Spannende kruisbestuiving van nieuwe muziek en popmuziek.

Popcorn

Nederlandse première

Zwerm & Mr. Probe

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Onder het motto ‘everything you always wanted to play but never dared to ask’ slaat Popcorn een brug tussen popmuziek en nieuwe muziek. Popcorn wordt gespeeld door het elektrische-gitaarkwartet Zwerm, het duo Mr. Probe (viool en elektrische gitaar), drummer Mattijs Vanderleen en zanger Gregory Frateur. Zij spelen zes nieuwe composities van hedendaagse Nederlandse en Vlaamse componisten, geïnspireerd door popsongs van The Cardiacs, Tom Waits, Björk, Daan, Jimi Hendrix, Nick Cave en Cindy Lauper. De composities worden vergezeld van zes nieuwe arrangementen van de originele songs, gemaakt door Peter Vermeersch. Het resultaat is een kruisbestuivend concert waarin de grenzen tussen hoge en lage cultuur verdwijnen en de muziek de grote winnaar is. 

Achtergrondinformatie

Popcorn is een programma op de grens tussen popmuziek en nieuwe muziek. Eigenlijk is het een programma dat die grens wil wegvagen. Onder het motto ‘Everything you always wanted to play but never dared to ask’ verdiepen de musici zich in popliedjes die ze altijd al eens hadden willen spelen, maar waar het om allerlei redenen nog nooit van was gekomen. Het programma wordt uitgevoerd door het elektrische-gitaarkwartet Zwerm, het duo van viool en elektrische gitaar Mr. Probe, drummer Jeroen Stevens en zanger Gregory Frateur. De resulterende formatie verenigt de kenmerken van een ensemble met die van een rockband.Popcorn is een productie van Zwerm en Mr. Probe in samenwerking met Peter Vermeersch, in coproductie met Champ d'Action, Neaux Productions en Q-O2 en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Popcorn heeft een intrigerend recept. De musici hebben zes popnummers gekozen die ze altijd al eens hadden willen spelen. Het gaat om liedjes van The Cardiacs, Tom Waits, Björk, Daan, Jimi Hendrix, Nick Cave en Cindy Lauper. Peter Vermeersch, componist en arrangeur van onder andere X-Legged Sally en de Flat Earth Society, heeft deze nummers voor de volledige band gearrangeerd. Vervolgens zijn zes componisten uit België en Nederland gevraagd om een nieuw werk te schrijven van ongeveer de lengte van een rocknummer, geïnspireerd op een van de geselecteerde songs. Op deze manier ontstaat een boeiende kruisbestuiving tussen nieuwe muziek en pop, die uiteindelijk samenkomt in het concert. De meewerkende componisten zijn Serge Verstockt, Stefan Van Eycken en Daan Janssens uit België en Luc Houtkamp, Yannis Kyriakides en Bruno Nelissen uit Nederland. Zij hebben zeer verschillende achtergronden, maar delen een belangstelling voor de dialoog tussen zogenaamde hoge en lage cultuur.

Biografieën

Peter Vermeersch (1959) is als componist autodidact en maakte veel muziek bij dansvoorstellingen. Daarnaast speelde hij in verschillende experimentele rockgroepen en was hij als producer betrokken bij het debuutalbum van dEUS, waarmee hij beschouwd wordt als godfather van de Belgische indie-scene. Serge Verstockt (1957) studeerde in Antwerpen en aan het Instituut voor Sonologie in Utrecht. Elektronica speelt een belangrijke rol in zijn werk. Hij is tevens oprichter van het ensemble Champ d'Action, waarvan hij tot 1997 artistiek leider was. Luc Houtkamp (1953) is als componist, saxofonist en orkestleider actief op het gebied van geïmproviseerde en elektronische muziek. Hij is de oprichter van het POW Ensemble voor live elektronische muziek. In 2004 werd hij onderscheiden met de VPRO/Boy Edgar Prijs. Yannis Kyriakides(1969) is een op Cyprus geboren componist in wiens werk elektronica en de verhouding tussen klank en taal een grote rol spelen. Ook heeft hij zich op experimentele wijze beziggehouden met Griekse rebetika-muziek. Hij is winnaar van de Toonzetters Prijs 2010. Stefan Van Eycken (1975) werkte in Edinburgh aan een proefschrift over Brian Ferneyhough en doceerde analyse en esthetiek van de hedendaagse muziek. Als componist schreef hij verschillende werken voor Champ d'Action. Hij woont en werkt in Tokio, waar hij nauwe contacten onderhoudt met exponenten van de geïmproviseerde en traditionele muziek. Bruno Nelissen (1978) is gitarist en componist. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op opera en muziektheater. Behalve medeoprichter van het duo Mr. Probe is hij lid van het gitaarkwartet Zwerm. Daan Janssens (1983) is componist en dirigent. Als onderzoeker is hij verbonden aan het Conservatorium van Gent. Sinds 2006 dirigeert hij het ensemble voor hedendaagse muziek Nadar.

Credits

muziek
Stefan Van Eycken
Daan Janssens
Yannis Kyriakides
Bruno Nelissen
Stefan Prins
Serge Verstockt
Luc Houtkamp
concept, uitvoering
Zwerm & Mr. Probe
Gregory Frateur
Mattijs Vanderleen
'oreille exterieur’
Peter Vermeersch
drums
Mattijs Vanderleen
elektrische gitaar
Bruno Nelissen
Johannes Westendorp
Kobe Van Cauwenbergh
Toon Callier
viool
Marieke Berendsen
zang
Gregory Frateur
elektrische gitaar
Matthias Koole
drums
Jeroen Stevens
techniek
Marc Dedecker
coproductie
Champ d’Action
Q-02
Neaux Productions

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR