Een programma rond de Nederlandse première van George Benjamins Duet.

Avontuur met David Robertson

Pierre-Laurent Aimard

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Amerikaanse dirigent David Robertson neemt u mee op avontuur met een programma rondom de Nederlandse premiere van Duet van de Engelse componist George Benjamin. In 2007 was Benjamins intieme theaterconcert Into the Little Hill te zien in het Holland Festival. Hij schreef Duet speciaal voor de Franse pianist Pierre- Laurent Aimard. Van Benjamins leermeester en mentor Olivier Messiaen wordt Un vitrail et des oiseaux uitgevoerd, een van de kleurrijke werken die deze Franse meester schreef voor piano, blaasinstrumenten en uitgebreid slagwerk. Daarnaast wordt werk gespeeld van Ravel, Stravinsky en de Nederlandse componist Tristan Keuris. Zijn Sinfonia is één van de meest succesvolle Nederlandse orkeststukken van de laatste decennia.

Biografieën

De in Californië geboren dirigent David Robertson volgde zijn opleiding aan de Royal Academy of Music in Londen. Voordat hij met directie begon, studeerde hij hoorn en compositie. Sinds het begin van seizoen 2005/06 is hij music director van het Saint Louis Symphony Orchestra en eerste gastdirigent van het BBC Symphony Orchestra. Eerder was hij dirigent van het Symfonieorkest van Jeruzalem en chef-dirigent van het Ensemble Intercontemporain in Parijs, waar hij in 1992 Pierre Boulez opvolgde.
Van 2000 tot 2004 was hij chef-dirigent van het Orchestre National de Lyon. David Robertson was te gast bij vrijwel alle belangrijke orkesten in Europa en de Verenigde Staten, zoals het London Symphony Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Berliner Philharmoniker, het Chicago Symphony Orchestra, de Los Angeles Philharmonic en de New York Philharmonic. Opera’s dirigeerde hij bij onder meer de Metropolitan Opera in New York, de San Francisco Opera en de Scala in Milaan. In 1997 ontving David Robertson de National Endowment for the Arts Conductors Award, een belangrijke prijs voor Amerikaanse dirigenten.

Pianist Pierre-Laurent Aimard staat vooral bekend als specialist in moderne muziek. Hij won in 1973 de Messiaen Competitie, werd op negentienjarige leeftijd op uitnodiging van Pierre Boulez solopianist van het Ensemble intercontemporain, nam het complete pianowerk van György Ligeti op en wordt gezien als groot Messiaen-vertolker.
Pierre-Laurent Aimards repertoire is echter veel breder. Hij nam de complete pianoconcerten van Beethoven op met Nikolaus Harnoncourt. Dit seizoen verscheen een cd met pianoconcerten van Mozart, die hij dirigeerde van achter het klavier. Pierre-Laurent Aimard geeft recitals over heel de wereld en hij soleerde met vrijwel alle bekende orkesten onder leiding van onder anderen Pierre Boulez, Christoph von Dohnányi, Christoph Eschenbach, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen en Franz Welser-Möst.
Dit seizoen is hij artist in residence in de nieuwe Concertzaal Grande-Duchesse Joséphine-Charlotte in Luxemburg. Hij is docent in Parijs en Keulen en geeft veel lezingen en workshops. Pierre-Laurent Aimard soleerde eerder bij het Koninklijk Concertgebouworkest in werk van Van Vlijmen, Bartók en Dvořák onder leiding van respectievelijk David Robertson, Peter Eötvös en Nikolaus Harnoncourt.

Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt wereldwijd gezien als een van de vooraanstaande symfonieorkesten. Opeenvolgende generaties musici hebben bijgedragen aan de vorming van het specifieke karakter van het orkest. De langdurige samenwerking met ieder der in totaal slechts zes chef-dirigenten en de unieke akoestiek van het Concertgebouw hebben eveneens een grote rol gespeeld.
Het Concertgebouworkest ontwikkelde zich na de oprichting in 1888 al gauw tot een van de beste orkesten van Europa. 'Wirklich prachtvoll, voll Jugendfrische und Begeisterung' noemde Richard Strauss het in 1897. Sinds 1988 mag het orkest zich Koninklijk noemen. Het heeft inmiddels ruim elfhonderd plaat-, cd- en dvd-opnamen gemaakt, meerdere zijn internationaal onderscheiden.

CREDITS

muziek
George Benjamin
muziek
Tristan Keuris
muziek
Maurice Ravel
muziek
Igor Stravinsky
dirigent
David Robertson
piano
Pierre-Laurent Aimard
uitgevoerd door
Koninklijk Concertgebouworkest
productie
Koninklijk Concertgebouworkest