Spectaculair fysiek muziektheater.

Accordion Wrestling

Kimmo Pohjonen, Helsinki Nelson

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het zou een sterk verhaal kunnen zijn, maar worstelen en de accordeon gaan samen echt een hele tijd terug. Tenminste, in Finland. Tussen de jaren twintig en zestig van de vorige eeuw werden worstelwedstrijden hier begeleid door de accordeon. De accordeonisten waren zelfs beroemdheden die naast de worstelaars op de affiches aangekondigd stonden. Ook omdat de worstelwedstrijden werden gevolgd door dansavonden, waar de meisjes op af moesten komen. Een goede accordeonist was hiervoor onmisbaar. Accordeonist Kimmo Pohjonen en de worstelaars van Helsinki Nelson doen die traditie herleven en brengen deze up to date in een voorstelling van fysiek muziektheater, met live muziek en gechoreografeerd worstelen op een elektronisch versterkte mat. Spectaculair.

programma

Achtergrondinformatie

Accordion Wrestling is een vernieuwend theaterproject waarin sport en kunst samenkomen. Negen Finse (van Helsinki Nelson) en vier Nederlandse worstelaars brengen samen met accordeonfenomeen Kimmo Pohjonen een voorstelling op de mat die het worstelen combineert met de muziek van de accordeon.
Het gebruik van de accordeon als begeleidend instrument bij het worstelen gaat terug naar een Finse traditie in de jaren twintig tot zestig van de vorige eeuw. In Accordion Wrestling wordt deze traditie vertaald naar een voorstelling waarin fysiek theater en muziek samenkomen.
De deels gechoreografeerde worstelpartijen worden ondersteund door videoprojecties en een uitgekiend licht- en geluidsontwerp. De worstelpartijen vinden plaats op een speciaal ontwikkelde mat die de geluiden versterkt.
Pohjonen hoorde voor het eerst over het fenomeen van de accordeon bij worstelwedstrijden op een festival in Ostrobothni. Een oude accordeonist die hij daar ontmoette, vertelde hem hoe hij vroeger, in de jaren veertig en vijftig, bij worstelwedstrijden optrad. Pohjonen dacht eerst dat hij voor de gek werd gehouden, maar ging toch op onderzoek. Hij kwam erachter dat het een traditie was die ontstond in de jaren 20 van de vorige eeuw en eind jaren 60 is doodgebloed door de opkomst van elektronisch gereproduceerde en versterkte muziek.
Hij kwam er ook achter dat de accordeonisten in die tijd zelfs een soort van sterrenstatus hadden en naast de worstelaars op de posters genoemd werden. Dat kwam vooral doordat de worstelwedstrijden werden gevolgd door een dansavond, waarbij de accordeonist de muziek verzorgde. En hoe beter de accordeonist, hoe meer mooie meisjes er op die dansavonden afkwamen. Behalve een sportevenement was het worstelen dus ook een sociale gebeurtenis.

Biografie

De Finse accordeonist Kimmo Pohjonen omschrijft zichzelf als een ‘accordeon-avonturier’ die het bereik en de ervaring van de accordeon op een hoger plan wil brengen. Hij produceert dramatische voorstellingen waar het geluid van de accordeon gecombineerd wordt met vocalen en audio- en lichteffecten.
Pohjonen speelt al dertig jaar accordeon in verschillende stijlen, van folk en klassiek tot rock en experimentele muziek. Hij studeerde folkmuziek aan de Sibelius Academie in Helsinki, waar hij zich ontwikkelde tot een creatief en veelzijdig musicus.
Naast zijn solowerk is Pohjonen ook actief betrokken bij verschillende projecten met anderen. Samen met Reijo Kela (dans) en Heikki Laitinen (zang) vormt hij al twintig jaar het trio Kalevala. Met sampling-genie Samuli Kosminen (ook bekend van zijn werk met de IJslandse band múm) vormt hij Kluster. In 2007 stond Kluster in de BAM in New York met Uniko, een project in samenwerking met het Kronos Quartet. Met Pat Mastelotto en Trey Gunn van King Crimson vormt Pohjonen de formatie KTU, waarmee hij in 2007 een tour door Noord-Amerika maakte.
Samen met drummer Sami Kuoppamäki en gitarist Timo Kämäräinen vormt Pohjonen het trio K Cube. In maart vorig jaar stond dit trio nog in Tilburg en Groningen.
Met performance-kunstenaar Ville Walo presenteert Pohjonen Iron Lung, een muzikaal/conceptueel kunstwerk met meer dan honderd accordeons op een speciaal geconstrueerd podium.
Met de Franse drummer Eric Echampard vormt Pohjonen een duo waarmee hij in 2006 ook in Nederland optrad en het album Uumen uitbracht.
Van 2006 tot 2009 toerde Pohjonen de wereld rond met zijn project Earth Machine, waarin hij de accordeon combineert met gesamplede geluiden van landbouwmachines.
Accordion Wrestling toerde in 2010 door Finland. In 2011 stond de voorstelling in Hamburg en in 2012 worden behalve Amsterdam ook Londen en New York aangedaan.
In 2000 en 2001 werd Pohjonen uitgeroepen tot jazzaccordeonist van het jaar door het Finse jazzblad Jazz Rytmit. In 2003 werd hij genomineerd voor de BBC Radio 3 World Music Awards en in 2005 voor de BBC Radio 3 Planet Award.                           

CREDITS

accordeon
Kimmo Pohjonen
worstelaar
Helsinki Nelson
geluidsontwerp
Heikki Iso-Ahola
licht, video-ontwerp
Mikki Kunttu
choreografie
Ari Numminen
worstelaar
Annika Valkonen
worstelaar
Annina Valkonen
worstelaar
Veikko Timo
worstelaar
Sina Lotfollahi
worstelaar
Kosti Kerve