Franse choreograaf speelt een spannend spel met de verwachtingen van zijn publiek.

Révolution

Olivier Dubois, COD

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Op het hypnotiserende ritme van Ravels Boléro roteren twaalf danseressen in een uitermate strakke, twee uur durende choreografie ieder om hun eigen paal. Deze onophoudelijke mars roept onvermijdelijk de associatie op met een mechaniek waarvan de vrouwen onderdeel zijn, als arbeiders in een kunstfabriek, de raderen van een machine. Révolution is het eerste deel van het project Étude critique pour un trompe-l’oeil van de Franse choreograaf en danser Olivier Dubois. Niets in Dubois’ choreografie verwijst naar het erotische paaldansen, eerder speelt de Fransman een spannend spel met de verwachtingen van zijn publiek.

programmaboek

Biografie

Olivier Dubois (1972) is een Franse danser en choreograaf die in 1999 zijn eerste solo-voorstelling maakte: Under cover. In 2005 produceerde hij het duet Féroces voor het Théâtre de l’Esplanade in Saint-Etienne. Een jaar later maake hij in opdracht van het Franse SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) en het Festival d’Avignon het bekroonde Pour tout l’or du monde. In 2006 en 2007 produceerde hij de eerste twee delen van het Bdanse-project: En Sourdine en Peter Pan.
In juli 2008 maakte hij in opdracht van het Festival d'Avignon Fane(s), een stuk gebaseerd op L'Après-midi d'un faune van Nijinsky. In januari 2009 maakte hij de choreografie voor een uitvoering van La Périchole van de Franse componist Offenbach, een productie van Bérangère Jannelle voor de Opera van Lille. In 2009 creëerde Dubois Révolution, het eerste deel van zijn project étude critique pour un trompe-l’oeuil. In 2010 volgde Spectre voor het Monte-Callot ballet, gevolgd door L’homme de l’Atlantique, een stuk over Frank Sinatra, waarmee hij onder meer in La Biennale in Lyon en het Théâtre de Chaillot in Parijs stond.
Dubois geeft ook les en houdt workshops bij verschillende internationale gezelschappen en dansacademies, waaronder de Wiener Staatsoper, de opera van Caïro, Troubleyn/Jan Fabre en het Ballet Preljocaj.
In 2007 werd Dubois bekroond met de speciale jury-prijs van de Franse unie van kunstrecensenten voor zijn stuk Pour tout l’or du monde. In 2008 won hij de eerste prijs op Jardin d'Europe in Wenen.
Als performer werkte Dubois samen met grote namen als Sacha Waltz, Jan Fabre en Angelin Preljocaj.

Credits

concept, realisatie
Olivier Dubois
muziek
Maurice Ravel
muziekarrangementen
François Caffenne
assistent creatie
Cyril Accorsi
licht
Patrick Riou
regie
Séverine Combes
productie-administratie
Béatrice Horn
productie
COD
coproductie
La Ménagerie de Verre (Parijs)
Communauté d'agglomération de Saint-Quentin-en-Yvelines - Le Prisme
TU à Nantes
Impulstanz/Wenen
dans
Marianne Descamps
Pascale Franco
Karine Girard
Carole Gomes
Soleil Koster
Martin Kušej
Vanessa Leprince
Clémentine Maubon
Aurélie Mouilhade
Stéphanie Pons
Sandra Savin

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door