Bloedstollende whodunnit over vier waargebeurde moordzaken uit Teheran; twee van de vier personages zijn schuldig, maar welke?

Quartet: A Journey to North

Amir Reza Koohestani & Mahin Sadri

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Voor zijn nieuwe voorstelling Quartet: A Journey to North, a documentary stage installation vlecht de jonge Iraanse schrijver en regisseur Amir Reza Koohestani (1978) vier waargebeurde moordzaken uit Teheran ineen tot een bloedstollend psychologisch onderzoek naar schuld, boete en respect voor menselijke waardigheid. Vier getuigen (gespeeld door onder andere de beroemde Iraanse acteur en regisseur Attila Pesiani) zitten met de ruggen naar elkaar. Onderling oogcontact is onmogelijk. Langzaam komt het publiek erachter wat er is gebeurd en welke twee spelers dader zijn. Filmmaker Mahin Sadri, versterkt met haar beelden de sfeer van een emotionele zoektocht. Quartet is, na Amid the Clouds op het Holland Festival 2006, de tweede voorstelling van de internationaal succesvolle Koohestani in Nederland.

Achtergrondinformatie

Ten grondslag aan Quartet; A Journey to North: A documentary Stage Installation liggen vier politieonderzoeken/rechtszaken uit de werkelijkheid, die in Iran grote ophef veroorzaakten.

Vier mensen zijn gedood. Vier getuigen zijn opgeroepen en zitten in het midden van een grote hal. Ze zitten gedwongen met hun ruggen tegen elkaar en kunnen op die manier geen oogcontact met elkaar hebben. Alleen het publiek, dat in vier groepen is opgesplitst, krijgt contact met ieder personage en ziet daarmee het bredere verhaal. Het publiek krijgt door de individuele verklaringen over de voltrekking van iedere misdaad een geschiedenis mee, die ze in staat stelt het verhaal te reconstrueren, terwijl de personages juist in toenemende mate geïsoleerd raken. Twee van hen zijn moordenaars, maar wie?

Dit laatste stuk van Amir Reza Koohestani lijkt op een kil, afstandelijk politieonderzoek. Beelden van de jonge filmmaker Mahin Sadri voegen hieraan de dimensie van een emotionele zoektocht toe. De voorstelling wordt zo een reis naar het ontoegankelijke terrein van de menselijke psyche. Het spreken over de dood wordt zowel een bevrijdende als een gruwelijke manier om die dood te verwerken, voor alle betrokkenen: daders én familieleden van de slachtoffers.

Biografie

Amir Reza Koohestani (1978, Shiraz, Iran) begon zijn artistieke loopbaan op 16-jarige leeftijd met de publicatie van korte verhalen in lokale kranten in Shiraz. Hij werkte een jaar als acteur in de Mehr Theatre Group, maar stopte met acteren en zette zich aan het schrijven. In 1999 schreef Koohestani zijn eerste eigen stuk, dat echter nooit werd opgevoerd: And the Day Never Came. Het jaar daarop schreef en regisseerde hij The MurmuringTales, een stuk dat hem beroemd maakte. TheMurmuring Tales sleepte op het International Fajr Theatre Festival in Iran drie prijzen in de wacht. Twee jaar later presenteerde hij zijn derde stuk, Dance on Glasses. Het werd één van de meeste controversiële en succesvolle voorstellingen van de laatste jaren in Iran en werd uitgenodigd door verschillende grote internationale festivals (Theater der Welt in Bonn, Chekhov International Theatre Olympiad in Moskou en op het KunstenFESTIVAL desArts in Brussel). Koohestani schreef een nieuwe versie van het Canadese stuk Recent Experiences van Jacob Wren, voor het eerst opgevoerd in Teheran in september 2003. In juni 2003 nam hij als jonge artiest deel aan het internationale debat The Rights and Roles of Young People as Artsmakers, in het kader van het London International Festival of Theatre. Hiervoor schreef Koohestani in 2004 Amid the Clouds, dat te zien was op het Holland Festival 2006.

 

De jonge Iranese dichteres en cineaste Mahin Sadri werd in 1979 geboren in Rasht, in het noorden van Iran. Op 15-jarige leeftijd zette zij haar eerste schreden op het literaire pad. Later volgde zij in Rasht enkele filmcursussen.
Tijdens haar studie Duitse taal- en letterkunde werkte zij als recensente en interviewster voor enkele nationale kranten als Iran and Jaam-e-Jam. Na het behalen van haar doctoraal werd zij assistente van Amir Reza Koohestani. In die functie was zij betrokken bij Recent Experiences en Amid the Clouds. Met Koohestani reisde zij ook naar Keulen, waar zij met hem samenwerkte voor de regie en de vertaling van Single room. Sadri is co-auteur van Quartet, gebaseerd op haar eigen documentairefilm over Iranese seriemoordenaars. In deze recente voorstelling is zij tevens een van de uitvoerenden.

Credits

regie, toneelbeeld, kostuums & lichtontwerp
Amir Reza Koohestani
geluidsontwerp
Ankido Darash
video
Hesam Nourani
productieleiding
Mohammad Reza Hossein Zadeh
cast
Attila Pesiani, Mohammad Hassan Madjouni, Baran Kosari, Mahin Sadri
productie
Mehr Theatrical Group, Shiraz
coproductie
nstenFestivaldesarts, Wiener Festwochen, Festival Theaterformen, Holland Festival