Rijzende ster van de internationale danswereld

CRACKz (Dança morta)

Bruno Beltrão

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão en zijn Grupo de Rua de Niterói veroverden met hun laatste voorstellingen H2 en H3 wereldwijd een groot publiek. Nu zijn ze voor het eerst in het Holland Festival te zien met een nieuw werk CRACKz (Dança morta) (Dode dans). Beltrão is opgegroeid in de wereld van de streetdance en gevormd in hedendaagse dans en filosofie. Het rigoureuze werk van de jonge choreograaf vindt zijn oorsprong in de explosieve lichamelijkheid van de hiphop. In zijn werk abstraheert hij op adembenemende wijze het alledaagse leven in geheel eigentijdse danstaal. Het vooraanstaande tijdschrift Ballettanz riep Beltrão uit tot ‘belofte voor de toekomst.’    

Programma 

Beltrão's special brand of hip hop is physical and agressive, with strains of capoeira and lyrical movement.

Dance Magazine over H3

Achtergrondinformatie

In zijn nieuwe dansvoorstelling CRACKz (Dança morta) (Dode Dans) combineert de Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão (1979) de taal, de gebaren, bewegingen en rituelen van de straat met uitdagende moderne dans. In CRACKz (Dança morta) toont hij zich een meester in de deconstructie van conventionele streetdance en hiphop, waarbij iconische breakdancebewegingen van het breaking, popping & locking worden vermengd met invloeden uit de vechtdans capoeira en de experimenteerdrift en conceptuele benadering van hedendaagse dans. Het resultaat is een hypnotische ervaring.

 

In zijn choreografieën gaat Beltrão voorbij aan de – vaak eenduidige – bravoure van de hiphop en laat zijn dansers van een kwetsbare kant zien. De minimalistische, verstilde gebaren van de dansers worden afgewisseld met explosieve, vloeiende groepsbewegingen en virtuoze solosequenties. Een unieke bewegingstaal.

 

Als 16-jarige richtte Beltrão in 1996 met geestverwant Rodrigo Bernardi de dansgroep Grupo de Rua de Niterói (De Straatbende uit Niterói, GRN) op, een vriendenclubje breakdancers uit de straten van Niterói, een voorstad van Rio de Janeiro. In 2000 werd hij aangenomen op de dansfaculteit van Centro Universitário da Cidade, en maakte in 2001 met de voorstelling From Popping to Pop zijn debuut in de hedendaagse dansscene van Rio. Met de spectaculaire voorstellingen H2 (2006) en H3 (2008) reisde GRN langs diverse internationale festivals, en Beltrão werd geprezen als een groot talent.

 

In CRACKz (Dança morta) worden alledaagse handelingen en gebaren op adembenemende wijze abstract gemaakt. Tegelijkertijd werkt deze abstractie verhelderend: de mensen, mogelijkheden en mythes van het straatleven vloeien samen tot een samengebalde, collectieve stroom van beweging. Beltrão: “Er is veel fundamentalisme en bekrompenheid binnen de hiphop. Dansers durven maar moeilijk van hun vaste patronen af te wijken. We zijn geïnteresseerd in technische, formele kanten van streetdance, maar we zijn er niet door geobsedeerd. In onze voorstellingen staat de transformatie centraal. We zijn constant op zoek naar nieuwe ontmoetingen tussen internationale urban dans en hedendaagse kunst. Daarbij scheppen we scènes vol universeel menselijke gebaren, in een dansvoorstelling zonder wortels of thuisland. CRACKz (Dança morta) is zo’n nomadische ervaring.”

 

CRACKz (Dança morta) gaat dit jaar in première tijdens Kunstenfestivaldesarts in Brussel. In 2009 was Beltrão’s werk voor het laatst in Nederland te zien; de voorstelling H3 speelde op Noorderzon en het Springdance Festival. CRACKz (Dança morta) wordt zijn debuut op het Holland Festival.

Biografie

De Braziliaanse choreograaf en regisseur Bruno Beltrão (1979) groeide op in Niterói, een voorstad van Rio de Janeiro. Van kinds af aan was hij gefascineerd door de werelden van film en driedimensionale computeranimaties. Op zijn 13e ontdekte hij de dans, maakte kennis met de hiphopcultuur en een jaar later ontmoette hij de Israëlische dansleraar Yoram Szabo, die hem les gaf in streetdance. Op zijn 16e richtte hij samen met Rodrigo Bernardi de dansgroep Grupo de Rua de Niterói (GRN) op. Ze gaven optredens op hiphopfeesten, deden mee aan danscompetities en waren te zien in diverse televisieprogramma’s. In 2000 werd hij aangenomen op de dansfaculteit van Centro Universitário da Cidade in Rio de Janeiro. From Popping to Pop (2001) was zijn debuut binnen de hedendaagse dansscene van Rio de Janeiro, gevolgd door het stuk Me and my choreographer in 63" met danser Eduardo ‘Willow’ Hermanson. In hetzelfde jaar verliet Bernadi de groep en Beltrão nam de leiding over. Sindsdien is GRN al in 29 landen te zien geweest. Beltrão’s choreografieën werden onder andere bekroond met een Bessie Award, de juryprijs van het Syndicat Professionnel de la Critique de Théâtre, Musique et Dance en de choreografieprijs van de Associação Paulista de Criticos de Artes.

 

Clifford Chance              Double Effect

 

Credits

regie, choreografie
Bruno Beltrão
dans
Grupo de Rua de Niterói
regieassistent
Ugo Alexandre
met
Bárbara Lima
Bruno Duarte
Cleidson Almeida
Jonathan Canito
Joseph Antonio
Luiz Carlos Gadelha
Leonardo Galvão
Leonardo Laureano
Leandro Rodrigues
Leandro Rodrigues
Ronielson Araujo ‘Kapu’
Samuel Lima
Sid Souza
Thiago Lacerda
fysiotherapeut
Dyanne Magalhães
filosofie
Charles Feitosa
kok
Vanessa Almeida
coproductie
Wiener Festwochen
Tanzquartier Wien
Kunstenfestivaldesarts
Ruhrtriennale
Tanz in August
Hellerau
Kampnagel
Ruhrtriennale & PACT Zollverein
Wexner Center for the Arts
Holland Festival
Festival d'Automne à Paris
Théâtre de la Ville
met dank aan
Petrobras - Petroleo Brasileiro