Zaha Hadid Architectuurlezing (Geannuleerd)

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Tot onze spijt moeten wij u berichten dat de jaarlijkse Holland Festival architectuurlezing op zondag 6 juni a.s. geen doorgang zal vinden. Architecte Zaha Hadid heeft ons laten weten wegens haar drukke werkzaamheden geen mogelijkheid te zien om op tijd in Amsterdam te zijn om de lezing te geven.

Graag attenderen we u op twee andere lezingen, die beide plaatsvinden in het Zaha Hadid Architects Pavilion. Op zondag 6 juni spreekt Maarten Kloos, directeur van het ARCAM over ‘Muziek, akoestiek en architectuur’ en op zondag 13 juni geeft Linda Vlassenrood, hoofd Presentatie van het NAi, een inleiding op het werk van Zaha Hadid. Beide lezingen beginnen om 14.00 uur en worden gevolgd door een bezichtiging van het Pavilion. De lezingen zijn gratis toegankelijk. 

Biografie

Zaha Hadid is een Engelse architecte van Iraakse komaf. Tot haar bekendste gerealiseerde ontwerpen behoren de Mind Zone van het Millennium Dome in Londen (1999), Ski Jump in Innsbruck (2002) en het Contemporary Arts Centre in Cincinnati (2003). In 1972 begon zij haar studie aan de Architectural Association in Londen, die ze in 1977 afsloot met de Diplomaprijs. Daarna werd ze een partner van het Office for Metropolitan Architecture en doceerde zelf aan de Architectural Association, waar ze tot 1987 haar eigen studio leidde. Sindsdien heeft ze de Kenzo Tange leerstoel aan de Graduate School of Design van Harvard bekleed, en de Sullivan leerstoel aan de School of Architecture van de University of Illinois, Chicago. Daarnaast vervulde ze gastdocentschappen aan de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg, de Knolton School of Architecture, Ohio en de Masters Studio van Columbia University, New York. In 2004 was zij Eero Saarinen Visiting Professor of Architectural Design aan Yale University. Tegenwoordig is zij hoogleraar aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen.
Hadid is benoemd tot Honorary Member of the American Academy of Arts and Letters, tot Fellow of the American Institute of Architecture, en in 2002 tot Commander of the British Empire. Verschillende belangrijke festivals en musea hebben tentoonstellingen gewijd aan haar tekeningen en schilderijen, zoals het Guggenheim in New York, het MoMA in New York, het Deutsches Architektur Museum in Frankfurt en de Architectuur Biënnale van Venetië. Haar werk is met talloze prijzen onderscheiden, waaronder de Gold Medal Architectural Design 1982, de Oostenrijkse Staatsprijs voor Architectuur 2002, de Mies van der Rohe Award 2003, de Blueprint Award voor Architect van het Jaar 2004, en de Pritzker Architectuurprijs 2004.

CREDITS

spreker
Zaha Hadid