Kristal

Veenfabriek

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Met Kristal brengt De Veenfabriek een ode aan de componist Edgard Varèse (1883-1965). Varèse zocht, ondanks alle tegenwerking en verzet, zijn leven lang naar de bevrijding van de klank uit zijn historische teugels. Varèse introduceerde nieuwe instrumenten, waaronder de sirene, in het bestaande orkestrale instrumentarium en bracht zo een vernieuwing in de muziek teweeg. Kristal is een concertant portret over Edgard Varèse, verteld, gezongen en gemusiceerd door actrice Yonina Spijker en het tienkoppige sireneorkest van De Veenfabriek. Hiermee maakt De Veenfabriek het verlangen van Varèse tot werkelijkheid en houdt het een pleidooi voor de schoonheid van het experiment.

Biografie

De Veenfabriek is een ensemble waarin kunstenaars en wetenschappers samenwerken die zich verhouden tot elkaars werk en denken, de maatschappij, de wetenschap en het ambacht. De Veenfabriek is daarom meer dan een muziektheatergezelschap dat zich tot enige taak stelt om een aantal muziektheatervoorstellingen per jaar te produceren. Zonder afstand te doen van deze belangrijke opdracht richt de Veenfabriek zich tegelijkertijd op het permanente onderzoek naar nieuwe podiumkunstvormen waarin verschillende kunstdisciplines met elkaar geconfronteerd worden.

De Veenfabriek is een plek waar de werkelijkheid voelbaar is en de weerbarstigheid zichzelf toont. Een ruimte waarin kunstenaars, wetenschappers, talenten, studenten en het ambacht met elkaar werken om hun reflectie op de maatschappij in een esthetische vorm te presenteren en het publiek te ontroeren.

Credits

uitgevoerd door
Veenfabriek
regie
Paul Koek
compositie
Martijn Padding
compositie
Veenfabriek
muziek
Ton van der Meer
muziek
Bo Koek
muziek
Rik Elstgeest
muziek
John van Oostrum
muziek
Reinout Bussemaker
muziek
Wessel Westerveld
muziek
René Bakker
muziek
Hans van der Meer
spel
Yonina Spijker