Twee internationaal toonaangevende choreografen presenteren ieder een nieuw werk.

Cherkaoui | Dawson

Wereldpremières

Sidi Larbi Cherkaoui, David Dawson, Het Nationale Ballet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Ter gelegenheid van het Holland Festival heeft Het Nationale Ballet twee belangrijke hedendaagse choreografen uitgenodigd om een nieuw werk te maken: Sidi Larbi Cherkaoui en David Dawson. Beiden hebben een totaal verschillende achtergrond en choreografische stijl, maar ze delen hun onbegrensde hang naar avontuur. De markante Cherkaoui, die voor het eerst bij een Nederlands gezelschap choreografeert, weet zijn publiek steeds te verrassen met bijzondere voorstellingen en samenwerkingsverbanden. Voor deze première maakt hij een intiem werk op nieuwe muziek van de Pool Szymon Brzoska, een compositieopdracht van Het Nationale Ballet. Anders dan Cherkaoui vertrekt Dawson vanuit de klassieke ballettechniek, maar geeft daar een heel eigen, modern-poëtische interpretatie aan. Hij komt met een choreografie op muziek van dj Robin Rimbaud aka Scanner. 

 

Biografieën

De internationaal gevierde Sidi Larbi Cherkaoui weet zijn publiek steeds te verrassen met bijzondere voorstellingen en samenwerkingsverbanden. Nu eens werkt hij met vrijwel ongeschoolde dansers, dan weer met boeddhistische monniken of een topdanser als Akram Khan. Cherkaoui begon als autodidact en groeide al snel uit tot een uitzonderlijk danser en een van de markantste jonge choreografen van deze tijd. Zijn voorstellingen ogen vaak als fantasieën, maar verwijzen tegelijkertijd naar de realiteit van alledag. Voor Het Nationale Ballet maakt hij een intiem werk voor een kleine groep dansers, op nieuwe muziek die de Poolse componist Szymon Brzoska zal worden geschreven. 

Engelsman David Dawson opereert tegenwoordig als freelance choreograaf vanuit Berlijn, nadat hij onder meer danser en huischoreograaf van Het Nationale Ballet en huischoreograaf van het SemperOper Ballett in Dresden was. Anders dan Cherkaoui vertrekt Dawson vanuit de klassieke ballettechniek, maar hij geeft daar een heel eigen, modern-poëtische interpretatie aan. Zijn premièrewerk voor Het Nationale Ballet wordt een choreografie voor groot ensemble, op nieuwe muziek van de Engelse componist, dj en multimedia-artiest Robin Rimbaud, beter bekend als ‘Scanner’ vanwege zijn gebruik van mobiele telefoons en politiescanners tijdens live-optredens.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door