Algerijnse hiphoppers dansen de Boléro van Ravel.

Nya

Abou Lagraa, Compagnie La Baraka

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Nya is de eerste performance in een langlopend project waarmee de beroemde Franse choreograaf Abou Lagraa een brug wil slaan tussen noord en zuid, tussen subcultuur en gevestigde cultuur, tussen westerse en oosterse muziek. Tien getalenteerde Algerijnen brengen ons in dit tweeluik hun spannende mix van hiphop en eigentijdse dans. Zij werden door Lagraa gekozen uit honderden Algerijnse b-boys en vormen nu een nieuwe groep voor eigentijdse dans binnen het Ballet National Algérien. In het eerste deel presenteren ze een swingende Boléro van Ravel met op de achtergrond de geluiden van de grote stad. In het tweede, meer ingetogen deel voeren ze een vloeiende, harmonieuze dans uit op de Algerijnse songs van Houria Aïchi.

Achtergrondinformatie

Nya is de eerste voorstelling van de Pont Culturel Méditerranéen Franco-Algérien, een artistiek samenwerkingsproject dat de Franse choreograaf Abou Lagraa en zijn vrouw Nawal Lagraa in 2009 hebben opgezet met met het Ministère de la Culture Algérien en het Ballet National Algérien.

De voorstelling wordt gedanst door 10 jonge dansers die 2 jaar geleden nog amateur-hiphoppers waren. Zij werden geselecteerd uit 400 jonge Algerijnse mannen die zich hadden aangemeld voor de auditie voor dit project. De tien kregen een vaste plaats binnen het op traditionele dans gerichte Ballet National Algérien en vormen een zogenaamde ‘cellule contemporain’, een groep die zich bezighoudt met eigentijdse dans. Onder leiding van Nawal Lagraa kregen zij een programma aangeboden waarin zij de basis van ballet en eigentijdse dans leerden en ook een introductie in yoga kregen. Tegelijkertijd hoedde Lagraa er wel voor dat zij in hun dans hun unieke achtergrond en identiteit als hiphop-dansers konden behouden.

Het idee om deze groep op te richten binnen het Algerijnse Nationaal Ballet ontstond in 2009, toen de Franse choreograaf Abou Lagraa de choreografie voor de sluitingsceremonie van het tweede pan-Afrikaanse Festival in Algiers voor zijn rekening nam. Daaruit ontstond het idee om een meer permanente brug te bouwen tussen Frankrijk en Algerije op het gebied van dans en choreografie.

In Nya wordt deze brug niet alleen geslagen tussen Frankrijk en Algerije, maar ook tussen muzikale genres uit Europa en het Midden-Oosten en tussen hiphop en eigentijdse dans. Het stuk bestaat uit twee delen. Het eerste deel wordt gedanst op de Boléro, het bekende stuk van de Franse componist Maurice Ravel. De muziek van de Boléro doemt hier op uit de geluiden van de grote stad, met toeterende auto’s en roepende marktkooplui. De tien virtuoze dansers voeren een swingende choreografie uit, waarin hiphop en eigentijdse dans samengaan in een nieuwe danstaal. Het tweede deel is meer ingetogen en wordt gedanst op de Arabische liederen van de Algerijnse zangeres Houria Aïchi. Deze in Parijs woonachtige zangeres van Berberse afkomst combineert haar werk als sociologe met het zingen van liederen die ontspringen aan de eeuwenoude soefi tradities. Aïchi is afkomstig uit de Aurès, een afgelegen streek in Algerije, waar de traditionele levensstijl nog amper is aangetast door de mondialisering. Van de azriates, de vrouwelijke troubadours in het gebied, verzamelt zij teksten die zij verwerkt in haar rauwe, tranceverwekkende muziek.

Nya is een Arabisch woord dat zoveel betekent als ‘vertrouwen in het leven’, een kwaliteit waarmee je sterk in je schoenen staat en tegenslagen in het leven kan overwinnen. Dat vertrouwen hebben deze tien hiphop dansers gekregen van initiatiefnemers Abou en Nawal Lagraa. Dankzij hun inspanningen heeft de moderne dans er een nieuw gezelschap van betekenis bij.

Biografie

Abou Lagraa werd in 1970 geboren uit Algerijnse ouders in het Franse stadje Annonay in de Ardèche. Hij begon te dansen op zestienjarige leeftijd en genoot zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur Musique et Danse van Lyon. Hij begint zijn carrière als danser bij Rui Horta Van 1993 tot 1996 danste hij onder Ruy Horta in Frankfurt en werkte later als diens assistent aan het Gulbenkian in Lissabon. In 1997 werkte hij met Denis Plassard, Lionel Hoche en Robert Poole. Hij won de tweede prijs in de categorie eigentijdse dans van de City of Paris International Competition in 1998. In 2009 ontving hij de prijs voor Beste Mannelijke Danser van de Internationale Movimentos Dansprijzen. In 1997 richtte Lagraa zijn eigen gezelschap La Baraka op. Zijn eerste choreografie werd uitgevoerd op de Dansbiënnale van Lyon. Sinds 1997 heeft Lagraa twaalf choreografieën gemaakt waarmee hij door Frankrijk, Europa, de Verenigde Staten, Algerije, Tunesië en Indonesië heeft getoerd.
Van 2004 tot 2007 ontvingen Abou Lagraa en zijn gezelschap een vierjarig residency in het Bonlieu Scène Nationale in Annecy. Van 2009 tot 2011 is Baraka in residence in Sceaux, Les Gémeaux Scène Nationale.
Sinds 2008 werkt Abou Lagraa samen met zijn gezelschap in samenwerking met het Algerijnse Ministerie van Cultuur aan een ‘Mediterrane Cultuurbrug’, een partnership tussen Frankrijk en Algerije ter bevordering van artistieke uitwisseling op het gebied van dans. In verband met dit initiatief werd Lagraa uitgenodigd om de choreografie voor de sluitingsceremonie van het 2e pan-Afrikaanse Festival in Algiers in 2009 voor zijn rekening te nemen. In 2010 werd een programma opgezet dat bestaat uit training, creatie en cultuuruitwisseling tussen de twee landen. Uit vierhonderd amateurhiphopdansers werden tien jonge mannen gekozen die nu een nieuwe unit voor eigentijdse dans vormen binnen het Algerijnse Nationale Ballet. Het eerste resultaat is de productie Nya, een stuk voor tien dansers op de muziek van Ravels Boléro en de liederen van Houria Aïchi.                           

Credits

choreografie, artistieke leiding
Abou Lagraa
instructieleiding, artistiek assistent
Nawal Lagraa
kostuums
Michelle Amet
licht
Gérard Garchey
techniek
Antoine de Gantho
voorstellingsleiding
Gérald Arnaud
lichtmanager
Gérard Garchey
geluidsleiding
Béranger Mank
dans
Abderaouf Bouab
dans
Mokhtar Boussouf
dans
Ali Braïnis
dans
Nassim Feddal
dans
Mohamed Walid Ghazli
dans
Oussama Kouadria
dans
Bilel Madaci
dans
Abdelghani Meslem
dans
Salah Eddine Mechegueg
dans
Zoubir Yahiaoui
productie
Compagnie La Baraka
coproductie
Agence Algérienne pour le Rayonnement Culturel