Reconstructing the hole / HOME

Louise Vanneste, Ieke Trinks

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Naast de gevestigde orde van de performancekunst zijn in het Holland Festival ook jonge talenten te bewonderen. Op 7 juni treden kunstenaars aan die hun master (bijna) hebben afgerond en al een bloeiende internationale kunstpraktijk hebben. De programmering van deze avond is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Marjolein Vogels, organisator festival Why Not 

Reconstructing the hole - Ieke Trinks
Afgelopen jaar heeft Ieke Trinks als één van de weinige performancekunstenaars meegedaan aan het project id11 onderZOEKT in Delft. In dit project heeft Trinks op locatie de performance Reconstructing the hole ontwikkeld en gaat deze tijdens het Holland festival heruitvoeren door het uit zijn originele context te verplaatsen naar de theaterruimte van Frascati. Reconstructing the hole gaat over de grens tussen performance als een praktische activiteit in het dagelijksleven en performance in de context van kunst. 

HOME - Louise Vanneste 
In een duistere ruimte staat een frame dat intensief indirect licht uitstraalt. Een danseres beweegt door de schemering, in en uit de reflectie van het licht. De minimale choreografie maakt een grenzeloze ruimte zichtbaar in de beslotenheid van de zaal. In HOME creëert Louise Vanneste, in samenwerking met Arnaud Gerniers en componist Cédric Dambrain een unieke sfeer, fysiek en tastbaar, pure expressie zonder psychologie of verhaallijn. Louise Vanneste toont een verlies van referenties, van menselijkheid en sociale context in een poging de fundamenten van het zijn te tonen. 

Biografieën

Ieke Trinks is geboren in 1977 in Friesland en woont en werkt in Rotterdam. Met een Masters studie in de beeldende kunst is Trinks zich in 2008 gaan richten op performancekunst. In Rotterdam is ze onderdeel van meerdere samenwerkingen, waaronder Trickster; een collectief die improvisatie in performance onderzoekt, en PAE (Performance Art Event), een organisatie die een platform biedt voor de performancekunsten. Trinks heeft de afgelopen jaren haar werk zowel internationaal als ook binnen Nederland op diverse plekken gepresenteerd. Een selectie hiervan zijn: To be present in de Balie Amsterdam, AccionMAD in Madrid, TENT centrum hedendaagse kunst te Rotterdam, Grimmuseum in Berlijn, Performanssi in Finland, FEM_11 in Spanje, Trampolim in Brazilië, Relocated in Chili, Neoist Event WORM in Rotterdam en PAE#2 in Rotterdam.

Louise Vanneste volgden een balletopleiding en studeerde in 2000 af bij P.A.R.T.S. in Brussel voor ze in New York bij Trisha Brown Dance Company trainde. Terug in Europa werkte ze samen met kunstenaars uit verschillende disciplines, zoals Cédric Dambrain (componist), Stéphane Broc (video), Renaud Ceulemans (schilder/lichtontwerper), Stephan Balleux (schilder), Arnaud Gerniers (beeldende kunst), Antoine Chessex (muziek), Eveline Van Bauwel (dans)..…  Ze maakte haar eerste groepsstuk Sie kommen in 2008, en reisde daarmee door België en naar het buitenland. Haar meest recente stukken, Home en Persona kwamen uit in 2010 en worden regelmatig in binnen- en buitenland getoond. Louise Vanneste wordt ondersteund door Grand Studio (Be) en is artiste en résidence in Charleroi-danses / Centre Chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles vanaf september 2012. Momenteel werkt ze aan een nieuw stuk: Black Milk (April 2013) en aan de korte film Going West

Credits

Reconstructing a hole
concept, uitvoering
Ieke Trinks
HOME
choreografie
Louise Vanneste
installatie en lichtontwerp
Arnaud Gerniers
lichtontwerp
Benjamin Van Thiel
muziek
Cédric Dambrain
advies
Eveline Van Bauwel
productie
Caravan Production pour Cie Louise Vanneste
gemaakt in
residentie bij Danscentrumjette (Brussels, BE), Les Brigittines (Brussels, BE)
met steun van
the Flemish Community Commission of the Brussels Capital Region
SACD
met speciale dank
Charleroi/Danses (BE)