Muzikale anarchie in de Grote Zaal van Paradiso.

Paradiso's Only Night Of The Proms

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Muzikale anarchie in de Grote Zaal van Paradiso. Populaire krakers uit vijf eeuwen muziekgeschiedenis worden eigentijds gepresenteerd door The Paradiso Orchestra, een collectief van internationale troubadours dat Amsterdam heeft gekozen als muzikale woonplaats. Master of Ceremonies is acteur Michel Sluijsmans, terwijl dEUSgitarist Mauro Pawlowski zijn eigen muzikale commentaar geeft op de ontwikkelingen die zich deze avond kunnen voordoen. Op het programma staan beroemde werken van Vivaldi, Mozart, Bartók, Pärt, Ginastera en een speciaal voor deze gelegenheid gepimpte Canon van Pachelbel. Dit alles visueel ondersteund door live animaties van Vinex Productions. Speciale gast is Gabriel Prokofiev, de kleinzoon van Sergei Prokofiev, die binnen de clubscene in Londen beroemd is geworden als maker van het allereerste concert voor draaitafels en orkest.

Biografieën

The Paradiso Orchestra
Een uniek orkest waarvan er geen tweede op de hele wereld bestaat en ook nooit heeft bestaan! The Paradiso Orchestra is een strijkorkest, 4 trombonisten, multi-instrumentalist Vasile Nedea (cimbaal, accordeon en piano) en een slagwerkster. The Paradiso Orchestra bestaat uit internationale topmusici met tien verschillende nationaliteiten. Ze spelen in o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble en Amsterdam Sinfonietta.

Mauro Pawlowski
Mauro Pawlowski is de stergitarist van de Belgische band dEUS. "...Ik wil muziek kunnen maken van 's morgens tot 's avonds en intussen de hele wereld rondreizen en met Neil Young en John Zorn platen maken. Wat mijn muzikale en artistieke ambitie betreft, weet ik niet waar ik naartoe wil. Ik lig niet wakker van het buitenland of van grote optredens zoals Torhout/Werchter. Dat is natuurlijk allemaal fijn, maar tenslotte is het niet meer dan voor twintigduizend jeugdhuizen tegelijk spelen. Misschien is mijn enige muzikale ambitie dat meisjes mijn muziek goed vinden. De invloed van meisjes op muziek wordt vaak onderschat. Ik probeer de vrouwelijke invloed in muziek te laten doorklinken. Jongens hebben een soort clubgevoel dat meisjes niet nodig hebben. Dat vind ik fijn, omdat juist die invloed de muziek minder triviaal doet klinken. Het belangrijkste is dat ik altijd even hard mijn best doe. Een ongeorganiseerd optreden met vijf man is voor mij even bepalend en belangrijk als het opnemen van de plaat. Ik sterf wel een beetje voor het publiek, maar ook bij een studio-opname. Voor minder dan een beetje sterven doe ik het niet..."

Multi-instrumentalist en cimbaalvirtuoos VasileNedea schreef speciaal voor deze avond een nieuw stuk voor The Paradiso Orchestra. Daarnaast gaat het Tripleconcert voor piano, accordeon, cimbaal en The Paradiso Orchestra in première, een stuk geschreven door Vasile Nedea en Hubert-Jan Hubeek.