Architectuurlezing

De Stad van de Toekomst

Angst en toekomst, een route naar het visionaire

Winy Maas - MVRDV

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Architect Winy Maas (MVRD) spreekt met een reeks gasten over de mogelijkheden van toekomstige steden en werelden. Het evenement zal een multimediaal karakter hebben, projecties op vier schermen van bestaande en toekomstige steden worden afgewisseld met gesprekken en beschouwingen met de gasten.   

 

Achtergrondinformatie

De uitstekend bezochte presentatie van architect Rem Koolhaas in het vorige festival toonde aan dat de Holland Festivalbezoeker een brede belangstelling heeft; reden genoeg om wederom een architect uit te nodigen. Samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries richtte Winy Maas in 1991 MVRDV op. Met Villa VPRO in Hilversum, de Silodam en WoZoCo in Amsterdam en het Nederlands Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Hannover (2000) trokken ze veel internationale aandacht.

Het jaar 2009 is er een van angst en onzekerheid. De creditcrisis, de voedselcrisis en de kosten van de ecologische vernieuwing hebben een enorme invloed op de maatschappij en daarmee ook op de ontwikkeling van onze steden en onze leefomgeving. Dit is het ideale moment voor reflectie over de toekomst: wat verdient onze aandacht, wat voor maatschappij ontstaat en wat voor steden zijn op komst. Gasten die met Winy Maas hierover spreken zijn onder andere Jacqueline Cramer, Minister van VROM; Adjiedj Bakas, trendwatcher en bestseller auteur, filosoof, Rudolf Das, futuroloog en auteur en Adri Duivesteijn, wethouder in Almere.

‘The architecture that we make is part of the ordinary, part of our pop culture (...) At the same time, the buildings try to engage with society by questioning our behavior and offering alternatives. And they offer those alternatives by showing – visibly, obviously – in their actual design the social problems we were trying to address. When you see the object, you see the question.’

Credits

lezing
Winy Maas - MVRDV