Rauwe, meerstemmige zang recht uit het Siciliaanse hart.

Fratelli Mancuso

Enzo & Lorenzo Mancuso

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Misschien dat u ze destijds al had gespot naast Matt Damon en Gwyneth Paltrow in The talented Mr. Ripley, maar de gebroeders Mancuso zijn nu ook live in Amsterdam te bewonderen. In een tijd waarin de hitlijsten geregeerd worden door platgeproduceerde vocalen, laten Enzo en Lorenzo Mancuso hun stemmen klinken zoals ze zijn: doorleefd, rauw en authentiek. Hun schurende, Siciliaanse zang begeleiden ze met een reeks van akoestische instrumenten. De songs zijn originele composties die tegelijk diep geworteld zijn in de rijke, muzikale traditie van Sicilië. De teksten leunen op religieuze thema’s die op een bijzonder originele manier verwerkt worden. Het is muziek die van diep komt en niet meer loslaat.

Achtergrondinformatie

De Fratelli Mancuso zijn de Siciliaanse broers Enzo en Lorenzo Mancuso. De Mancusos maken muziek die duidelijk geworteld is in de Siciliaanse traditie, maar die daar niet toe beperkt blijft: hun brede belangstelling klinkt door in hun liederen, waarin echo's uit vele windstreken en tijden te beluisteren zijn, en waarop zij bovendien steeds hun persoonlijke stempel drukken. Tekstueel leunt hun werk zwaar op religieuze thema's, die vaak op een originele manier verwerkt worden. In de afgelopen vijftien jaar hebben zij in verschillende Europese landen een aanzienlijke reputatie opgebouwd. Wat begon als liefde voor muziek en uitgroeide tot een monument voor de Siciliaanse traditie, is nu een hoogtepunt van de mediterrane cultuur.

De broers werden geboren in het dorpje Sutera in de provincie Caltanissetta op Sicilië. In de jaren 70 verhuisden zij gezamenlijk naar Londen, waar ze jarenlang werkten in de metaalindustrie. Grootgebracht met een grote liefde voor muziek en een diepgeworteld gevoel voor traditie bleven zij ook in Engeland musiceren, met toenemend succes, zodat zij min of meer per ongeluk beroepsmuzikanten werden. In 1981 verhuisden zij terug naar Italië en vestigden zich in Città della Pieve in de provincie Umbria. Het grote succes kwam met hun album Bella Maria uit 1997, waarmee zij internationaal doorbraken. Sindsdien zijn de broers uitgegroeid tot culturele iconen van Sicilië en treden zij op in grote theaters en op toonaangevende festivals, zowel in Italië als daarbuiten, onder meer Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Japan.

Wat bij het beluisteren van hun liederen onmiddellijk opvalt is de manier waarop de broers samen zingen. In een tijd waarin de hitlijsten geregeerd worden door platgeproduceerde vocalen is het een verademing om twee doorleefde stemmen zo prachtig te horen schuren. Enzo en Lorenzo Mancuso zingen in het Siciliaans, nu eens unisono, dan weer elkaars rijke melodieën omvlechtend, en ze grijpen je bij de keel. Daarbij begeleiden ze zichzelf op uiteenlopende akoestische instrumenten, van gitaar en viool tot sas en darboeka. Op hun meeste cd's laten ze zich bovendien ondersteunen door enkele gastmusici. Antonio Marangolo draagt op de cd Bella Maria bijvoorbeeld met zijn baritonsaxofoon en sopraansaxofoon bij aan een jazzy atmosfeer van het totaalgeluid. De liederen van de Fratelli Mancuso zijn bijna allemaal originele composities, maar in het merendeel resoneren niet alleen de stijl en de uitdrukkingskracht maar ook specifieke melodieën van een oude traditie. Unieke muziek vol passie en spanning, vrolijk en melancholisch; muziek als het leven zelf.

De Fratelli Mancuso hebben inmiddels bijna tien cd's op hun naam staan. Een stukje van hun cd Italian Odissey (2000) werd door regisseur Anthony Minghella gebruikt voor de soundtrack van de film The talented Mr. Ripley, waarin de gebroeders bovendien als acteurs optreden, naast sterren als Matt Damon en Gwyneth Paltrow. Tegenwoordig schrijven zij tevens muziek voor het theater, bijvoorbeeld voor een uitvoering van Medea van Euripides die begin 2004 in Napels in première ging. Onlangs hebben zij ook een Requiem gecomponeerd voor het muziekfestival Sagra Musicale Umbra.

Credits

muziek, zang
Enzo & Lorenzo Mancuso