Het zonderlinge leven van Harry Partch

Bitter Music

David Moss

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Harry Partch ontwikkelde niet alleen een wonderlijk eigen instrumentarium en toonsysteem, hij was ook in andere aspecten van het leven een vreemde vogel die zich weinig aantrok van de heersende normen en waarden. Hij gaf lezingen in het British Museum en dronk thee met de grote Ierse dichter W.B. Yeats, maar zwierf een jaar later berooid langs de Amerikaanse westkust. Van dat laatste avontuur hield hij een dagboek bij, dat postuum de titel Bitter Music meekreeg. Aan de hand van de belevenissen die Partch hierin beschrijft, geeft de fenomenale stemkunstenaar en slagwerker David Moss een performance die het midden houdt tussen lezing en concert, en die ons meeneemt in het leven van de meest zonderlinge componist uit de Amerikaanse geschiedenis.
Programma Icoon

WACHTLIJST

Op dit moment zijn er geen kaarten beschikbaar voor het concert Bitter Music. Wel kunt u zich intekenen op de wachtlijst. Zodra er weer kaarten beschikbaar komen, wordt u per e-mail op de hoogte gesteld.

Stuur een e-mail (met als onderwerp 'wachtijst Bitter Music') naar [email protected] met uw naam en adres, dan wordt u op de wachtijst geplaatst. 

‘Ein wunderbares Eintauchen in die Erlebnisse von Harry Partch.’

Heiner Goebbels

Biografie

David Moss, geboren in New York in 1949, wordt gezien als een van de innovatiefste zangers en percussionisten op het gebied van de hedendaagse muziek. Vanwege zijn stemomvang van viereneenhalf octaaf en zijn uitgebreide collectie vocale geluiden en karakters, wordt hij internationaal door een nieuwe generatie componisten en operaregisseurs gezien als ´unique and powerful voice´. David Moss heeft solo- en theaterwerken uitgevoerd van New York (Carnegie Hall, Lincoln Center) tot Venetië (Teatro La Fenice) en het Brisbane Festival. In 1999 ontving hij een Guggenheim Fellowship en in 1992 een DAAD Fellowship (Berlijn). Moss trad op met vele performers uit vele genres. Zo heeft hij gezongen met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle en maakte hij zijn debuut in Carnegie Hall met het American Composers Orchestra. Tweemaal was hij prominent solist op de Salzburger Festspiele: in 1999 in Luciano Berio’s Cronaca del Luogo en in 2001 als Prins Orlovsky in Die Fledermaus van Johann Strauss; hij is solist in orkestwerk van Heiner Goebbels en Helmut Oehring en presenteerde op de Biënnale in Bern het Strange Stories Project. David Moss is artistiek leider van het MADE Festival in Umeå, Zweden en medeoprichter en artistiek leider van het Institute for Living Voice, dat sinds 2001 op internationale basis masterclasses, workshops en seminars verzorgt. Moss treedt op met het elektronische trio Denseland en de groep Technologies, die audio-performances verzorgt.

CREDITS

met
David Moss
productie
Ruhrtriennale