Museumplein krijgt tijdelijk werk van groot Amerikaans kunstenaar.

Your Name in Lights

John Baldessari

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Stedelijk Museum en het Holland Festival presenteren het bijzonder werk Your Name in Lights van de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari (1931), speciaal voor het Museumplein in Amsterdam. Your Name in Lights verwijst op een speelse en licht provocerende manier naar de fascinatie voor beroemdheid in onze maatschappij en roept herinneringen op aan Andy Warhols uitspraak dat iedereen in de toekomst zijn eigen 15 minutes of fame zal hebben. "Warhol is so yesterday”, zegt John Baldessari, “wees 15 seconden een beroemdheid – een ster, een levende legende en een idool tegelijk. Ervaar de sensatie van het zien van jouw naam op een groot lichtbord!” 

Geef uw naam op via www.yournameinlights.nl, om die vervolgens 15 seconden metershoog te zien verschijnen op het 30 meter lange L.E.D.-scherm op het Museumplein in Amsterdam. Deelnemers ontvangen in mei bericht over het exacte tijdstip waarop hun naam op het Museumplein zal verschijnen. Het project is in juni bovendien op diezelfde site te volgen via een live stream.

Biografie

John Baldessari, die in juni 80 wordt, geniet al meer dan vijftig jaar een internationale reputatie als conceptueel kunstenaar. Hij kreeg wereldwijd bekendheid met foto’s, schilderijen, video’s en films waarin beeld en taal op een onverwachte manier op elkaar inwerken. Ook maakte hij diverse werken in de openbare ruimte. Baldesari wordt algemeen gezien als een van de invloedrijkste kunstenaars van zijn generatie. Al vijftig jaar lang werkt hij aan een omvangrijk en zeer gevariëerd oeuvre dat ons uitdaagt om op een andere manier te kijken naar kunst, beelden en tekst. In zijn beginperiode was Baldessari een schilder, maar midden jaren zestig begon hij met het gebruik van tekst en fotografie in zijn werken. Hij heeft duizenden werken gemaakt die de verhalende kracht van beelden en de associatieve kracht van tekst binnen een kunstwerk tonen en vaak ook die twee krachten binnen een werk verbinden. Baldessari heeft wereldwijd meer dan tweehonderd solo-exposities op zijn naam staan. Als docent aan het California Institute of the Arts en aan de University of California in zijn woonplaats Los Angeles heeft Baldessari grote invloed gehad op een nieuwe generatie kunstenaars, waaronder Cindy Sherman, David Salle en Barbara Kruger.

Baldessari verwierf voor het eerst bekendheid als kunstenaar met een serie van ironische ‘tekst-op-leeg-canvas’-stukken, waarin de teksten verwezen naar fragmenten uit de kunsttheorie, zoals A Two-Dimensional Surface Without Any Articulation Is A Dead Experience. Later maakte hij werken waarin hij tekst en beeld verbond, zoals in de Wrong-serie en in een serie beelden van alledaagse objecten die verwees naar René Magrittes La Trahison des Images (De Verraderlijkheid van Beelden), waar een beeld van een blok hout bijvoorbeeld werd vergezeld van de tekst ‘Wood is wood, but a cigar is a good smoke’. In 1970 cremeerde Baldessari alle schilderijen die hij tussen 1953 en 1965 had gemaakt en liet zijn schildersverleden zo definitief achter zich. Van de as bakte hij koekjes. 

Na zijn tekst-en-beeld-periode richtte Baldessari zich op fotografie en begon met het verzamelen van fotografische stills uit Hollywoodfilms en van massamedia. Deze foto’s verwerkte hij in collages die hij vervolgens beschilderde. Sinds 1981 maakt Baldessari ook regelmatig installaties, vaak werken die een van zijn exposities vergezellen. Recente installatiewerken van Baldessari zijn Ocean and Sky (with Two Palm Trees),Brain/Cloud en Nose/Ear. Baldessari is van zijn vroege tekst-en-beeld schilderijen tot de meer recente foto-collages en installaties kunst blijven maken die zich bezig houdt met de sociale impact van de massacultuur, altijd op een speelse manier en altijd met een subtiele diepgang. Zijn leven lang heeft hij zich verdiept in de kloof tussen het verbale en het visuele, op zoek naar de essentie van communicatie en perceptie. John Baldessari is Fellow van de American Academy of Arts & Sciences. Hij werd in 2009 tijdens de Biënnale van Venetië bekroond met de prestigieuze Gouden Leeuw voor zijn oeuvre. 

CREDITS

concept
John Baldessari
coproductie
Stedelijk Museum
coproductie
Holland Festival
*
1 - 26 juni