Lunchconcert Argentijnse Tango - Guitarras Porteñas

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Binnen de tango bestaan verschillende ensemblevormen, waarin de gitaar van oudsher een rol speelt. Het gitaarkwartet is daarvan één van de meest in het oog springende. Het gebruik van 3 gitaren en 1 guitarrón maakt het mogelijk de klankkleur van de gitaar zo volledig mogelijk te benutten en de ritmische diversiteit van de tango goed weer te geven. Deze ensemblevorm heeft zijn wortels in de beginperiode van de tango (eind 19de eeuw) en maakt tot op heden deel uit van de traditionele ensemblevormen binnen de tango. Behalve in instrumentale stukken is zangbegeleiding ook een vast onderdeel van het repertoire. Van oudsher laten zangers zich begeleiden door een gitaarkwartet. Veel beroemde zangers als Carlos Gardel, Roberto Goyeneche en Nelly Omar zongen naast andere ensembles met een gitaarkwartet.

Na afloop van het concert wordt tussen 13.15 en 13.45 uur het paviljoenl opengesteld voor bezichtiging (zonder begeleiding).
 

Biografie

Guitarras Porteñas, onder leiding van Kay Sleking, is het gitaarensemble van de Vakgroep Argentijnse Tango van de Rotterdam World Music Academy (van het Rotterdams Conseravtorium/Codarts, Hogeschool voor de Kunsten). Guitarras Porteñas speelt milongas, tangos en walsen uit het repertoire van de Guardia Vieja (beginperiode van de tango) tot heden. Het ensemble, bestaande uit drie gitaren, guitarrón en contrabas, wordt soms aangevuld door bandoneón en/of viool of zang.

Credits

uitgevoerd door
Studenten Rotterdam World Music Academy v/h Rotterdams Conservatorium/ Codarts, Hogeschool voor de Kunsten
gitaar
Kay Sleking
guitarrón
Stijn Blokker
gitaar
Marcos Triantifyllides
gitaar
Lotte Brekelmans
zang
Anna Julia Franken