Een van de belangrijkste levende beeldend kunstenaars in residentie bij het Holland Festival en Stedelijk Museum.

Ancient Evenings

Matthew Barney, Jonathan Bepler

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Ancient Evenings, een project van Matthew Barney en Jonathan Bepler, bestaat uit een serie live performances op locatie met muziek, beeldende kunst en film en is losjes gebaseerd op Norman Mailers gelijknamige boek. De zeven aktes weerspiegelen de zeven stadia van de ziel uit de Egyptische mythologie. Tijdens een residency in Amsterdam zullen Barney en Bepler verschillende muzikale en narratieve ideeën uitwerken voor de volgende delen van Ancient Evenings, die later dit jaar in New York uitgevoerd worden. De resultaten worden gepresenteerd in een informele workshop met een internationale cast van performers, acteurs en zangers, met fragmenten van de film die van het gehele project gemaakt wordt.                                                       

Exposure to Matthew Barney’s Brave New World ... admits only two responses: bewildered admiration or stunned indifference.

The Independent

Biografieën

Matthew Barney werd geboren in San Francisco in 1967 en groeide op in Boise, in Idaho. Hij studeerde aan Yale en verhuisde na het behalen van zijn BA naar New York, waar hij nu nog woont. In zijn vroegste werk al verkende Barney de overstijging van fysieke beperkingen binnen een multimediale kunstpraktijk. Deze bestaat onder meer uit films, video-installaties, sculpturen, fotografie en tekenen. In zijn eerste solo-voorstellingen exposeerde Barney grote sculpturale installaties, waaronder video’s van de interactie tussen hemzelf en verschillende geconstrueerde objecten, en video’s waarin hij fysieke prestaties neerzet, zoals het klimmen over het plafond van de galerie hangend aan titanium ijsschroeven. In 1992 bracht Barney fantasie-wezens in zijn werk, een voorbode van het idioom van zijn latere narratieve films. In 1994 startte Barney het werk aan zijn beroemde Cremaster-cyclus, een filmproject in vijf delen, aangevuld met sculpturen, foto’s en tekeningen. Hij voltooide de cyclus in 2002. Matthew Barney: The Cremaster Cycle, een expositie van objecten van het project georganiseerd door het Guggenheim Museum, ging in juni 2002 in premiere in het Museum Ludwig in Keulen. De expositie stond vervolgens in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris in oktober 2002 en werd daarna in New York gepresenteerd. In 2007 presenteerde Barney op het Manchester International Festival Guardian of the Veil, een werk dat in zijn gebruik van mythologie terugverwijst naar de Cremaster-cyclus, maar dat ook vooruit wijst naar het huidige project gebaseerd op Ancient Evenings van Norman Mailer. Dit project ging van start met REN in Los Angeles, gevolgd door KHU in Detroit. In Amsterdam zal Barney het project verder ontwikkelen in een aantal in residence workshops.
Matthew Barney heeft talloze internationale prijzen en onderscheidingen ontvangen, waaronder de eerste Hugo Boss Prize in 1996, de Glen Dimplex Award in 2002 en in 2007 de Kaiserring Preis.

Jonathan Bepler werd geboren in Media, Pennsylvania en woont in Brooklyn, New York City. Hij behaalde een MFA (Master of Fine Arts) in compositie, improvisatie, zang en verschillende instrumenten aan Bennington College in 1993. Datzelfde jaar leerde hij Matthew Barney kennen dankzij Peter Streitmann, de Director of Photography voor de Cremaster films, met wie Bepler al vaker had samengewerkt. De samenwerking tussen Bepler en Barney begon met het schrijven van muziek voor Cremaster 1, en werd voortgezet met steeds ambitieuzere composities voor Cremaster 5, 2 en 3. Naast deze composities, schrijft Bepler ook muziek voor film, theater en dans. Hij heeft geregisseerd en gespeeld in verschillende opera’s, heeft computergestuurde geluidsinstallaties ontworpen en zang en compositie gedoceerd. Hij was lange tijd lid van het Glenn Branca Ensemble. Hij heeft onlangs live met zijn geprepareerde meerkanaals-composities opgetreden en een mobiele soundtrack gemaakt voor een kunstmanifestatie in Japan. Hij heeft de soundtracks van Cremaster 2, 3 en 5 op album uitgebracht.
Beppler werkt nog altijd samen met Barney en schreef en produceerde de composities voor Guardian of the Veil, REN en KHU.

Credits

een werk van
Matthew Barney
een werk van
Jonathan Bepler
productie
Stedelijk Museum
productie
Holland Festival
coproductie
Frascati