De romantiek en vergankelijkheid van de Amerikaanse droom in een filmische familiekroniek.

Detroit Dealers

Wunderbaum

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Tegen de achtergrond van de opkomst en ondergang van de Amerikaanse auto-industrie vertelt theatermaker Walter Bart het verhaal over zijn opa, autohandelaar Arie Bart. Arie is een Nederlandse autodealer in de jaren vijftig. Op een zakentrip naar het moederbedrijf General Motors in Detroit ontmoet hij een Amerikaanse soulzangeres met wie hij intiem wordt. In een cross-over van gedramatiseerde documentaire, theater en muziek wordt het markante leven van Arie Bart verbonden met de romantiek van de Amerikaanse droom en de vergankelijkheid van de auto als sekssymbool.

programmaboek

Biografieën

Wunderbaum is een acteurscollectief dat voorstellingen maakt over actuele thema’s, veelal op locatie maar ook in de grote zaal. Het collectief bestaat uit Maartje Remmers, Marleen Scholten, Matijs Jansen, Wine Dierickx en Walter Bart, aangevuld door vaste vormgever Maarten van Otterdijk en redacteur Jeroen Versteele. Voor elk project werkt Wunderbaum met diverse kunstenaars uit verschillende disciplines zoals muziek, beeldende kunst, film en architectuur. De groep heeft de Rotterdamse Schouwburg en NTGent als vaste co-producenten. Wunderbaum werd opgericht in 2000 onder de vleugels van Johan Simons’ ZTHollandia, toen nog onder de naam Jonghollandia. Vanuit die positie begon de groep met het maken van locatie-theater. Dikwijls onderzoekt Wunderbaum een subcultuur uit de maatschappij van vandaag: de acteurs spelen een bijstandsgezin (Eindhoven de gekste, 2003), would-be religieuzen (Kamp Jezus, 2008), romantici met een grote drang tot zelfopoffering (Magna Plaza, 2007) of Britse voetbalsupporters op zuipvakantie in Odessa (Beertourist, 2008). Kamp Jezus werd geselecteerd voor het Nederlands en Vlaams Theaterfestival 2008. Een terugkerend thema in het repertoire van Wunderbaum is de spanning tussen grote ideologieën en de vertaling daarvan naar de dagelijkse praktijk. Een thema dat misschien wel het duidelijkst naar voren kwam in de voorstelling Welcome in My Backyard (2006), over een groep hooggeschoolde Westerlingen die wordt geconfronteerd met asielzoekers in de achtertuin. Het stuk gaf aanleiding tot de speelfilm Maybe Sweden (2007), die hetzelfde verhaal in een nieuwe context vertelt en op televisie en in de filmzalen werd vertoond. In 2008 werkte Wunderbaum mee aan Tien geboden, in regie vanJohan Simons met acteurs van NTGent. Deze voorstelling won de Gouden Bouwmeester 2009. In 2010 maakte Wunderbaum de locatievoorstelling Natives in een sloopflat in het Rotterdamse Pendrecht, onder regie van Sanne van Rijn, en Rail Gourmet, dat werd geschreven door Annelies Verbeke. In 2011 volgde onder meer Onze Paus met tekst geschreven door Arnon Grunberg; en in 2012 Flow my tears en Detroit Dealers, dat eerder dit jaar in première ging op het Distinctly Dutch Festival in Pittsburgh. Wunderbaum ontving in 2007 voor zijn gehele oeuvre de Mary Dresselhuysprijs. In 2010 ontving Wunderbaum als groep de Prosceniumprijs van de VSCD. Dit jaar staat het collectief voor het eerst in het Holland Festival.

Rosemarie Wilson aka One Single Rose is een bekroond dichteres, schrijfster, zangeres en actrice. In maart 2009 verscheen haar eerste dichtbundel. Wilson werd geboren in de Amerikaanse stad Detroit als jongste kind in een gezin met vier broers. Ze werd baptistisch opgevoed. Na de middelbare school in Detroit te hebben doorlopen studeerde ze twee jaar aan West Virginia State College om aan de Davenport University (v/h Detroit College of Business) haar Bachelor te behalen. In 2005 werd Wilson redacteur van Saved, Single and Satisfied. Sindsdien is zij actief als gast op internet radiostations en televisieprogramma's. In oktober 2010 werd zij uitgelicht door het magazine From a Writer's Point of View en in november van dat jaar werd ze gekozen tot Dichter van de Maand. Wilson draagt regelmatig bij aan de Key of Gee nieuwsbrief en aan het webforum over Afro-Amerikaanse relaties Taking the Journey. Op de eerste jaarlijkse National Poetry Awards in Raleigh, North Carolina, werd Wilson in augustus 2010 uitgeroepen tot Dichter van het Jaar en Nieuwe Dichter van het Jaar. In maart 2012 bracht ze haar tweede dichtbundel uit onder de titel One Single Rose Out of Darkness Into Light. Wilson speelt bij Wunderbaum in een reeks van voorstellingen van hun stuk Detroit Dealers in Nederland, België en de Verenigde Staten.

De Amsterdamse kunstenaar Gerbrand Burger (1976) is initiator van WAAR en eigenaar van de Gerbrand Burger Studio. Centrale thema's in zijn werk zijn onderlinge perceptie van verschillende culturen, plaats en locatie, migratie en identiteit. Hij onderzoekt deze thema's met behulp van verschillende media als film, fotografie, grafiek, installatie en objecten. Gerbrand Burger studeerde beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en Cooper Union in New York. Hij nam deel aan het studioprogramma van De Ateliers in Amsterdam en verschillende andere kunstenaars-residencies over de hele wereld. De Gerbrand Burger Studio integreert de ontwikkeling en productie van kunstprojecten met een breed aanbod van diensten voor galeries, musea, verzamelaars, kunstenaars en kunstinstellingen.

Na cum laude te zijn afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag speelde Bo Koek (1980) in diverse bands, waaronder Track en Kopna Kopna. Met de laatste band werkte hij samen met Tom Pintens (Zita Swoon) en Wunderbaum (Lost Chord Radio) en bracht hij het album Like You (2004) uit. Samen met Rik Elstgeest en John van Oostrum zette hij muziektheatergroep Touki Delphine op, onder de vleugels van de Veenfabriek. Bo schreef Six Parts for an Imaginary Movie voor het Sirene Orkest van de Veenfabriek en de muziek voor onder meer de film Geboren en Getogen die de Grote Prijs op het Very Short Film Festival in Parijs won. Koek werkte ook samen met Mocky, We'll Make It Right, Gerry Arling en Wunderbaum.

Jens Bouttery (1988) begon zijn muzikale en theatercarrière in verscheidene academies aan de Belgische kust. Hij studeerde met de grootste onderscheiding af in jazz-drum aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Gedurende deze periode speelde en componeerde hij voor theaterproducties zoals Kamp Jezus en Rail Gourmet van theatercollectief Wunderbaum, Hete Tenen met zijn zus de actrice Lise Bouttery en Concerto van performancekunstenaar Ivo Dimchev. Jens heeft de soundtrack geschreven voor korte films als Gerrits Kerstige Katharsis van Daan Milius en het veelbekroonde Misschien Later van Moon Blaisse. Lopende bands en projecten van Bouttery zijn Winchovski, Tsu Tsu Trio en Les Chroniques de l’Inutile plus dans-performance Alpha Boys van Club Guy & Roni, Caligula van Mokhallad Rhasem en Detroit Dealers van Wunderbaum. Voor Franka’s Poolparty werd Jens uitgeroepen tot beste solist op de XL Jazz Contest 2011 van de Brussels Jazz Marathon. In datzelfde jaar won Jens de Toots Thielemans Jazz Award voor zijn nieuwste audiovisuele project The Dubtapes, een samenwerkingsproject met Daan Milius uitgevoerd door het Jens Maurits Orchestra.

De Antwerpse muzikant Andrew Claes (1980) richt zich in zijn werk vooral op saxofoons, EWI, digitale percussie en modulaire software. De belangrijkste groepen waarin hij speelt zijn BRZZVLL en STUFF. Zijn solo visuele performance-project heet Internal Sun. Claes verkent verschillende muzikale stijlen en media en heeft opgetreden in vele jazz clubs en op diverse festivals. Hij is ook te horen en te zien geweest op nationale radio en televisie. Met zijn bands en voor zijn projecten heeft Claes verschillende tracks en albums opgenomen en gecoproduceerd, van techno tot free jazz. Soms werkt hij ook voor theater- en filmproducties.

Credits

Acteurs, makers
Walter Bart
Maartje Remmers
Rosemarie Wilson
muziek
Bo Koek
musici
Jens Bouttery
Andrew Claes
lichtontwerp
Maarten van Otterdijk
productie
Wunderbaum
coproductie
Rotterdamse Schouwburg
NTGent
Holland Festival
mede mogelijk gemaakt door
Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur
Fonds Podiumkunsten
Norma Fonds
Stichting DOEN
Automobielbedrijf Van Vloten

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR