In de hoofdrol de man achter 2001: A Space Odyssey.

Retrospectief Stanley Kubrick

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Van 21 juni tot en met 9 september staat het gloednieuwe gebouw van EYE in het teken van een van de invloedrijkste regisseurs van de 20e eeuw: Stanley Kubrick (1928–1999). In een 1200 vierkante meter grote expositieruimte wordt de man achter films als Lolita, 2001: A Space Odyssey en The Shining belicht. Kubricks films zijn zowel uit technisch als artistiek oogpunt verbluffend. De vele decorstukken, setfoto’s, persoonlijke documenten en objecten, kostuums, documentaires en filmfragmenten geven nieuw inzicht in zijn films en zijn persoonlijke drijfveren. Parallel aan de tentoonstelling vertoont EYE een retrospectief van de films van Kubrick. In lezingen en speciale programma’s wordt ingezoomd op zijn werk.
Op donderdag 21 juni wordt in de Gashouder op de Westergasfabriek de film 2001: A Space Odyssey vertoond waarbij de muziek live wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van dirigent André de Ridder.

Filmmaker Jos Stelling en componist Loek Dikker spreken dinsdag 26 juni in EYE aan de hand van filmfragmenten over het gebruik van muziek in de films van Stanley Kubrick. Aansluitend vertoning van A Clockwork Orange.

Credits

in samenwerking met
Deutsches Filmmuseum
productie
EYE

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR