Een singer-songwriter ‘hors catégorie’.

Baby Dee

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Amerikaanse singer-songwriter Baby Dee wist Nederland al eerder te charmeren met eigen werk, maar ook in het gezelschap van buddy Marc Almond (voorheen Soft Cell). Lange tijd maakte ze deel uit van dezelfde New Yorkse scene waar ook Antony uit voortkomt, met wie ze overigens aanvankelijk als harpiste optrad. Het unieke stemgeluid van deze transgender uit bouwjaar 1953 bereikt echter een steeds grotere groep fans met eigen werk. Haar recente album Safe Inside the Day, geproduceerd door Bonnie ‘Prince’ Billy, werd overal op rave reviews onthaald. Dee, die in de jaren ’90 een tijd in Amsterdam leefde, komt naar het Holland Festival voor een eenmalig clubconcert in het Bimhuis, met een intieme band die nieuw werk zal brengen dat ze voorbereidde met arrangeur Maxim Moston.

Biografie

Baby Dee (1953) is een Amerikaanse zangeres en songwriter. Ze is oorspronkelijk afkomstig uit Cleveland, maar is vooral bekend van haar werk met musici uit New York, met name Antony and the Johnsons. Niet verwonderlijk voor een bandlid van Antony Hegarty’s groep is Baby Dee een transseksueel, en ook in muzikaal opzicht heeft zij veel met de groep gemeen: melancholieke popliedjes met veel ruimte voor zoetgevooisde strijkers en vocaal drama, met teksten die meestal gaan over episoden uit haar eigen leven. Behalve een zangeres met een zeer wendbare en karakteristieke stem is Baby Dee een multi-instrumentaliste die onder meer piano, accordeon en harp speelt. In die hoedanigheid heeft zij, behalve met Antony and the Johnsons, veelvuldig opgetreden met zanger Marc Almond, en toerde ze zeer uitgebreid met de band Current 93; ook speelde ze korte tijd in Londen met The Dresden Dolls, zoals te zien is op hun dvd Live at the Roundhouse.

Pas op 47-jarige leeftijd bracht Baby Dee haar debuutalbum uit, Little Window uit 2001. Daarna volgdenLove's Small Song (2002), het live-album Live in Turin (2004), en de EP Made for Love (2005). In 2007 verscheen de dubbel-cd The Robin’s Tiny Throat, waarop alle muziek van haar vier eerste platen is verzameld. Met haar nieuwste studio-album Safe inside the day, geproduceerd door Bonnie 'Prince' Billy en Matt Sweeney en uitgekomen in 2008, bevestigde Baby Dee haar status als zeer oorspronkelijk zangeres en liedjesschrijfster, terwijl ze ook nieuwe wegen verkende met, naast karakteristieke pianoballades, een aantal vollere arrangementen en hier en daar een wat steviger geluid.

Credits

piano, harp, zang
Baby Dee
cello
John Contreras
drums
Alex Nielson
contrabas
Joe Carvel
productie
Holland Festival