Eerste hoofdstuk uit William Faulkners roman integraal geënsceneerd.

The Sound and the Fury (April Seventh, 1928)

Elevator Repair Service

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Elevator Repair Service uit New York is een meester in het omzetten van niet-dramatische teksten in theater. Tijdens het Holland Festival in 2006 voerde het gezelschap de complete The Great Gatsby uit, nu brengt het de integrale tekst van het eerste hoofdstuk uit de beroemde roman van William Faulkner: The Sound and The Fury (1929). Het verhaal over een Amerikaanse familie in ontbinding wordt verteld vanuit het perspectief van de doof stomme, zwakzinnige zoon Benjy. In deze enscenering van John Collins wisselen de acteurs regelmatig van personage. De gebeurtenissen voltrekken zich in de volgorde zoals ze zich in Benjy’s gemankeerde bewustzijn aan dienen.

Achtergrondinformatie

Regisseur John Collins maakte bij zijn New Yorkse gezelschap Elevator Repair Service een theaterversie van een van de beroemdste en meest complexe romans uit de Amerikaanse literatuur: het eerste hoofdstuk uit William Faulkners The Sound and The Fury (1929). Dit hoofdstuk, April Seventh, 1928, is geschreven vanuit het perspectief van Benjy, de 33-jarige doofstomme en geestelijk gehandicapte zoon uit de degenererende familie Compson, diep in het zuiden van de Verenigde Staten. Benjy maakt geen onderscheid tussen heden en verleden. Hij verlangt hevig naar zijn verloren zuster en associeert zich vrijelijk door het geplaagde verleden van zijn familie.

Elevator Repair Service maakte geen bewerking van de tekst. Faulkners roman wordt woord voor woord, integraal gelezen en gespeeld, op dezelfde wijze als in hun veelgeprezen, marathonvoorstelling Gatz, naar The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald, in 2006 te zien in het Holland Festival. De tekst bestaat hoofdzakelijk uit eenvoudige dialogen tussen de leden van de familie en hun zwarte personeel. De personages springen telkens over naar andere acteurs (vergelijkbaar met hoe Jan Ritsema bij 't Barre Land in 2001 Hamlet ensceneerde). Gezet in een benauwde, tijdloze familiewoonkamer gaat het twaalfkoppige gezelschap energiek het gevecht aan met het onsamenhangende, donkere verhaal van een familie in ontbinding.

The New York Times schreef over deze productie die op 29 april 2008 in première ging in de New York Theatre Workshop: “De voorstelling duurde tweeënhalf uur, inclusief pauze, maar ik had geen idee hoelang ik had zitten kijken in een staat van vervoering, van vreemd bevredigende verwarring. De minuten waren gekrompen, uitgerekt, voorbijgevlogen, voorbijgekropen, verbogen en stilgezet, soms alles tegelijk. De voorstelling roept het gevoel op van detectives die zich verzamelen rond de plaats van de misdaad en proberen te reconstrueren wat er gebeurd is.”

 

Biografie

Theatergezelschap Elevator Repair Service werd in 1991 opgericht door regisseur John Collins en een groep acteurs. Hun voorstellingen bestrijken een brede variëteit aan onderwerpen en literaire vormen. Ze combineren elementen van slapstick-comedy, hi-tech en lo-tech design, literaire en gebruiksteksten, gevonden voorwerpen en tweedehands meubilair, en de hoog-ontwikkelde stijl van podiumchoreografie die de groep zo eigen is. Het gezelschap is, na Cab Legs (1998) en Gatz (2006), nu voor de derde maal te zien in het Holland Festival.

 

William Faulkner (1897-1962) geldt als een van de belangrijkste Amerikaanse fictieschrijvers. Hij volgde de experimentele traditie van Europese schrijvers als James Joyce, Virginia Woolf en Marcel Proust. Veel van zijn romans en korte verhalen doen geen moeite een chronologische volgorde aan te houden. Volgens The New Yorker zijn het stuk voor stuk pogingen om het bijna-onmogelijke te realiseren: de hervorming van het bewustzijn van de lezer. De titel van The Sound and The Fury ontleende hij aan Macbeth: “It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing.” In 1949 ontving Faulkner de Nobelprijs voor Literatuur.

Credits

uitgevoerd door
Elevator Repair Service
tekst
William Faulkner
regie
John Collins
toneelbeeld
David Zinn
kostuumontwerp
Colleen Werthmann
lichtontwerp
Mark Barton
geluidsontwerp
Matt Tierney
projecties
Eva von Schweinitz
dansregisseur
Katherine Profeta
regie-assistent
Rachel Chavkin
assistent decorontwerp
Meredith Ries
assistent kostuumontwerp
Campbell Ringel
assistent lichtontwerp
Dans Maree Sheehan
voorstellingsleiding
Sara C. Hughes
productieleiding
Brian Garber
zakelijk leider
Ariana Smart Truman
cast
Mike Iveson
cast
Autumn Knight
cast
Vin Knight
cast
Annie McNamara
cast
Randolph Curtis Rand
cast
Greig Sargeant
cast
Kate Scelsa
cast
Kaneza Schaal
cast
Pete Simpson
cast
Susie Sokol
cast
Tory Vazquez
cast
Ben Williams
productie
Elevator Repair Service
touring support
REDCAT (Roy and Edna Disney / CalArts Theatre)