Jazzmusici Wheeler en Venier bespelen diverse instrumenten van het Orgelpark

Jazz in het Orgelpark

Kenny Wheeler, Glauco Venier

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De bezetting van het concert Jazz in het Orgelpark is gewijzigd. De jazzmusici Larry Goldings en Kevin Hays hebben het concert afgezegd wegens gezondheidsredenen. 

In plaats hiervan brengt het Holland Festival in samenwerking met het Orgelpark een programma met jazzmusici Kenny Wheeler op trompet en bugel en Glauco Venier op piano en orgel. Tijdens het concert speelt het duo onder andere composities van Wheeler, die zich kenmerken door lyrische stukken met, voor jazzmuziek, afwijkende structuren. In zijn composities klinken ook invloeden uit de klassieke muziek door.  Wheeler geldt internationaal als één van de belangrijkste jazztrompettisten. Venier speelde met grote jazzmusici, waaronder Lee Konitz en Norma Winstone en recentelijk maakte hij zelf twee platen: Ides of March en Gorizia, in samenwerking met Wheeler.

Biografieën

Kenny Wheeler (trompet, bugel) geldt internationaal als een van de belangrijkste jazztrompettisten. Hij is in 1930 in Canada geboren. Wheeler is bekend om zijn bijzondere toon. Wheeler beperkt zich niet tot de jazz: hij was ook actief als rockmusicus en in het domein van de vrije improvisatie. Ook schreef hij meer dan honderd composities. Hij werkte samen met musici uit allerlei richtingen: van drummer Bill Bruford tot John Taylor – eerder al eens te gast in het Orgelpark – en van Norma Winstone tot Keith Jarrett. Hij nam een indrukwekkende hoeveelheid platen op; op ruim twintig ervan speelt hij de hoofdrol.

Glauco Venier (toetsen) studeerde in 1985 af aan het conservatorium in Udine (Italië), als organist en componist. Daarna studeerde hij jazz bij Franco D’Andrea, en aan het Berkeley College of Music in Boston (Amerika). Zijn optreden op internationale jazzconcoursen trok de aandacht, en al snel speelde hij met veel grote jazzmusici. Veniers trio bracht twee cd’s uit: Faces (1995) en L’Insium (1997). Recentelijk maakte hijzelf twee platen: Ides of March, in duo met Lee Konitz, en Gorizia, voor jazz band, strijkkwartet, in samenwerking met Kenny Wheeler.

CREDITS

trompet/bugel
Kenny Wheeler
piano/orgel
Glauco Venier
productie
Orgelpark