxima is beschermvrouwe. Jaarlijks worden ongeveer 250.000 concertbezoekers bereikt. Sinds 2004 heeft het Concertgebouworkest een eigen label: RCO Live. In 2013 werd RCO Editions gelanceerd, een innovatief videomagazine voor iPad en iPhone. Op de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest worden jonge, talentvolle musici opgeleid in het orkestspel.

meer

Credits

muziek
George Benjamin
György Ligeti
Helen Grime
Maurice Ravel
dirigent
George Benjamin
fluit
Kersten McCall
hobo
Lucas Macías Navarro
productie
Koninklijk Concertgebouworkest

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR