Drie films van Antonioni samengevoegd tot een groots panorama van een veranderende wereld.

Antonioni project

Ivo van Hove - Toneelgroep Amsterdam

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Na zijn bewerking van de Viscontifi lm  Rocco en zijn broers voor de RuhrTriennale 2008 schuift regisseur Ivo van Hove nu drie films van Michelangelo Antonioni (1912-2007) ineen tot een groots panorama van een veranderende wereld. In L’Avventura weet een jonge vrouw niet hoe ze moet omgaan met de avances van de min naar van haar verdwenen harts vriendin. La Notte toont de teloorgang van een huwelijk tijdens een nachtelijk feest in een luxueuze villa. En in L’Eclisse flirten een jonge man en vrouw met elkaar tegen de achtergrond van de Milanese beurs. Drie films vol gewone mensen, mensen van nu, mensen die worstelen met liefde en trouw, met achterhaalde morele codes in een snel veranderende wereld. Typische Van Hove-mensen. 

Achtergrondinformatie

Tijdens het Holland Festival 2009 regisseert Ivo van Hove het Antonioni project, een theaterbewerking van de filmsL’Avventura, La Notte, L’ Eclisse van de Italiaanse filmaker Michelangelo Antionioni. In drie opeenvolgende films toont Antonioni het morele failliet van de bourgeoisie in de jaren ‘60. Meer dan veertig jaar na datum reveleert Antonioni’s trilogie ónze wereld waarin de eisen van een nieuwe tijd in botsing komen met de waarden uit een voorbije periode: de mens ontwapend, vol verlangens maar onmachtig om zijn lot in eigen handen te nemen.

In L’Avventura raakt een jonge vrouw vermist op een eiland voor de kust. Haar hartsvriendin weet niet hoe ze met de avances van de achtergebleven minnaar moet omgaan.
In La Notte beleeft een koppel van middelbare leeftijd de teloorgang van hun huwelijk tijdens een nachtelijk feest in een luxueuze villa.
In L’Eclisse tenslotte flirten een jonge man en vrouw met elkaar tegen de achtergrond van de Milanese beurs, beiden niet in staat om zich te binden en de liefde als een groots avontuur te beleven.

Biografieën

Michelangelo Antonioni (1912-2007) was een Italiaanse filmregisseur, schrijver en kunstschilder. Naast Fellini en Luchino Visconti wordt hij gezien als een van de groten van de Italiaanse film.
Antonioni's opmerkelijkste films gaan over de elite en stedelijke bourgeois. Ook typisch voor Antonioni is de afwezigheid van een te volgen verhaallijn of plot, zeer beperkte dialogen en bedacht gecomponeerde en bevreemdende opnames. De beelden moesten via het medium film voor zich spreken, het verhaal of de tekst waren niet doorslaggevend. La Notte is bekroond met een Gouden Beer voor beste film, Antonioni ontving een Oscar voor zijn gehele werk.

 

Ivo van Hove is als regisseur en directeur aan Toneelgroep Amsterdam verbonden. Eerder regisseerde hij de filmscriptsFaces en het veelgeprezen Opening Night van John Cassavetes. Hij ontving tal van prijzen in binnen- en buitenland, waaronder de Prijs van de Kritiek 2007. Tijdens de RuhrTriennale 2008 regisseerde Van Hove ook Rocco en zijn broers naar de film van de Italiaanse filmmaker Visconti. Van Hove: ‘De scripts van Visconti en Antonioni zijn niet toevallig uit het begin van de jaren ’60, de tijd waarin de wederopbouw materieel is voltooid, maar het oude waarden- en normensysteem zorgt voor een emotioneel vacuüm. Onze huidige tijd vertoont hiermee vele parallellen. Globalisering en ontworteling zetten overgeleverde tradities en waarden onder druk.’

Credits

regie
Ivo van Hove
uitgevoerd door
Toneelgroep Amsterdam
bewerking & dramaturgie
Bart Van den Eynde
scenografie & lichtontwerp
Jan Versweyveld
video
Tal Yarden
kostuumontwerp
An d’ Huys
cast
Jacob Derwig
cast
Renée Fokker
cast
Fred Goessens
cast
Janni Goslinga
cast
Marieke Heebink
cast
Fedja van Huêt
cast
Hugo Koolschijn
cast
Hans Kesting
cast
Hadewych Minis
cast
Celia Nufaar
cast
Frieda Pittoors
cast
Alwin Pulinckx
cast
Halina Reijn
cast
Eelco Smits
cast
Karina Smulders
cast
Leon Voorberg
trompet/zang
Philip Harper
trompet/zang
Eef van Breen
piano
Kris Goessens
contrabas
Vincent Kuiper
drums
Ben Schröder
coproductie
Holland Festival
coproductie
Toneelgroep Amsterdam
coproductie
Toneelgroep Amsterdam