Een hommage aan het levenswerk van Serge Diaghilev.

100 jaar Les Ballets Russes

Het Nationale Ballet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Vrijwel geen ander gezelschap spreekt zozeer tot de verbeelding als Les Ballets Russes, de legendarische groep rond impresario Serge Diaghilev. Hij bracht de beste dansers, choreografen, componisten en kunstenaars bij elkaar en produceerde het ene baanbrekende werk na het andere. Honderd jaar na het eerste optreden van de groep in Parijs brengt Het Nationale Ballet een hommage aan dit gezelschap. Bovendien staat de wereldpremière van Sheherazade van Krzysztof Pastor op het programma, een geheel nieuwe  interpretatie van het gelijknamige exotisch-erotische spektakelstuk dat Mikhail Fokine in 1910 voor Les Ballets Russes maakte. 

Achtergrondinformatie

Er is in de balletgeschiedenis geen ander gezelschap dat zó tot de verbeelding spreekt als Les Ballets Russes, de legendarische groep van impresario Serge Diaghilev. Hij liet het Westen kennismaken met fabelachtige Russische dansers als Nijinski, Pavlova en Karsavina en vooruitstrevende choreografen als Fokine, Massine, Balanchine en, wederom, Nijinski. Tegelijkertijd gaf hij de danskunst een nieuw en avant-gardistisch aanzien, door samenwerkingsverbanden te smeden met kunstenaars als Picasso, Matisse, Braque en Gris en componisten als Stravinsky, Debussy, Prokofjev, Ravel en Satie. 

Honderd jaar na de eerste voorstelling van Les Ballets Russes in Parijs brengt Het Nationale Ballet een hommage aan dit gezelschap. De eerste artistiek leidster van Het Nationale Ballet, Sonia Gaskell, heeft ervoor gezorgd dat authentieke Ballets Russes-creaties later regelmatig in ons land werden uitgevoerd. Twee daarvan zijn te zien in dit programma: Fokines romantische muziekballet Les Sylphides, uit het eerste Ballets Russes-jaar, en Balanchines dramatische meesterwerk De verloren zoon uit 1929, het jaar waarin Diaghilev overleed en Les Ballets Russes uit elkaar vielen.

Hun invloed op de danskunst bleef echter groot. Zoals onder meer blijkt uit de vele latere bewerkingen van Ballets Russes-producties. Het derde werk in dit programma is de wereldpremière van Sheherazade van Krzysztof Pastor, een geheel nieuwe interpretatie van Fokines gelijknamige exotisch-erotische spektakelstuk.

‘Lichtvoetig, rank en gracieus, met oogstrelende ensembles en virtuoze solodansen’
- De Telegraaf over Les Sylphides

‘Het ballet is kristalhelder en compact en bovendien muzikaal fantastisch gezet’
Trouw over De verloren zoon

Biografie

Met 80 dansers is Het Nationale Ballet het grootste dansgezelschap van Nederland. Het gezelschap is sterk internationaal gericht en heeft danstalenten in de gelederen die afkomstig zijn van en / of regelmatig optreden met andere toonaangevende gezelschappen waaronder het Kirov Ballet, The Royal Ballet en English National Ballet, het San Francisco Ballet en het New York City Ballet. 

Het Nationale Ballet is in 1961 ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet. Het gezelschap werd achtereenvolgens geleid door:

- Sonia Gaskell (1961 - 1969)

- Rudi van Dantzig (1969 - 1991)

- Wayne Eagling (1991 - 2003)

- Ted Brandsen (vanaf 2003)

Ted Brandsen, oud-danser en choreograaf, was tot 2002 artistiek directeur van het West Australian Ballet. In 2002 keerde hij terug naar Het Nationale Ballet, aanvankelijk als adjunct artistiek directeur en huischoreograaf.

De genoemde artistiek leiders hebben ieder hun eigen bijdrage aan de ontwikkeling van het gezelschap geleverd: van het opbouwen van een eigen identiteit en het aantrekken van wereldwijd vermaarde choreografen, tot het verwerven van internationale faam en het verhogen van het technisch peil van de dansers.

Sinds 1986 is Het Nationale Ballet gehuisvest in en daarnaast een van de vaste gastgezelschappen van een van de grootste en best geoutilleerde theaters van Europa: Het Muziektheater in Amsterdam. Jaarlijks geeft Het Nationale Ballet er ruim 70 voorstellingen - en daarbuiten nog ten minste 25 in andere theaters in Nederland. 

Ook is het gezelschap regelmatig te gast op belangrijke podia in Europa en daarbuiten en op prestigieuze festivals. Het merendeel van de voorstellingen wordt live muzikaal begeleid door symfonieorkest Holland Symfonia.

Credits

uitgevoerd door
Het Nationale Ballet
choreografie
George Balanchine
choreografie
Mikhail Fokine
choreografie
Krysztof Pastor
live uitvoering muziek
Holland Symfonia
dirigent
Otto Tausk
productie
Het Nationale Ballet