Robert Wyatt’s klassieke songs opnieuw ontdekt.

Around Robert Wyatt

Orchestre National de Jazz, Perry Blake, Erik Truffaz

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In Around Robert Wyatt presenteert het Franse Orchestre National de Jazz een concert met nieuwe arrangementen van de songs van deze Britse muzikant met cultstatus. Wyatt geldt als belangrijke inspiratiebron voor een hele generatie popartiesten, waaronder Elvis Costello en David Bowie. In de jaren 60 speelde hij in progressieve rockgroepen als Soft Machine en Matching Mole, waarin de grenzen werden opgezocht tussen pop, jazz en experiment. Het Orchestre National de Jazz werkte al eerder met de legendarische rockband Led Zeppelin. Artistiek leider Daniel Yvinec speelde met grote namen als John Cale, David Sylvian en Donald Fagen. Voor het optreden in Amsterdam zijn jazztrompettist Erik Truffaz en singer/songwriter Perry Blake van de partij.

programmaboek

Achtergrondinformatie

Around Robert Wyatt is een productie van het Franse Orchestre National de Jazz. Het programma wordt op dinsdag 14 juni 2010 om 20.15 uur uitgevoerd in het Muziekgebouw aan ’t IJ en duurt ongeveer 1 uur en 10 minuten. De muziek is hoofdzakelijk van Robert Wyatt en de arrangementen zijn van Vincent Artaud. Het programma wordt uitgevoerd door het Orchestre National de Jazz onder leiding van dirigent Daniel Yvinec, met als solisten trompettist Erik Truffaz en singer/songwriter Perry Blake. Antoine Carlier zorgde daarbij voor een poëtische mise-en-image. Voor de opnames van cd Around Robert Wyatt werkte het ONJ onder leiding van Yvinec op een wel heel bijzondere manier: de zangpartijen van de stukken werden eerst a capella opgenomen, waarna die opnames het uitgangspunt vormden voor arrangeur Vincent Artaud. Hij gaf elk van de composities vervolgens een geheel eigen aankleding, variërend van de sfeer van een kleine nachtclub tot bombastisch orkestraal. Deze werkwijze bod het NJO de mogelijkheid om de songs van Wyatt opnieuw te ontdekken: de uit het niets opduikende stemmen werden vervolgens geconfronteerd met het rijke klankpalet van het orkest en met de bijzondere invalshoeken van elk van de musici. Around Robert Wyatt speelt zich dus letterlijk rond Robert Wyatt af, in een uitdijende muzikaal universum dat op deze manier in een heel nieuw licht komt te staan. Live brengt het ONJ dit project met een wisselende selectie aan gastsolisten; voor Amsterdam worden de bejubelde jazztrompettist Erik Truffaz en de jonge Ierse singer/songwriter Perry Blake uitgenodigd. Naar alle waarschijnlijkheid zal Robert Wyatt zelf als eregast aanwezig zijn bij het concert.

Biografieën

Robert Wyatt (Bristol, 1945) is een Britse musicus met cultstatus in eigen land. In de jaren 60 speelde hij als drummer en later ook als zanger in progressieve rockgroepen als The Wilde Flowers, Soft Machine en zijn eigen band Matching Mole, waarin de grenzen werden opgezocht tussen pop, jazz en muzikaal experiment. Tijdens een huisfeest bij bevriende musici op 1 juni 1973 viel Wyatt in beschonken toestand uit een raam op de vierde verdieping. Bij dit tragische ongeluk raakte hij vanaf zijn middel verlamd en sindsdien zit hij in een rolstoel. Het ongeluk betekende het einde van Matching Mole. Wyatt zou zich voortaan volledig op zijn solocarrière richten, te beginnen met het album dat hij reeds voor zijn val had geconcipieerd en dat gezien wordt als zijn meesterwerk, Rock Bottom uit 1974. Hij geldt als een belangrijke inspiratiebron voor uiteenlopende artiesten, van David Bowie tot Elvis Costello, van wiens nummer Shipbuilding hij een bekende versie heeft opgenomen. 

Het Franse Orchestre National de Jazz (kortweg ONJ) bestaat al sinds 1986 en is nooit vies geweest van overstapjes naar andere genres. Zo maakte het orkest eerder al een programma rond het werk van Led Zeppelin, zoals het nu iets vergelijkbaars doet met het oeuvre van Robert Wyatt. Around Robert Wyatt is het eerste project van de nieuwe artistiek leider van het ONJ, Daniel Yvinec. Yvinec is bassist, multi-instrumentalist, componist en producer en in die vele hoedanigheden werkte hij eerder al samen met bij voorbeeld Maceo Parker, Salif Keita, John Cale, Suzanne Vega, David Sylvian, Ryuichi Sakamoto en Donald Fagen. En nu dus met Robert Wyatt, want op de cd van het project Around Robert Wyatt is de Engelse bard zelf nadrukkelijk aanwezig, naast een aantal gastvocalisten. En avontuurlijke keuze uit zijn nummers, en een aantal nummers die in Wyatts uitvoering bekend zijn geworden (waaronder Shipbuilding), worden door het tienkoppige orkest danig onder handen genomen.

Perry Blake (1970) is een Ierse zanger en songwriter. Hij staat bekend om de langzame, melancholische stijl van zijn liedjes en zijn zachte, delicate stem. Tot zijn muzikale invloeden worden onder meer Leonard Cohen, David Sylvian, Scott Walker en Nick Drake gerekend. Het Engelse Stuff magazine omschreef Blake als volgt: ‘Scott Walker meets Bowie to a backdrop of Nyman Strings, only better.’ In 1998 bracht hij zijn debuutalbumPerry Blake uit, dat zeer succesvol was in Engeland en goed ontvangen werd door de muziekpers. Zijn derde album, California uit 2002, werd mede geproduceerd door de Italiaanse componist Marco Sabiu. Aan dit album werkte onder meer Dickon Hinchliffe van de Tindersticks mee. Tot zijn overige albums behoren Songs for Someone (2004) en The Crying Room (2006). Blakes zesde studioalbum, St. Mary & Milk, verscheen in 2011. Behalve in Engeland is Blake ook zeer populair in Frankrijk, waar zijn muziek te horen was in de soundtracks van de films Presque rien (2000) en Trois Petites Filles (2004). Blake heeft samengewerkt met de iconische Franse zangeres Françoise Hardy en heeft twee liedjes geschreven voor haar prijswinnende album Tant de belles choses, waarvoor hij in 2005 een gouden plaat ontving. Hij heeft tevens samengewerkt met de Franse Top 20-artieste Emilie Simon.

Erik Truffaz (1960) is een in Zwitserland geboren Franse jazztrompettist en -componist. Hij staat bekend om zijn grensoverschrijdende werkwijze en de invloeden van hiphop, rock en dance op zijn werk. In 1987 speelde hij op het festival van Montreux met de Braziliaanse groep Cruseiro do sul en beproefde hij zijn geluk enige tijd in New York. In 1991 kende de jury van het Concours national de La Défense in Parijs hem de prix Spécial toe en in 1996 tekende hij een platencontract op het prestigieuze jazzlabel Blue note. Met zijn tweede album voor Blue Note, The dawn uit 1998, kwam hij ook in de internationale belangstelling te staan. Sindsdien heeft hij meer dan een dozijn albums gemaakt, deels met zijn eigen Truffaz Quartet, bestaande uit Marcello Giuliani, Patrick Muller en Marc Erbetta. In 2001 richtte hij bovendien het Ladyland Quartet op, met Michel Bénita, Manu Codjia, Philippe Garcia en zanger Mounir Troudi. Sinds 2003 speelt hij tevens met de Harald Hearter Band, zij aan zij met Joe Lovano, Dewey Redman, Chris Potter en Michael Brecker. Die laatste noemde Truffaz in een interview met het Duitse tijdschrift Jazzthing een van de drie trompettisten met wie hij het liefst speelt; de andere twee waren Roy Hargrove en Randy Brecker. In 2008 bracht Truffaz het in Calcutta opgenomen album Benares uit, dat zijn muzikale ervaringen tijdens een verblijf in India reflecteert. Zijn meest recente album is In between uit 2010, met onder anderen toetsenist Benoît Carboz, bassist Marcello Giuliani en percussionist Marc Erbetto. Op dit album, dat onder meer een originele cover van het nummer Dirge van Bob Dylan bevat, werkt hij ook samen met zangeres Sophie Hunger.

Credits

muziek
Robert Wyatt
arrangementen
Vincent Artaud
beeld
Antoine Carlier
artistiek leider
Daniel Yvinec
trompet
Erik Truffaz
zang
Perry Blake
uitvoering
Orchestre National de Jazz
productie
Orchestre National de Jazz

DEZE VOORSTELLING IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR