Eindelijk strijkt de Engel van Libanon neer in Nederland.

Fairouz

Fairouz

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Ze staat bekend als de Engel van Libanon. De legendarische zangeres Fairouz is een begrip in het Midden-Oosten en ver daarbuiten. Ze trad op in alle steden van de Arabische wereld, in wereldsteden als Londen, New York en Parijs, maar nooit eerder in Amsterdam. Als geen ander weet Fairouz de verschillende groeperingen in de Arabische wereld te verenigen met haar hartstochtelijk gezongen liederen over liefde, eenzaamheid, afscheid en verlangen. Ze klinken in theehuizen, taxi’s en winkels van Bagdad tot Casablanca, van Rabat tot Rotterdam en van Jeruzalem tot Parijs. Fairouz is zonder enige twijfel de bekendste en populairste zangeres uit de Arabische wereld. Een nu al historisch concert in Nederland.

Biografie

De Libanese zangeres Nouhad Wadi Haddad (1935), beroemd onder de naam Fairouz, wordt algemeen gezien als de beroemdste levende zangeres in de Arabische wereld, en een van de grootste zangeressen die ooit heeft geleefd. Fairouz wist en weet als geen ander de verschillende belangengroeperingen en minderheden binnen de Arabische wereld te verenigen: tijdens de Libanese oorlog lieten alle strijdende partijen zich troosten door haar vol passie gezongen liederen over liefde, eenzaamheid en verlangen.
Fairouz werd geboren uit een Syrisch katholieke vader en een Maronitisch katholieke moeder. Zij bekeerde zich tot de Grieks-orthodoxe kerk toen zij trouwde met Assi Rahbani, een van de twee broers die zeer bepalend was voor het verloop van haar zangcarrière. Fairouz is de moeder van zanger en componist Ziad Rahbani en de Libanese regisseur en fotograaf Rima Rahbani.
Op 11-jarige leeftijd werd Nouad toegelaten tot het Libanese Conservatorium waar ze studeerde onder Mohammed Fleyfel. Het hoofd van de Libanese radio Halim el Roumi was erg onder de indruk van haar vermogen om zowel Arabisch als Westers te zingen. Hij componeerde een aantal liederen voor haar en gaf haar de naam Fairouz, wat turquoise betekent in het Arabisch.
Toen Fairouz de broers Rahbani, Assi en Mansour, ontmoette, begon Assi al snel liederen voor haar te schrijven. Een van die liederen, Itab, werd een grote hit, en lanceerde Fairouz als een prominente zangeres in de Arabische muziekscene. Assi en Fairouz trouwden in 1955.


In de jaren zestig groeide Fairouz uit tot de ‘First Lady’ van het Libanese lied. In deze periode schreven de gebroeders Rabahni honderden beroemd geworden liederen voor haar, alsook talloze musicals en drie speelfilms.
In 1961 brak Fairouz ook internationaal door met een grote tournee door Noord- en Zuid-Amerika, gevolgd door een concert in de Royal Albert Hall in Londen een jaar later.
Tijdens de burgeroorlog in Libanon (1975-1990) koos Fairouz bewust geen partij, en trad zodoende die hele periode niet op in eigen land. Zij toerde wel over de hele wereld. Na een van die tournees, eind jaren zeventig, ging het bergafwaarts met de gezondheid van Assi, haar man. Het productieteam kwam nu onder leiding te staan van een van de zonen van Fairouz en Assi, Ziad Rahbani. Assi stierf uiteindelijk in 1986.
In 1994 gaf Fairuz een historisch concert op het Martelaarsplein in Beiroet; in 1998 trad ze na een afwezigheid van vijfentwintig jaar voor het eerst weer op tijdens het Internationaal Festival van Baalbeck.
In 2008 zorgde Fairouz voor de nodige controverse met een optreden in vijandig buurland Syrië. Fairouz laatste album, Eh... Fi Amal, geschreven door haar zoon Ziad, kwam in oktober 2010 uit.
Het concert van Fairouz tijdens het Holland Festival in 2011 zal het eerste optreden ooit zijn van deze legendarische zangeres in Nederland.

Credits

zang/vocals
Fairouz
productie
Holland Festival